Składniki: szynkę bez kości dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zwinąć ciasno w roladę i sznurkiem lub grubszą nicią obwiązać, musztardę wymieszać z olejem i przyprawą do wieprzowiny, natrzeć dobrze całą szynkę, schować do lodówki zawiniętą w woreczek najlepiej na całą noc w garnku na 2 łyżkach oleju zrumienić z każdej strony mięso wlać wodę i pod przykryciem po zagotowaniu dusić
W Mojej Kuchni Lubięopakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki, a na nie plastry sera. Zwinąć w roladę. Pokroić w plastry ok. 2 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ślimaczki. Każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C ( grzałka góra-dół) i pieczemy
magiczna kuchnia Kasikońcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nożem podzielić na bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią. Najlepsze są ciepłe. Smacznego
Różne smaki w kuchnipapier do pieczenia lub folię spożywczą i wałkujemy, formujemy w prostokąt. Na ciasto wykładamy 1,5 szklanki masy makowej, równomiernie rozprowadzamy, delikatnie rozwałkowujemy na cieście. Następnie zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuodpowiednim momencie podać gościom. Delikatna cukinia i wyrazisty ser pleśniowy są jakby z innych światów, jednak połączone tworzą harmonijną całość. Słodkawe warzywo łagodzi smak nadzienia. Mnie te roladki bardzo przypadły do gustu, z pewnością wrócę do tego przepisu. Mam nadzieję, że Wam również posmakują :). Składniki: 2 średnie cukinie 120 g serka śmietankowego 120 g sera pleśniowego Lazur 2 łyżki oliwy
zadanie-gotowaniepieprzem. Ok. 3 cm od brzegu nałożyć na całej długości suszone pomidory, listki bazylii oraz pokroją w kostkę fetę. Następnie skropić zalewą z pomidorów i zwinąć w rulon. Roladę przełożyć na arkusz folii aluminiowej, ponownie skropić zalewą z pomidorów i szczelnie owinąć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut. Ok. 5 minut
zadanie-gotowanieciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na cieście wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ser. Zwinąć roladę. Roladę można przekroić na pół gdyż może się nie zmieścić na blaszce do pieczenia. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozpuszczonym masłem. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asipowrocie do haseł jeszcze sprzed powstania bloga. "Zrolowane" jest jednym z nich. Wówczas to był pomysł Maćka, do którego teraz z chęcią powracam. Pamiętam, że przygotowywałam wtedy jakieś roladki z marchewek i szalenie podobało mi się zdjęcie własnego autorstwa (co znowu nie jest takie częste ;)). Rolowanie w kuchni jest bardzo wdzięcznym zajęciem, a uzyskane efekty czasem przechodzą najśmielsze oczekiwania kucharza
zadanie-gotowaniegodziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarowac twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie piekarnik nagrzany 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni Lubięrazie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry. Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około
Smaki Na TalerzuRolada biszkoptowa z bananami i jabłkami. Pyszna i szybka propozycja. Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki. Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu korzystać. Może i wy się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzisiaj piątek, więc czas na rybę. Tym razem zapraszam na roladki śledziowe z pyszną sałatką na słodko. Pięknie wyglądają, wspaniale smakują, idealnie nadają się na imprezę. Ponieważ bardzo ciężko jest kupić śledzie w postaci surowej (tzw.śledź zielony) gdyż większość z nich solona jest już na kutrach, gdzie na 100 kg ryb używa się 25-30 kg soli, podstawą jest
Pieguskowa Kuchniagrubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z rumem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 60×40 cm. Rozłożyć równomiernie nadzienie i zrolować od dłuższego boku w ciasną roladę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zwinąć w wieniec. Ponacinać ostrym nożem od zewnętrznej strony i odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175 stopni
Pieguskowa Kuchnianaoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza. Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć ciasno w roladę, dostosować długość do formy ( moja miała 35 cm długości), skleić końce i ułożyć szwem do dołu w lekko nasmarowanej formie. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia aż podwoi objętość-45-60 minut. Nagrzać
Pieguskowa Kuchniafrancuskie posmarować keczupem, ułożyć plastry szynki a na wierzch ser ( dobrze jest zostawić z brzegu około 1 cm bez nadzienia, żeby dobrze się rolowało ). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i pokroić na 1-1,5 cm plastry. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać czarnym sezamem lub czarnuszką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym
Pieguskowa Kuchnia