ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:26/216)

Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 149

spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie smażyć jej w głębokim tłuszczu i w grubej panierce. Proponuję zawinąć ją w pergamin i upiec w piekarniku. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. 100 gram świeżej ryby to zaledwie 80 kcal! A co ważniejsze, zawiera dużo białka i selenu, który wzmacnia odporność. Dodatkowo zawiera bardzo cenne witaminy z grupy(...)pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni  (termoobieg) na 20-25 minut.SOSSok z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz zapiekany z warzywami 161

Dorsz zapiekany z warzywami. Aby obiad nie był nudny, aby znów nie była to ryba panierowana zapraszam was na rybkę z piekarnika z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 kg filetu z dorsza 4 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 średnia cebula 2-3 liście pora pieprz, sól, cytryna ok. 5 łyżek oleju Wykonanie:  Rybę myjemy. Kładziemy ją na folię(...)solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 9-10 minut. w temp 180*C Warzywka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę i porę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywka smażymy na patelni z dodatkiem oleju ok. 3-4 minut. Wyciągamy rybę, rozkładamy na nią warzywa z patelni i ponownie zawijamy całość i zapiekamy

W Moim Magicznym Domu
RYBA PO GRECKU 211

dodać do cebuli. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ryby położyć warstwę warzyw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Ryba po grecku świetnie smakuje nie tylko w Wigilię. Można ją podawać saute, ale także z dodatkami

Dietolog
Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką 2114

pierzynką to kolejna propozycja z książki Magdy Gessler. Danie przygotowujemy dzień wcześniej. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki pasty, przykryć nią łososia i rybę wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia pozostaje tylko włożenie łososia do piekarnika i upieczenie go. Łosoś był dość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem(...)Blachę przykryj pokrywą lub owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut). Podawaj na gorąco. The post Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Leszcz z brokułami 89

składnikami. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną rybę, przykrywamy ją różyczkami brokuła i kawałkami masła. Szczelnie przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 45 minut. Ryba w tym czasie fantastycznie przejdzie zapachem przyprawionego masła a brokuł zmięknie. Dodatkowo skropiłam gotową rybę sokiem z pomarańczy tak jak radzila autorka tego przepisu. Artykuł Leszcz

Pieguskowa Kuchnia
ryba z fetą w pomidorach 115

ryba dobra jest prawie na wszystko wiadomo. A jeszcze jak jest z piekarnika to już będzie bardzo zdrowo. Co prawda nie wiem jak przekonać do ryb Miśkę, ale do ryżu z sosem powstałym z pomidorów z ziołami prowansalskimi nie musiałam Jej przekonywać. Pocieszam się tym, że chociaż koło ryby jej zestaw leżał.   Składniki: 150 g ryby najlepiej świeżej(...)cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: posmarowaną oliwą oraz przyprawioną solą, pieprzem i sokiem z cytryny rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym na rybie ułożyć pomidory  posypać ziołami prowansalskimi i pokruszoną fetą piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 min  Podawać z ugotowanym ryżem :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur 126

masłem, wyłożyć połowę sosu z kaszą i ryżem, ułożyć połowę filetów z miruny. Następnie wyłożyć resztę sosu z kaszą i ryżem oraz na wierzchu ułożyć resztę kawałków ryby. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Podawać posypaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku. 117

się złota.   Podawaj z domowymi frytkami i sosem tatarskim.   Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku.   Uwielbiam ryby pod każdą postacią, czasami z piekarnika, czasami w sosie. Jeżeli jednak szukasz idealnej złocistej, aromatycznej, najlepsza jest ryba w chrupiącej panierce.   Danie szybkie i niedrogie   Ten przepis

kuron.com.pl
Łosoś zapiekany 195

Składniki: ok. 30-40 dkg łososia 1 brokuł 3 ziemniaki 3 łyżki jogurtu naturalnego 5 dkg sera żółtego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Naczynie

czarrna od kuchni
Karp z chrzanem. 140

solą , pieprzem i cukrem. Zagotować i doprawić śmietaną , chrzanem, sokiem z cytryny i wymieszać dokładnie. Masłem wysmaruj żaroodporne naczynie, włóż rybę. Resztę masła roztop i polej nim rybę. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 30 minut. Jajka obierz, pokrój w kostkę , posyp nimi karpia, zalej przygotowanym wcześniej sosem i zapiec. Gdy na wierzchu zacznie robić się zrumieniona

Przepisy i porady kulinarne
Sandacz w towarzystwie sałatki 108

pieprzem. Rybę przyprawić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać dobrej jakości oliwę i smażyć z każdej strony po 3 minuty. Jeżeli kawałki są duże, rybę można dopiec w piekarniku

Trufelkowo
Kurek czerwony pieczony w cytrynie 182

dołu). Rybę oprószamy bułką tartą, a potem rozprowadzamy resztę marynaty i posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy winem, resztę cytryny kroimy w plasterki i układamy w naczyniu. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (170-180 stopni, najlepiej z termoobiegiem) na około 15 minut. Kurek czerwony pieczony w cytrynie gotowy. Post Kurek czerwony pieczony w cytrynie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg

Pociąg Do Kuchni
Domowe zielone pesto (alla genovese) 190

składniki blendują. Możemy najpierw wlać mniej a potem dodawać wedle uznania. Tak przygotowany sos najlepiej smakuje z makaronem spaghetti lub wstążkami (tagliatelle). Możemy też wyłożyć go na rybę i zapiekać w piekarniku. Domowe zielone pesto (alla genovese) Smacznego :) Domowe zielone pesto (alla genovese

Pyza i Surówka
Zapiekana ryba po grecku z borowikami 155

zapiekania moje ok 30 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy warstwą farszu, układamy warstwę ryby, przekładamy farszem, układamy rybę i wszystko przykrywamy farszem.  Rybę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 35-40 minut. Świetnie smakuje na ciepło ale na zimno jest równie pyszna.  Smacznego

Niezły Młynek
Ryba zapiekana pod jarzynową pierzynką 178

pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę wody, by warzywa nie były suche. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy rybę. Na kawałki ryby nakładamy jarzyny. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy, wierzch posypujemy tartym na grubych oczkach serem i zapiekamy jeszcze ok 20 minut. Smacznego!!! Źródło

Kuchnia domowa Ani
Pieczona dorada 123

umyć, oczyścić i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, a do środka wkładamy zioła, pokrojoną cytrynę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie startą skórką z cytryny posypać wierzch ryby i wstawić do piekarnika nagrzanego  do temperatury 200 stopni i piec ok. 20 min. Smacznego

Plate of Joy
Pstrąg z pieczarkami, z grilla 78

położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos. Rybę ułożyć na grillu, grillować około 25 – 30 minut. Tak przygotowana rybę można upiec w piekarniku. zastawa

królestwo garów
Łosoś w maśle czosnkowym 159

łososia na sałacie i podać z opiekanymi ziemniakami. Gotowe pakunki możemy też zamrozić. Świetna sprawa w razie niespodziewanych gości, albo kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy rybę trzeba wstawić do piekarnika na dłużej

Kulinarne Inspiracje
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 194

pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 100 minut, aż warzywa będą miękkie. Na drugi dzień idziemy do rybaka/marynarza i opowiadamy, jak bardzo nam smakowało

GRUBY WAŁEK