ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:10/216)

Dorada w migdałach 171

Ryba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami.  Polecam :)  Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: 2 dorady (ok. 400 g),   4 pomidorki koktajlowe,   5 suszonych  pomidorów  w oleju,   2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami,   2 łyżki masła,   2 fileciki  anchois ,   1/2 łodygi selera naciowego, skórka(...)przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą z cytryn, doprawić i wymieszać.   Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.  Na patelni roztopić masło i wymieszać z płatkami migdałów. Dorady

SzczyptaSmaQ
Mintaj z brokułami 563

połóż rybkę, to samo zrób z drugiej strony fileta  (posmaruj rybę olejem i posyp mieszanką przypraw) - zawiń w folię. Ziemniaka dobrze umyj i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę i wrzuć ziemniaki - gotuj 10 min od momentu zagotowania wody, następnie odcedź i odstaw. Piekarnik nastaw(...)stopni - opcja grill W tym czasie obierz i pokrój czosnek w cienkie plasterki. Małe naczynie żaroodporne wysmaruj olejem a następnie włóż ziemniaki - posyp czosnkiem i tymiankiem. Do nagrzanego piekarnika włóż rybę w folii a po 15 min. wstaw naczynie z ziemniakami - całość zapiekaj jeszcze 30 minut. 10 min przed końcem zagotuj w garnku wodę z cukrem - wrzuć podzielone i umyte

Alutka-Gotuje
Pieczony łosoś z pesto i brokułami 193

Pieczony łosoś to moja ulubiona ryba na obiad . Jeśli brakuje Wam motywacji do gotowania to pieczony łosoś z pesto i brokułami jest właściwym wyborem na szybki obiad . Latem jest to ulubiony obiad, bo nie wymaga dużego nakładu pracy i godzinnego siedzenia w kuchni. Wystarczy go lekko doprawić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pesto możecie kupić ale ja zawsze proponuję zmiksować(...)łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię. Włóż do malaksera, dodaj migdały czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę

codojedzenia
Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym 115

Magda Miłą i bardzo smaczną odmianą dla fileta w panierce lub ryby z piekarnika na pewno są te kotlety rybno-ziemniaczane. Delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Ryba jest dobrze wyczuwalna, a ziemniaki nadają pulchności i oczywiście sprawiają, że kotlety są jeszcze bardziej pożywne. Do tego świetnie pasujący dodatek – kwaskowy sos z kaparami

Smaczna Strona
Ryba pieczona z tapenadą 157

Wszystkie składniki tapenady wkładamy do malaksera i miksujemy na jednolitą masę (można też zblendować blenderem). Piekarnik nagrzewamy do 200°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Filety (mogą być ze skórą) posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem lub folią. Układamy na rybach grubą warstwę(...)tapenady. Posypujemy bardzo drobno posiekaną chili (bez pestek) lub odrobiną chili w płatkach. Posypujemy ryby tartym parmezanem i skrapiamy białym winem (delikatnie rybę – resztę wokół). Gdy piekarnik nagrzeje się, wstawiamy rybę i zapiekamy przez 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczoną rybę podajemy wraz z ryżem. Post Ryba pieczona

Poezja smaku
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 147

się cieszę, że ją mam, bo ryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama w domu już taka odważna nie jestem

bistro mama
Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków 153

Dobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec.składniki1 wędzony pstrąg800 g - 1000 g ziemniaków2 cebule200 g śmietany (30% lub

Stare Gary
Łosoś w sosie bazyliowym 137

Lekka dietetyczna ryba z piekarnika z sosem bazyliowym. Moja rodzina uwielbia łososia i często go robię. Jest to szybki i prosty obiad a do tego zdrowy. Nie pieczcie za długo łososia bo będzie suchy. Oczywiście to zależy jeszcze d grubości ryby ale 20 minut powinno wystarczyć, a cieńszy nawet krócej. 2 kawałki łososia 2 gałązki rozmarynu 1 garść listków bazylii(...)koktajlowe olej 200 g śmietany 18 % ukwaszonej Łososia solę, posypuję pieprzem, majerankiem i odstawiam na 30 minut. Przekładam na folię aluminiową dodaję gałązki rozmarynu, zawijam i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję śmietanę , listki bazylii chwilę podgrzewam na wolnym ogniu i miksuję sos blenderem. Doprawiam solą

wesoła kuchnia
Łosoś zapiekany pod szpinakiem i mozarellą 152

Ryby w naszym domu pojawiają się ostatnio zdecydowanie zbyt rzadko. Jeżeli jesteście w podobnej sytuacji a dodatkowo nie macie pomysłu jak podać łososia to polecam Wam ten oto przepis. Już nigdy nie będziecie w kropce ; )   Do przygotowania potrzebujemy (2 porcje): filet z łososia (ok 200 g na osobę) szpinak (liściasty lub zmielony) czosnek wg uznania sól, pieprz 1 kulkę(...)soli. Gotujemy aż cała woda odparuje. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg). Na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki łososia. Przykrywamy je sporą ilością szpinaku a na wierzchu układamy plastry mozarelli (u mnie były to dwa plastry, tak aby pokryły prawie całą powierzchnię ryby). Całość zapiekałam ok 15-20 minut. Zjadamy gorące. Pyszności

Szybko Tanio Smacznie
Fish & chips. 101

czosnku Rybę myjemy i kładziemy na folii, polewamy oliwą, posypujemy wegetą oraz pieprzem cytrynowym Skworcu. Na drugiej blaszce wykładamy frytki i polewamy niedużą ilością oleju. Wszystko wstawiamy do piekarnika, aż ryba się upiecze, a frytki zarumienią. W międzyczasie robimy sos czosnkowy.  2 łyżki śmietany, 2 łyżka majonezu i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - dokładnie mieszamy. Frytki wysypujemy na papierowe

Brzuszki Łakomczuszki
Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga 171

charakterem – ze świecą szukać. My szukaliśmy długo, z kilkoma porażkami poniesionymi podczas wakacji w naszych Słopnicach w Beskidzie Wyspowym. Mieliśmy dostęp do świeżych ryb z ekologicznej hodowli, a jednak ani z piekarnika, ani z grila, ani z patelni nie wychodziły tak oczekiwaliśmy. Były dobre, ale bez szału. Zobacz też przepis na gołąbki z dorszem. Podczas ostatnich ferii świątecznych ponownie(...)kilka gałązek pietruszki. Krok 3 Wyciągamy ziemniaki z piekarnika (spędziły tam 20 minut). Na wierzchu układamy pstrągi. Wokół rozkładamy umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągamy danie z pieca i wykładamy na talerze. Podajemy ze świeżą sałatą lub surówką. Smacznego! Artykuł Niedziela: Pstrąg

Niedzielny kucharz
Pieczony łosoś z makiem 157

sztuka pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek 3 łyżki sok z cytryny 4 łyżki Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp mak na płaski talerz i obtocz w nim rybę. W rozgrzanym piekarniku  do 200 stopni piecz rybę ok 30 minut. Z rukoli, pomidorków i awokado zrób sałatkę. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek

AZgotuj!
Wędzony pstrąg 202

wyroby. Wędzarnia jest, ruszt jest więc do roboty ( aha jak nie mamy specjalnych haków to rybę można wędzić na chwytaku na grilla do ryby bądź na kratce z piekarnika) . Przy smaku ryby najważniejsza jest zalewa: Składniki: 3 kg pstrąga 3 L wody 1 szklanka soli kamiennej 0,5 szklanki cukru 10 ziarenek ziela angielskiego 3-5 liści laurowych 1 łyżeczka

Niezły Młynek
Dorsz pieczony z warzywami 218

sól pieprz  szczypta cukru tymianek PRZYGOTOWANIE Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy.  Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W tak zwanym międzyczasie :) obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce(...)czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut.  Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut.  Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami. Smacznego :)  1 porcja

Moje Kuchenne Rewelacje
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 149

pieprzem oraz startą skórką cytrynową. Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy, a następnie wkładamy do nagrzanego na 160 piekarnika, by ryba „doszła”. Z marchwi i cukinii wycinamy wstążki, blanszujemy, odrobinę solimy. Tak przygotowaną polewamy sosem i podajemy z różyczkami z warzyw i odrobiną pokruszonej gorgonzoli. Smacznego

Ostra na Słodko