ryba - 22624 przepisów (strona:244/1509)

Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli 131

Próba odtworzenia dania, które zaserwował nam Giani :) Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli SKŁADNIKI: filet ryby ze skórką (ja użyłam sandacza, najlepiej użyć dorsza) pomidorki koktajlowe 2 czerwone cebule czarne oliwki oliwa z oliwek sól, pieprz Oczyścić rybę z łusek, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok 2 cm posolić, popieprzyć. Na oliwie udusić pióra(...)cebuli i połówki pomidorków i oliwki, doprawić. Dodać rybę i pozwolić jej powolutku dochodzić na warzywach. Wyszło pysznie, ale Gianiego dorsz był wyśmienity.  Składniki

MarciochaKucharzy
LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM Z SZAŁWIĄ 174

Dynia, piękna, kształtna przyjaciółka Pani Jesieni, która w sezonie króluje w mojej kuchni.  Poza sezonem także mnie odwiedza. Lubię ten chwilowy powiew jesiennej melancholii. Nie

W kuchni Karmel-itki
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 180

Żelatyna, składnik tak oczywisty, mogłoby się wydawać, ale nie do końca. Bywa kapryśna, nieznośna i trudna do okiełznania. Pan agar-agar zaś miewa humory podobne, w

W kuchni Karmel-itki
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 186

Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio

W kuchni Karmel-itki
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 604

Grillowany dorsz z sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i  ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu(...)kurczakowego lub warzywnego 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba 2 jajka przyprawy Wykonanie: Rozbijamy jajka w talerzu, dodajemy sól, pieprz, paprykę i trochę suszonego lub świeżego kopru. Mieszamy i do jajek dodajemy poporcjowaną rybę. Odstawiamy . Marchewkę kroimy w kostkę, Do gotującego się bulionu dodajemy marchewkę- gotujemy 5-8 min. Marchewka

Smaki Edyty
PASZTET MIĘSNY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 211

Wszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam.  Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie

W kuchni Karmel-itki
Morszczuk zapiekany 202

przygotowuję się ją w ciągu kilkunastu minut. Proste i smaczne danie. Polecam!!! Składniki: 1 kg morszczuka 2 cebule 3 pomidory 1 pęczek natki pietruszki sól 1 opakowanie przyprawy do ryb mąka do obtoczenia tłuszcz do smażenia Wykonanie: Rybę rozmrażam, osączam na durszlaku, posypuję przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki Cebulę kroję w kostkę, sparzone i obrane pomidory(...)również kroję w kostkę. Natkę pietruszki siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę rybę, uprzednio panierowaną w mące, na rumiano.  Przekładam do naczynia żaroodpornego posypuję cebulą, natką i pomidorami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 -25 min. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
BIAŁE KIEŁBASKI SOJOWE GLAZUROWANE W MIODZIE 175

Jeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z ziemniaków i śledzi 217

Bardzo lubię różnego rodzaju ryby. Smak śledzi kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem, a szczególnie z okresem Wielkiego Postu, w czasie którego zjadaliśmy spore ilości tych ryb. Rodzice kupowali je z beczki i sami musieli je oczyszczać. Znam zatem smak śledziowego mleczu i ikry. Teraz bez problemu można kupić pozbawione ości i gotowe do konsumpcji płaty śledziowe. Przedstawiam jeden(...)większą niż ogórki i papryka. Do sałatki dodać grzybki marynowane (jeśli są większe, pokroić drobniej) i kiełki słonecznika. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem. Sałatek z rybami nigdy nie solę, bo ryby morskie ze swej natury są słone. Poza tym w tej sałatce niemal wszystkie składniki są posolone wcześniej. Smak majonezu też swoje robi. Warto pamiętać

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony karp z sałatką z selera naciowego 156

Dzisiejszy obiad to mieszanka moich ulubionych smaków: karp, chimichurri i seler naciowy. Karp to poza pstrągiem moja ulubiona ryba słodkowodna. Jadam ją często, bo szczęśliwie mam dostęp do świeżego karpia hodowlanego z zaufanego źródła z dostawą do domu :) Ponieważ zazwyczaj karpia piekę, po oporządzeniu odcinany jest kawałek z ogonem (koniecznie z płetwą ogonową, którą uwielbiam chrupać po upieczeniu). Reszta cięta(...)jest wzdłuż grzbietu, a nie klasycznie na dzwonka. Dawniej doprawiałam karpia solą i pieprzem, ale odkąd Siostra przywiozła mi z Argentyny przyprawę chimichurri, nie wyobrażam sobie tej ryby bez niej. Dla pozbycia się mulistego posmaku moczę go przez noc w mleku. Do tego sałatka z selera naciowego - szybka i banalnie łatwa, ale za to jaka pyszna i soczysta. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
ŻYCZENIA WIELKANOCNE 2015 203

Wesołego Alleluja! To już nasze 5. wspólne Święta Wielkanocne. Aż ciężko uwierzyć, że tyle czasu minęło od pierwszych świątecznych przepisów, pierwszym debiutów i pierwszego łamania wszelkich

W kuchni Karmel-itki
ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM 207

Do tej pory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego

W kuchni Karmel-itki
WIELKANOCNA PASCHA 204

Pierwsza Wielkanoc, podczas której na naszym rodzinnym stole zagościła ta słodka, pochodząca ze Wschodu (Ukraina/Rosja) potrawa z twarogu, śmietany i bakalii. Zgadza się, nigdy w życiu

W kuchni Karmel-itki
BEZGLUTENOWY PIEGUSEK 235

Wielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek.  Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek.     

W kuchni Karmel-itki
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 216

To nie tak, proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny!   Dla wielu

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania