ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:16/216)

Pstrąg łososiowy pieczony ze szpinakiem 173

Czosnek szatkujemy na bardzo drobne kawałki, mieszamy z sokiem z cytryny oliwą, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę (wierzchnią część bez skóry). Odstawiamy na 30 minut.  Porcje układamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 20 minut.  Szpinak: Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy do niego posiekany(...)zwiędnie.  Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Gotujemy około 2-3 minut a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Podgrzewamy przez minutę. Rybę wyjmujemy z piekarnika. Na każdy kawałek nakładamy szpinak, który następnie posypujemy suszonymi pomidorami pokrojonymi w paski. Blachę z pstrągiem wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy kolejne 3 minuty

Qchnia po prostu
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 139

dookoła kawałki jabłek. W oczodoły w ł ożyć po obranym ząbku świeżego czosnku. Z wierzchu obsypać suszonym rozmarynem - z braku świeżego . Całość oblać Grójeckim Cydrem Jabłkowym . Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego czasu

Grunt to przepis!
OKON MORSKI PIECZONY W ZIOLACH a'la GORDON RAMSAY 118

godziny w chłodne miejsce, aby smaki oraz aromaty ziół i przypraw przeniknęły do ryby. Krok 6. Okonia pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu, rybę odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęła ( nie odwijamy folii). Okonia podajemy gorącego, polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia. Smacznego :) Moja Książka Kucharska poleca również inne proste przepisy

Moja Książka Kucharska
Pstrąg pieczony na soli z sosem musztardowym wg Karola Okrasy 145

gałązki posiekanego tymianku, niewielką ilość oliwy z oliwek  i doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy. Następnie nacieramy marynatą pstrąga. Pstrągi układamy na warstwie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryb. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut. Sos musztardowy

Życie zaczyna się w kuchni
Paszteciki rybne- ekspresowo 116

rybę, dodać pokrojoną cytrynę, posypać siekaną cebulką. Całość podlać kilkoma łyżkami bulionu. Piec w piekarniku (180 stC) 45 minut. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty i nadziać wystudzoną rybą, wcześniej upieczoną w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 282

świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu (ja użyłam bardzo dużych, kolorowych świderków). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Rybę solimy, pieprzymy i polewamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby). Po upieczeniu zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy(...)znaczenia) wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy. Post Zapiekanka z dorsza

Poezja smaku
Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym 149

posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną. Tak przygotowanym sosem polewam rybę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna

Bea(u)ty kitchen
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 166

kawałki marynowanego kalafiora z pieczonym, dodajemy jabłka i rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym(...)pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe pure. Rozgrzewamy piekarnik do 200C, rybę lekko solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem tak aby skóra byłą do góry. Pieczemy przez 20 minut, zaraz po wyjęciu zdejmujemy skórę i układamy na gorącym pure

karmelowy
Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 116

wystawał nawet najmniejszy kawałek płetwy. Delikatnie wstawiłam ciężką blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i czekałam. Najpierw z piekarnika począł wydostawać się niepokojący przykry zapach- prawie jak ten który wydzielała suszona ryba, która mój Brat przywiózł z Norwegii. Później Mąż zasiał ziarnko niepokoju pytając czy Dorady były na pewno świeże. W głowie układałam plan B, z serii(...)zaczęła zabarwiać się na żółtobrunatny kolor. Otworzyłam okno i włączyłam odświeżacz powietrza- za chwilę goście mają wpaść na herbatę. Jak ja się pozbędę z domu tej suszonej ryby! Po 30 minutach, piekarnik zadzwonił. Razem z Mężem pochyliliśmy się nad blachą, wąchając solną bryłę*, o dziwo sama w sobie niczym nie pachniała. Pomyślałam: Rozbijamy! Jakież było nasze zdziwieni gdy po dotarciu

Zapiski Młodej Żony
Nuggets z dorsza z pieca 146

Rozmąć trzepaczką. Dodaj rybę i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj bułkę, parmezan i zioła. Obtocz kawałki ryby w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz nuggets przez 20 minut. Surówka z kapusty 350 g białej kapusty 1marchewka 1 czubata łyżka natki pietruszki 2 łyżki oliwy(...)łyżeczka soli Ziemniaki obierz i podziel na ósemki. Wysyp na blaszkę, polej olejem, oprósz przyprawami i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piecz aż ziemniaki będą miękkie, około 40 minut. Po 20 minutach można wstawić blaszkę z rybą na górnym poziomie, aby nuggets były gotowe razem z ziemniakami.   The post Nuggets z dorsza z pieca appeared first

codojedzenia
Pieczony łosoś z sosem z wina 131

Płat łososia umyć i podzielić w poprzek na dwa kawałki. Nasmarować solą, skropić cytryną i posypać świeżo mielonym cytrynowym pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego nasmarować oliwą, wyłożyć rybę i bez przykrycia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pod koniec czasu pieczenia przygotować sos. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i na średnim ogniu mieszać(...)przez ok. 1 minutę. Następnie dodać kieliszek wina i szybko wymieszać, by nie powstały grudki. Do sosu można dodać zieleninę, np. koperek lub natkę pietruszki. Sosem polać rybę zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podawać np. z blanszowanym (przez maksymalnie 2-3 minuty) groszkiem cukrowym i plasterkiem cytryny

W SMAK
Filet rybny pieczony w piekarniku 272

parze, warzywami na patelnię czy domowymi frytkami . Zachęcam do przygotowania i życzę smacznego! Dajcie znać czy smakowało. Zobacz też: Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Dorsz po grecku Dorsz zapiekany z ziemniakami Przepis na filet rybny z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 minut Składniki 250 g filetów z mintaja lub innej ryby pół cytryny 2 łyżki masła(...)kładziemy na niego filety rybne. 2 Miękkie masło łączymy z posiekanym drobno czosnkiem. Smarujemy nim filety. Cytrynę kroimy w drobne plastry i kładziemy na rybie posmarowanej masłem z czosnkiem. 3 Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Podajemy gorące, posypane koperkiem. Artykuł Filet rybny pieczony w piekarniku pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 176

olejem i wymieszać. Na blaszce wyłożyć podwójnie folię aluminiową. Ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż będą złote.  Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą do ryb z obu stron. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Ułożyć kawałki ryb i lekko przyrumienić. Odłożyć(...)pieczarki. Smażyć, aż grzyby zmiękną. Dodać śmietanę, ziele angielskie i gotować, aż śmietana zredukuje się i lekko zgęstnieje. Doprawić przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem. Sos wylać na rybę i szpinak.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić danie na 20 minut.    <3 Dla wszystkich moich czytelników zniżka 10 % na produkty firmy Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE

Kuchnia Paulettes
Przepisy na Wigilię – PSTRĄG NA ZIEMNIACZANYCH TALARKACH 137

ząbki czosnku Pół pęczka pietruszki Łyżka suszonego oregano 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Zobacz też przepis na rybę bez smażenia, czyli fish and chips z piekarnika. Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w bardzo cienkie plastry. Tackę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią pokrojone ziemniaki, skrop olejem(...)środka każdego pstrąga kilka gałązek pietruszki. Krok 3 Wyciągnij ziemniaki z piekarnika. Wyłóż na nie pstrągi. Wokół rozłóż umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągnij danie z pieca i wyłóż na talerze. Podawaj ze świeżą sałatą lub surówką. Smacznego! Artykuł Przepisy na Wigilię

Niedzielny kucharz
makrela pieczona w pomidorowo czosnkowym sosie 145

pół łyżki masła. Teraz ryby pojedynczo zawijamy w aluminiową folie (dodajemy do nich cały pomidorowy sos)  i   wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę pieczemy przez 30 minut, a następnie  wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii, dzielimy na części i wykładamy na talerze, podając z ryżem lub innymi dodatkami

Miód i pieprz