ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:11/216)

PSTRĄG W MAŚLE Z OREGANO! 189

pstrągi oprósz solą z każdej strony - do wnętrza ryby włóż płaską łyżkę masła, i po 4 gałązki świeżęgo oregano - ryby ułóż w naczyniu zapiekaj 35 minut - po włożeniu ryb do piekarnika, przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. - jak ryz się ugotuje, dodaj do niego łyżkę masła i posiakną natkę pietruszki - na talerzu układamy po upieczonym pstrągu i porcję ryżu, możemy

SMYKWKUCHNI
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 201

Moje ryby są tylko delikatnie oprószane mąką kukurydzianą. Najbardziej lubię takie prosto z patelni, ale w Święta jest to niewykonalne, znalazłam więc na to sposób, gotowe ryby wędrują żaroodpornego naczynia, a następnie do piekarnika i są nadal super chrupiące, jak świeżo zdjęte z patelni. Składniki: - kawałki karpia - mąka kukurydziana - sól do smaku - olej kokosowy (bezzapachowy) - masło klarowane Posolone ryby(...)prawie płaskie, bez grubych ości, więc dosmażają się bardzo szybko. Zaczynam smażenie od strony ze skórą. Usmażone ryby odkładam do żaroodpornego naczynia. Gdy posmażę wszystkie kawałki ryby, garnek z nimi wstawiam do nagrzanego piekarnika i opiekają się tam bez przykrycia, w temp.180-200, jeszcze kilka minut, na termoobiegu. Na drugi dzień ryby pozostające z Wigilii odgrzewam również w piekarniku, są nadal

Smaczne Zdrowe
DORSZ NA SZPINAKOWEJ PIERZYNCE 175

ryba. Ma białe mięso. Jest podstawą wielu popularnych dań np. takich jak zupa rybna. Można przygotowywać go na wiele sposobów. Niektórzy smażą filety w panierce, jeszcze inni pieczą rybę w piekarniku. Czasem wystarczy sok z cytryny, kilka ziół i aromatyczne danie gotowe. Dorsz, którego przygotowałam jest zdrowy, lekki i smaczny. Filety odpowiednio zamarynowane są bardzo aromatyczne. Sos przygotowany na bazie

Kuchnia Paulettes
Pstrąg z piekarnika 151

cytryna 1 łyżeczka posiekanej pietruszki przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb opcjonalnie: koperek, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu masło do posmarowania naczynia żaroodpornego WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć na duży talerz. Skropić połową cytryny w środku i na zewnątrz, natrzeć solą(...)minut w nagrzanym piekarniku. Pozostałą połówkę cytryny pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu (każda z osób może skropić sobie gotową już rybę wedle uznania). Pstrągi po usunięciu łusek. Po wyjęciu z piekarnika

Passions hobbies life
Pstrąg pieczony w folii 170

plasterka cytryny. Także całość skrapiamy leciutko cytrynowym sokiem, zawijamy dokładnie w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej dwie godziny. Po tym czasie wstawiamy zawinięte w folii ryby do piekarnika nastawionego na około 180 stopni i pieczemy do 25 minut. To znakomite danie, nie zdarzyło się, by ktoś, kto spróbował go u mnie raz, nie chciał, bym przygotowała

Kuchenna Kontrrewolucya
Dorsz – wartościowe źródło białka, witamin i kwasów omega-3 101

selenu i kwasów omega-3. Mięso Skreia można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dorsz doskonale smakuje i po usmażeniu na maśle lub oleju, i po upieczeniu go w piekarniku. Aromat ryby podkreślają zioła takie jak tymianek czy pietruszka, a także skórka cytryny. Żeby wydobyć pełen smak Skrei, przyprawy należy dodać dopiero pod koniec smażenia, zmniejszając temperaturę. Dorsz atlantycki – ryba bezpieczna

Moja smaczna kuchnia
Ryba inspirowana orientem 146

drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy gorącą wodą (tyle, żeby były zanurzone) - jeśli są całe po kilku minutach odcedzamy i siekamy, Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rybę wyciągamy z marynaty, układamy na tacce do grillowania i wkąłdamy do piekarnika na drugą półkę od góry. Ważne, aby pod kratkę włożyć blaszkę, ponieważ z ryby może ściekać marynata. Pieczemy(...)jednej i drugiej strony. Po tym czasie włączamy funkcję grilla na 2 min. Aby stała się chrupiąca od zewnątrz. Na tym etapie nie zostawiamy ryby "samej", bo może bardzo łatwo sie przypalić, Wyciągamy z piekarnika i pozwalamy odpocząć przez kilka minut, W czasie gdy rybka siedzi w piekarniku zajmujemy się warzywami. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy marchew. Smażymy

Kuchnia od dwojga
Halibut z pieca 118

Lubię piec ryby w piekarniku. Doprawiam i zamykam je w gorącym piecu na kilka minut i robią sie same. Składniki: halibut dzwonka  4 sztuki sól i pieprz do smaku cytryna 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki Przygotowanie: Halibuta umyć, natrzeć solą i pieprzem. W formie do zapiekania rozprowadzić oliwę z oliwek, ułożyć rybę, przyprawić do smaku i położyć

AZgotuj!
Dorsz pieczony 119

oliwek • sól • pieprz • szczypta cukru • tymianek Przygotowanie : Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną(...)plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami

KUCHNIA POLSKA
Łosoś z piekarnika 194

obiad. Ryba jest gotowa po 15 minutach, wystarczy w tym czasie ugotować np ryż i pyszne danie możemy podawać. Dobrym dodatkiem będą guacamole np z tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki500 g filet z łososia, przekroić na 2 kawałki1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka mielonego kminu1/4 łyżeczki chili w proszkuSól i pieprzprzygotowanieRozgrzać piekarnik

Stare Gary
Porowa jaglanka z ciecierzycą i filetem gładzicy 162

ugotowaną ciecierzycę, dodać pokrojoną papryczkę, kaszę jaglaną,  doprawić do smaku i przełożyć do  przełożyć do  żaroodpornego ,   naczynia /przed podaniem wstawić do piekarnika/. -Umyte, osuszone płaty ryby  skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą. -Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą , ułożyć filety, na wierzch nałożyć masło. -Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /180st(...)minut. -Upieczoną rybę podawać z  przygotowaną  wcześniej kaszą. -Upieczone filety można ułożyć  na wierzchu kaszy i wstawić  ponownie na kilka minut do piekarnika. -Udekorować zieloną pietruszką

Zakamarki mojej kuchni
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 211

ułożyć w nim kawałki jabłek. Ryby napełnić farszem pieczarkowym i ułożyć je na ruszcie z jabłek. Resztą jabłek można obłożyć rybę po bokach. Całość oblać sokiem jabłkowym. Piekarnik nagrzać do 220C, wstawić ryby i piec ok 30-35 minut – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb. Przez pierwszą połowę tego

Grunt to przepis!
pstrąg pieczony w folii nadziewany serem feta 112

przełożyć na folię posmarowaną olejem. Ja położyłam paper do pieczenia. Na wierzchu każdego pstrąga położyć kawałki czosnku i masła. Folię zawinąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celcjusza. Rybę wstawić do piekarnika na około 20 minut.  Następnie odwinąć folię i piec jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu zdjąć z folii

Darcia w kuchni
Czarny makaron z łososiem 164

natrzyj nimi rybę. Dopraw solą. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Odstaw na 30 minut do zamarynowania. Nastaw piekarnik na funkcję grillową na 250ºC. Wstaw naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika i grilluj przez 25 minut. W między czasie przygotuj pastę z awokado, kliknij w przepis. Zagotuj wodę z solą i włóż makaron. Ugotuj makaron al dente i odcedź. Wyłóż

codojedzenia
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 230

obok których ciężko przejść obojętnie. Te dorady po zawinięciu w cieniutkie plastry bekonu wylądowały w piekarniku, na podkładzie z blanszowanych ziemniaków, pomidorów, kaparów i oliwek. Są nieziemskie! Połączenie wszelkich tekstur – jednocześnie chrupiące i miękkie przypieczone ziemniaki, chrupki jak chipsy bekon. Soczyste mięso białej ryby w akompaniamencie kwaśnych kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek(...)Kładziemy przyszykowane wcześniej ryby zawinięte w bekon, skrapiamy całość dobra oliwą. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Na środkowym poziomie wstawiamy blachę do pieczenia i do już prawidłowo nagrzanego piekarnika wkładamy nasze ryby. Powinny się piec około 30 minut w tej temperaturze. Po 30 minutach na kolejne 10 minut włączamy termoobieg – boczek i wierzch ryb powinien się widocznie lekko przypiec. Podajemy

Karo in the Kitchen