 Pieczona makrela z suszonymi pomidorami 172
Pieczona makrela z suszonymi pomidorami 172Coś dla miłośników ryb morskich. Pyszna makrela nadziewana suszonymi pomidorami, pieczona w sreberku w piekarniku. Mega delikatna i super pyszna. Ryba piecze się zawinięta w sreberku, czyli można powiedzieć, że jest ona duszona. Dlatego też, przepis ten jest mega mega zdrowy. Polecam do obiadu, do ziemniaków lub sama bez dodatków. :) Składniki: * 3 makrele * 12 suszonych pomidorów * sól i pieprz
Klasyka Gotowania Marynata, łosoś i piekarnik, a może grill? 203
Marynata, łosoś i piekarnik, a może grill? 203Dawno nie było żadnej ryby na blogu. Trzeba więc to naprawić. Dzisiaj prosty łosoś z piekarnika. ładny kawałek łososia marynata : 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mirinu lub innego japońskiego wina do gotowania 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku dodatkowo : sezam
Polska Zupa Ryba pod panade 209
Ryba pod panade 209Ryby oczyszczamy. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, układamy w formie do zapiekania. Na rybach układamy kawałki zamrożonej kruszonki. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180C piekarnika na ok. 15 – 20 minut.( Ryba ma się upiec a kruszonka zezłocić ). Zajadamy gorące z ulubionymi dodatkami!Smacznego
Ostra na Słodko Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 270
Ryba pieczona z pomidorkami, z surówką z selera i marchewki 270przełożyć na jedną połowę naczynia do zapiekania, polać octem, posolić i posypać szczyptą ostrej papryki, wymieszać. Kawałki ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, upewnić się, że nie zawierają ości. Posolić, posypać ostrą i słodką papryką, ułożyć w naczyniu obok pomidorków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 – 180ºC, piec około 8 – 13 minut, zależnie od grubości kawałków. Kawałek obranego selera wrzucić(...)cienkie i nie wymagać będą dłuższego pieczenia, to można początkowo zapiec same pomidorki (przez około 5 – 7 minut), a następnie wyjąć naczynie, ułożyć w nim kawałki ryby i ponownie wstawić do piekarnika. By danie było zgodne z dietą paleo, należy użyć jogurtu bezmlecznego i bezzbożowego, np. kokosowego, migdałowego, z nerkowców
Even Better Food C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 198
C - Miruna z makaronem w miętowym sosie 198Przyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 206
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 206spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie smażyć jej w głębokim tłuszczu i w grubej panierce. Proponuję zawinąć ją w pergamin i upiec w piekarniku. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. 100 gram świeżej ryby to zaledwie 80 kcal! A co ważniejsze, zawiera dużo białka i selenu, który wzmacnia odporność. Dodatkowo zawiera bardzo cenne witaminy z grupy(...)pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (termoobieg) na 20-25 minut.SOSSok z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy
Smakowity Blog Kulinarny Dorsz zapiekany z warzywami 213
Dorsz zapiekany z warzywami 213Dorsz zapiekany z warzywami. Aby obiad nie był nudny, aby znów nie była to ryba panierowana zapraszam was na rybkę z piekarnika z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 kg filetu z dorsza 4 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 średnia cebula 2-3 liście pora pieprz, sól, cytryna ok. 5 łyżek oleju Wykonanie: Rybę myjemy. Kładziemy ją na folię(...)solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 9-10 minut. w temp 180*C Warzywka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę i porę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywka smażymy na patelni z dodatkiem oleju ok. 3-4 minut. Wyciągamy rybę, rozkładamy na nią warzywa z patelni i ponownie zawijamy całość i zapiekamy
W Moim Magicznym Domu RYBA PO GRECKU 281
RYBA PO GRECKU 281dodać do cebuli. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ryby położyć warstwę warzyw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Ryba po grecku świetnie smakuje nie tylko w Wigilię. Można ją podawać saute, ale także z dodatkami
Dietolog Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2171
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2171pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem(...)Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut). Podawaj na gorąco. The post Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja Leszcz z brokułami 142
Leszcz z brokułami 142składnikami. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną rybę, przykrywamy ją różyczkami brokuła i kawałkami masła. Szczelnie przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 45 minut. Ryba w tym czasie fantastycznie przejdzie zapachem przyprawionego masła a brokuł zmięknie. Dodatkowo skropiłam gotową rybę sokiem z pomarańczy tak jak radzila autorka tego przepisu. Artykuł Leszcz
Pieguskowa Kuchnia ryba z fetą w pomidorach 162
ryba z fetą w pomidorach 162ryba dobra jest prawie na wszystko wiadomo. A jeszcze jak jest z piekarnika to już będzie bardzo zdrowo. Co prawda nie wiem jak przekonać do ryb Miśkę, ale do ryżu z sosem powstałym z pomidorów z ziołami prowansalskimi nie musiałam Jej przekonywać. Pocieszam się tym, że chociaż koło ryby jej zestaw leżał. Składniki: 150 g ryby najlepiej świeżej(...)cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: posmarowaną oliwą oraz przyprawioną solą, pieprzem i sokiem z cytryny rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na rybie ułożyć pomidory posypać ziołami prowansalskimi i pokruszoną fetą piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 min Podawać z ugotowanym ryżem :) Smacznego
Gotowanie z pasją Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur 168
Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur 168masłem, wyłożyć połowę sosu z kaszą i ryżem, ułożyć połowę filetów z miruny. Następnie wyłożyć resztę sosu z kaszą i ryżem oraz na wierzchu ułożyć resztę kawałków ryby. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Podawać posypaną natką z pietruszki
Szalona Kuchnia Eweliny Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku. 163
Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku. 163się złota. Podawaj z domowymi frytkami i sosem tatarskim. Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku. Uwielbiam ryby pod każdą postacią, czasami z piekarnika, czasami w sosie. Jeżeli jednak szukasz idealnej złocistej, aromatycznej, najlepsza jest ryba w chrupiącej panierce. Danie szybkie i niedrogie Ten przepis
kuron.com.pl Łosoś zapiekany 296
Łosoś zapiekany 296Składniki: ok. 30-40 dkg łososia 1 brokuł 3 ziemniaki 3 łyżki jogurtu naturalnego 5 dkg sera żółtego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Naczynie
czarrna od kuchni Karp z chrzanem. 195
Karp z chrzanem. 195solą , pieprzem i cukrem. Zagotować i doprawić śmietaną , chrzanem, sokiem z cytryny i wymieszać dokładnie. Masłem wysmaruj żaroodporne naczynie, włóż rybę. Resztę masła roztop i polej nim rybę. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 30 minut. Jajka obierz, pokrój w kostkę , posyp nimi karpia, zalej przygotowanym wcześniej sosem i zapiec. Gdy na wierzchu zacznie robić się zrumieniona
Przepisy i porady kulinarne Sandacz w towarzystwie sałatki 159
Sandacz w towarzystwie sałatki 159pieprzem. Rybę przyprawić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać dobrej jakości oliwę i smażyć z każdej strony po 3 minuty. Jeżeli kawałki są duże, rybę można dopiec w piekarniku
Trufelkowo Kurek czerwony pieczony w cytrynie 234
Kurek czerwony pieczony w cytrynie 234dołu). Rybę oprószamy bułką tartą, a potem rozprowadzamy resztę marynaty i posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy winem, resztę cytryny kroimy w plasterki i układamy w naczyniu. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170-180 stopni, najlepiej z termoobiegiem) na około 15 minut. Kurek czerwony pieczony w cytrynie gotowy. Post Kurek czerwony pieczony w cytrynie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg
Pociąg Do Kuchni Domowe zielone pesto (alla genovese) 237
Domowe zielone pesto (alla genovese) 237składniki blendują. Możemy najpierw wlać mniej a potem dodawać wedle uznania. Tak przygotowany sos najlepiej smakuje z makaronem spaghetti lub wstążkami (tagliatelle). Możemy też wyłożyć go na rybę i zapiekać w piekarniku. Domowe zielone pesto (alla genovese) Smacznego :) Domowe zielone pesto (alla genovese
Pyza i Surówka Zapiekana ryba po grecku z borowikami 207
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 207zapiekania moje ok 30 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy warstwą farszu, układamy warstwę ryby, przekładamy farszem, układamy rybę i wszystko przykrywamy farszem. Rybę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 35-40 minut. Świetnie smakuje na ciepło ale na zimno jest równie pyszna. Smacznego
Niezły Młynek Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 248
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 248pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa nie były suche. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy rybę. Na kawałki ryby nakładamy jarzyny. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy, wierzch posypujemy tartym na grubych oczkach serem i zapiekamy jeszcze ok 20 minut. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa Ani Pieczona dorada 185
Pieczona dorada 185umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a do środka wkładamy zioła, pokrojoną cytrynę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie startą skórką z cytryny posypać wierzch ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec ok. 20 min. Smacznego
Plate of Joy Pstrąg z pieczarkami, z grilla 130
Pstrąg z pieczarkami, z grilla 130położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos. Rybę ułożyć na grillu, grillować około 25 – 30 minut. Tak przygotowana rybę można upiec w piekarniku. zastawa
królestwo garów Łosoś w maśle czosnkowym 227
Łosoś w maśle czosnkowym 227łososia na sałacie i podać z opiekanymi ziemniakami. Gotowe pakunki możemy też zamrozić. Świetna sprawa w razie niespodziewanych gości, albo kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy rybę trzeba wstawić do piekarnika na dłużej
Kulinarne Inspiracje OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 250
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 250pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 100 minut, aż warzywa będą miękkie. Na drugi dzień idziemy do rybaka/marynarza i opowiadamy, jak bardzo nam smakowało
GRUBY WAŁEK