ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:24/216)

Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 340

Ryba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka(...)cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe

e-PrzepisyKulinarne
Fish & chips po polsku i "Gorzej być nie może" 154

wczesnej wiosny. Temperatura spadła na tyle, że człowiek zatęsknił za ciepłymi i rozgrzewającymi daniami. Poniższy przepis na bardzo aromatyczną rybę z ziemniakami znalazłam w programie Karola Okrasy. Zmieniłam go nieco, bo użyłam karpia, którego nie filetowałam i upiekłam w piekarniku. Składniki (na 4 porcje): karp pokrojony na 4 kawałki ziemniaki (przeznaczam 2-3 na osobę) olej do smażenia Marynata(...)lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Formę do pieczenia natłuścić olejem i wyłożyć na nią frytki, a obok ułożyć rybę w rękawie. Rybę i frytki piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. (piekłam młode ziemniaki, na stare trzeba przeznaczyć więcej czasu) W czasie pieczenia ziemniaków i ryby przygotować sos: Cebulę i czosnek obrać, drobno

Weekendy w domu i ogrodzie
Dorada pieczona 176

Wrzucić je do miski, dodać 2 łyżki oliwy, łyżeczkę lubionych suszonych ziół, łyżeczkę mielonej papryki , sól i pieprz. Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Ryby umyć i osuszyć. Na jednym boku zrobić ostrym nożem po 3 nacięcia. Natrzeć solą, pieprzem i oliwą wewnątrz i na zewnątrz.  Czosnek pokroić na plasterki(...)umieścić go w nacięciach oraz w środku ryby. Podpieczone ziemniaki wyjąć, przesunąć na boki blaszki, a na środku ułożyć przygotowane dorady, stroną naciętą ku górze. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.  Podawać z cząstkami cytryny

wyzwania kuchenne
Pieczony dorsz w śródziemnomorskim stylu - w dwóch odsłonach! 291

miseczce, dodać bułkę tartą, ser oraz przyprawy. Dobrze wymieszać i dodać oliwę z oliwek - kilka łyżek. Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby! Panierka musi się zrumienić.  Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i/lub pieczonymi ziemniaczkami

Plate of Joy
Pstrąg pieczony w piekarniku, z pieczarkami. 183

Soczysty pstrąg pieczony w piekarniku, z dodatkiem aromatycznych, cytrynowych pieczarek, podany z warzywną salsą i pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na pstrąga: świeży, patroszony pstrąg 4 średnie pieczarki 2 łyżeczki majonezu ( można pominąć ) 3 ząbki czosnku otarta skórka z połowy cytryny+łyżeczka soku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie pstrąga: Pstrąga myjemy, osuszamy i oprószamy solą, oraz pieprzem. Do środka wkładamy(...)folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika na 30 minut ( na 10 minut przed końcem, odwijamy folię i włączamy termoobieg, by ryba się przyrumieniła i była chrupiąca z zewnątrz). Artykuł Pstrąg pieczony w piekarniku, z pieczarkami. pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Smażona flądra z Bałtyku 152

młoda marchewka - cytryna - olej i masło (proporcja 50/50) - mąka pszenna Ziemniaki, marchew kroję w słupki jak na frytki. Polewam odrobiną oliwy, układam na blaszce i piekę w piekarniku na złoty kolor. Rybę obieram z łusek, oczyszczam. Solę, panieruję w mące i smażę. Podaję gorące z kilkoma plastrami cytryny! Taka chrupiąca flądra smakuje mojemu K. najbardziej, a jest prawdziwym "pożeraczem" fląder

SMYKWKUCHNI
HALIBUT NASZPIKOWANY ZIOŁAMI 114

wina sól morska i świeżo mielony czarny pieprz dodatki: 200g ziemniaków, surówka z marchewki i jabłka Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 190 stopni. Przygotować ziołowe szpilki – połamać gałązki rozmarynu na mniejsze fragmenty i każdy ściśle owinąć liściem bazylii. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na desce. W stronę bez skóry powbijać ziołowe szpilki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni(...)się ryba. Rybę przełożyć do naczynia z masłem, posypać liśćmi laurowymi i gałązkami tymianku, skropić białym winem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 8-10 minut, podlewając raz lub dwa rybę po wierzchu powstałym sosem. Tak przygotowany halibut jest jędrny i delikatny, uwodzi aromatem ziół i masła. Podałam go z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku. Najpierw obrałam

Dietolog
Ryba w pomidorach 210

cebulę pokrojoną w piórka, dodać pomidorową pulpę ziele angielskie,liść laurowy i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, cukrem papryką ostrą i słodką. Całość wlać do naczynia z rybą, dolać wodę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać szczypiorkiem Ryba w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 143

świeżej mięty 2-3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rybę natrzeć pastą madras i zostawić na kilkanaście minut. Nagrzać piekarnik, lub tylko gril (górną grzałkę), rybę ułożyć na kratce do pieczenia i piec kilka minut (4-6) po każdej stronie.  Buraczki pokroić w drobną kostkę, papryczkę chili pozbawić pestek i drobniutko posiekać

Codzienne Gotowanie
Kotleciki rybne 114

Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę,  natkę pietruszki,  posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy

Na moim talerzu
Kotleciki rybne 203

Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę,  natkę pietruszki,  posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy

NA MOIM TALERZU
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i suszonym pomidorem 187

ostatnio kupiłam, do niego zrobiłam marynatę z oliwy, miody, cynamonu i odrobiny cytryny, poddusiłam szpinak na patelni z czosnkiem, suszonym pomidorem, i śmietanką, potem wszystko zapiekłam w piekarniku. Wyszło pyszne, my ryby lubimy bardzo, mam nadzieje, że Wam też posmakuje :-) Składniki: 1 filet pstrąga łososiowego u mnie około 400 g 1/2 opakowania szpinaku baby 6 sztuk suszonych pomidorów 2 ząbki

kruche babeczki
Pstrąg w cytrusach i salsa z ogórka 114

środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy je do ryby. Wkładamy do lodówki na około godzinę, żeby pstrągi przeszły aromatem przypraw i cytrusów. Ogórka myjemy i obieramy nie całkiem do końca, zostawiając na nim trochę skórki. Wszystkie składniki poza cytryną drobno(...)wyjmujemy przed samym podaniem. Zamarynowane pstrągi wyjmujemy z lodówki, dajemy im się zagrzać do temperatury pokojowej na blacie. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, pieczemy na środkowej półce piekarnika. Jeśli kupiliście większe ryby będą potrzebowały około 35 minut. Mniejsze będą gotowe już po 20-25 minutach. Na ostatnie 5 minut możecie włączyć termoobieg – skórka lekko się podpiecze. Tak upieczona ryba jest

Karo in the Kitchen
Pstrąg grillowany z piekarnika 229

mamy już za sobą, ale smak wakacji można odtworzyć korzystając z.... piekarnika . Dziś proponuję Wam prosty przepis na grillowanego pstrąga Smacznego 😋 Składniki 2 oczyszczone i wypatroszone pstrągi 1 czerwona papryka  1 żółta papryka 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna ulubiona przyprawa do ryb sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ryby dokładnie umyć i osuszyć papierowym(...)środka pokrojony w plasterki czosnek i półplasterki cytryny. Ułożyć w naczyniu do grillowania. Papryki pokroić na kilka części i położyć skórką do dołu obok ryb . Całość przykryć folią aluminiową Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby ryby się zrumieniły

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata