Dziś dorsz, a dokładniej jego najbardziej zwarta i mięsista część – polędwica z dorsza. Upiekłam ją w piekarniku pod oryginalną „kołderką” z kalafiora i kaszy gryczanej. Niedawno robiłam danie rybne z dodatkiem puree z kalafiora i kaszą gryczaną do ryby – przypominam Wam przepis na łososia . Zostało mi trochę kaszy i puree, skoczyłam do sklepu, gdzie „uśmiechnęła(...)masło i zblendować na puree – jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać trochę mleka. Do puree z kalafiora dodać kaszę gryczaną i wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na rybę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem na 30 minut. Nie przykrywać. Masa na wierzchu delikatnie się przypiecze, a ryba pod spodem będzie soczysta i sprężysta. W międzyczasie
Dietologczosnkowym masłem tuszkę ryby , wcierając masło szczególnie dokładnie w wykonane nacięcia. Do wnętrza ryby, wkładamy nać pietruszki i układamy szczupaka na blasze, wyłożonej folią. Nakrywamy rybę, drugim kawałkiem aluminiowej folii i wstawiamy, do nagrzanego piekarnika Pieczemy szczupaka przykrytego folią(...)temperaturze 200 stopni, przez 30 min. Następnie zdejmujemy górny arkusz folii, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim rybę jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjmujemy szczupaka, dzielimy go na porcję, wzdłuż wykonanych wcześniej nacięć, i podajemy, z pieczywem i surówką, lub z innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzjednym popołudniem w tygodniu przygotowujemy bazę, z której korzystamy cały tydzień lub kilka kolejnych dni. Taką bazą są pieczone warzywa, ich przygotowanie zajmuje jakieś 10 minut resztę roboty robi piekarnik. Teraz wiosną to już w ogóle jest to dziecinnie proste, bo tych warzyw jest dużo, pojawiają się też nowalijki, które z łatwością możemy dodać do lunch boxów. Jeśli jednego(...)miodem lub syropem klonowym (niezbyt dużo!). Pieczemy na złoty kolor, u mnie 180 stopni około 45 minut. Jeśli pieczesz od razu obok warzyw łososia to pamiętaj, że wstawiamy ryby do nagrzanego piekarnika w zależności od grubości czas pieczenia to kilka lub kilkanaście minut by nie były wysuszone. - do pojemnika lub na talerz nakładamy ugotowany ryż, łososia, plaster dyni pieczonej, cebulkę
SMYKWKUCHNIJeden z najprostszych sposobów na rybę to bez wątpienia taki z piekarnika. Rybka, ulubione dodatki, folia aluminiowa i krótki czas pieczenia, a efekt? Wyśmienity obiad. Składniki: tusza witlinka 2 plasterki cytryny natka pietruszki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie:1. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba to nożem(...)trzeba bardziej rozciąć rybę tak, by łatwo było posmarować ją w środku masłem czosnkowym.3. Na tuszy wypełnionej masłem układamy plasterki cytryny, posypujemy pieprzem i natką pietruszki.4. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180 st.C.Rada: podajemy z ulubionymi dodatkami
Pasja SmakuWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznego dania:) Ostatnio dostałam od firmy Proeco Polska wspaniałe koncentraty . Dzisiaj miałam w planie rybę więc postanowiłam wykorzystać koncentrat Curry . Rybę upiekłam w piekarniku z sosem curry , do tego podałam pyszne karmelizowane marchewki dla przełamania ostrości i ryż jaśminowy z olejem kokosowym firmy Olejowy Raj . Obawiałam się co dzieci powiedzą na sos curry
Sama słodycz i szczypta chilipieprzu. KROK 5: Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego. Do ryby proponuję lekkie białe wino. I ciasteczka dziecka
Z notatnikasmaku. Przygotowanie: Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Rybę płuczemy, suszymy, dzielimy na mniejsze kawałki (ok. 6 części) nacinamy skórę, wcieramy sól i doprawiamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne i podsmażamy na nim rybę(...)sitku zostanie tylko skórka. Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika na ok. 6 min. wkładamy tołpygę i pomidorki koktajlowe. Bataty rozwijamy z foli, ściągamy z nich skórkę (powinna odchodzić bardzo łatwo) i kroimy na krążki o grubości ok. 3 cm. Puree z groszku nakładamy na batata, następnie rybę skórą do góry i dodajemy plasterek cytryny. Całość podajemy z pieczonymi pomidorkami
Moniki Smakołykismażenia! Dlatego to menu na tydzień nazwaliśmy fast and fryless . Szukaliśmy takich przepisów, które będą robiły się same – wszystkie razem w piekarniku. Jak się okazało upiec można właściwie wszystko – nawet „smażoną” rybę. Takie gotowanie fast and #fryless to super patent z kilku powodów: Dobrze wykorzystujemy piekarnik (nie marnujemy energii elektrycznej włączając go kilka razy, albo(...)panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej kapusty. Poniedziałek – Stir free – czyli stir
Niedzielny kucharzPieczony filet z łososia marynowany w japońskim sosie teriyaki, podawany z ryżem lub makaronem. Dzięki wcześniejszemu marynowaniu ryba nabiera intensywnego aromatu i wspaniałego smaku. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki łososia ze skórą na marynatę: 1/2 szkl. sosu sojowego 2 łyżki mirin 2 łyżki wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego ząbek czosnku 1 cm imbiru dodatkowo: sezam(...)się zredukuje, wystudzić. W tak przygotowanym sosie zamarynować kawałki łososia przez co najmniej godzinę. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą. Umieścić w nim rybę i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewać łososia marynatą. Pare minut przed końcem pieczenia posypać rybę sezamem. Przed podaniem usunąć skórę
wyzwania kuchenneDorsz z piekarnika, to pomysł na pyszny, lekki i dietetyczny obiad. U mnie wersji z masłem czosnkowym- pychota. Taki obiad sam się robi... ;- U mnie był to dorsz- czarny + polędwica z dorsza, ale można wykorzystać dowolną rybę. Składniki: - kawałki świeżej ryby, po ok.200g na osobę - 1 cytryna - sól - świeże lub suszone oregano + masło czosnkowe , ziołowe, itp Rybę dokładnie umyć, osuszyć(...)smarowałam). Blachę lub naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok.15 minut na termoobiegu lub grillu z cyrkulacją powietrza. Blachę wystawić z piekarnika, na każdym kawałku ryby rozsmarować plaster masła czosnkowego, ziołowego, itp. U mnie czosnkowe z dużą ilością natki pietruszki. Podawać z dowolnymi jarzynami, ryżem, itp. U mnie sezonowo - ryba ze szparagami. Smacznego
Smaczne ZdroweKotlety ryby goszczą u nas co jakiś czas i są przez nas i dzieci naprawdę bardzo lubiane. Paluszki rybne w piekarniku przygotowuje się praktycznie bezobsługowo, nie trzeba ich nawet obracać na drugą stronę. Dzielimy naszą rybę na części, otaczamy i na papier do pieczenia, kilka(...)minut i obiad gotowy. Uwierzcie - dzieci za nimi szaleją, nigdy nie zjedzą z większym apetytem ryby przygotowanej w inny sposób. Co prawda paluszki rybne z piekarnika przygotowuje się łatwiej, ale ja lubię smażone ryby i sobie tego nie odmówię, dlatego swoje przygotowałam na patelni. Ile smażyć paluszki rybne? Paluszki smażymy do momentu aż się po prostu ze złocą
MamaOskarkarybą i ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie - bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole. Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe. Składniki: 4 porcje dorsza 1 kg jabłek (szarej renety/antonówki) + 1 łyżka mąki 1 szklanka soku z jabłek 2 łyżki masła ghee skórka(...)otartą z cytryny. Doprawić solą i szczyptą cukru jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do musu jabłkowego naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety z dorsza. Rybę wcześniej posolić i oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym. Do zapiekanki najlepiej użyć grubych kawałków dorsza piec 15 minut w 200`C. Pozostałe jabłko pokroić ze skórką w plastry i ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sokiem z limonki. Wkładamy do marynaty łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Można w między czasie obrócić rybę. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Jak kto woli. Do ryby podajemy wyżej wymieniony sos.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypłatkami kukurydziane na złoty kolor. Roztrzepać jajko z mlekiem i dwukrotnie opanierować rybę. Najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej z płatkami. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni (po 12 minutach przewrócić(...)mniejsze kawałki 2. Zmiażdżyć płatki kukurydziane 3. Wymieszać płatki z bułką tartą i przyprawami, a następnie zarumienić na patelni 4. Opanierować rybę 5. Piec w piekarniku 6.Wymieszać mąkę z mlekiem i doprawić 7. Gdy sos się zagotuje dodać skórkę i sok z pomarańczy, musztardę i posiekaną natkę Pobierz
KuchniaWeDwoje.pl