roladki - 9750 przepisów (strona:425/650)

Chrupiące kopytka z papryką 361

ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto

Zasmakuj Kuchni
Rolady z mięsa mielonego - wołowego. 951

papryka 100 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 kostki pieczeniowej do mięs przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, , papryka wędzona mielona, papryka słodka mielona bułka tarta do obtoczenia roladek Cebulę, boczek, pieczarki oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Najpierw podsmażamy na odrobinie oleju boczek oraz cebulę, następnie dodajemy pieczarki i paprykę - odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone doprawiamy do smaku

Moje-pitraszenie
Drożdżowy warkocz z malinami wg Aleex (TM5) 182

minut do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie rozwałkować je na stolnicy, podsypując mąką. 3. Na prostokącie z ciasta rozłożyć słodkie maliny obtoczone w cukrze. 4. Ciasto zwinąć w roladę. Lekko rozpłaszczyć ją ręką i przeciąć na 3 części. 5. Z pasów ciasta zapleść warkocz. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Na wierzchu rozłożyć kruszonkę. Zostawić na 15 minut

W mojej kuchni
szynka w musztardzie duszona do pieczywa... 157

Składniki: szynkę bez kości dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zwinąć ciasno w roladę i sznurkiem lub grubszą nicią obwiązać, musztardę wymieszać z olejem i przyprawą do wieprzowiny, natrzeć dobrze całą szynkę, schować do lodówki zawiniętą w woreczek najlepiej na całą noc w garnku na 2 łyżkach oleju zrumienić z każdej strony mięso wlać wodę i pod przykryciem po zagotowaniu dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem 299

opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki, a na nie plastry sera. Zwinąć w roladę. Pokroić w plastry ok. 2 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać ślimaczki. Każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C ( grzałka góra-dół) i pieczemy

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem 728

końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nożem podzielić na bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią. Najlepsze są ciepłe. Smacznego

Różne smaki w kuchni
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 160

papier do pieczenia lub folię spożywczą i wałkujemy, formujemy w prostokąt. Na ciasto wykładamy 1,5 szklanki masy makowej, równomiernie rozprowadzamy, delikatnie rozwałkowujemy na cieście. Następnie zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Roladki z cukinii z nadzieniem serowym. 119

odpowiednim momencie podać gościom. Delikatna cukinia i wyrazisty ser pleśniowy są jakby z innych światów, jednak połączone tworzą harmonijną całość. Słodkawe warzywo łagodzi smak nadzienia. Mnie te roladki bardzo przypadły do gustu, z pewnością wrócę do tego przepisu. Mam nadzieję, że Wam również posmakują :). Składniki: 2 średnie cukinie 120 g serka śmietankowego 120 g sera pleśniowego Lazur 2 łyżki oliwy

zadanie-gotowanie
Polędwiczki z suszonymi pomidorami i fetą. 132

pieprzem.  Ok. 3 cm od brzegu nałożyć na całej długości suszone pomidory, listki bazylii oraz pokroją w kostkę fetę. Następnie skropić zalewą z pomidorów i zwinąć w rulon. Roladę przełożyć na arkusz folii aluminiowej, ponownie skropić zalewą z pomidorów i szczelnie owinąć folią.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 30 minut. Ok. 5 minut

zadanie-gotowanie
Rolada filo z serem i rodzynkami 203

ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na cieście wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ser. Zwinąć roladę. Roladę można przekroić na pół gdyż może się nie zmieścić na blaszce do pieczenia. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozpuszczonym masłem. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Hasło tygodnia - "zrolowane". 197

powrocie do haseł jeszcze sprzed powstania bloga. "Zrolowane" jest jednym z nich. Wówczas to był pomysł Maćka, do którego teraz z chęcią powracam. Pamiętam, że przygotowywałam wtedy jakieś roladki z marchewek i szalenie podobało mi się zdjęcie własnego autorstwa (co znowu nie jest takie częste ;)). Rolowanie w kuchni jest bardzo wdzięcznym zajęciem, a uzyskane efekty czasem przechodzą najśmielsze oczekiwania kucharza

zadanie-gotowanie
bezglutenowe drożdżowe ciasto z twarogiem... 200

godziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarowac twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie piekarnik nagrzany 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec

W Mojej Kuchni Lubię
Rollsy z kurczakiem 138

razie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry. Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

Smaki Na Talerzu
Rolada bananowo - jabłkowa 109

Rolada biszkoptowa z bananami i jabłkami. Pyszna i szybka propozycja. Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki. Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu korzystać. Może i wy się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Śledzie po żydowsku z pomarańczami 131

Dzisiaj piątek, więc czas na rybę. Tym razem zapraszam na roladki śledziowe z pyszną sałatką na słodko. Pięknie wyglądają, wspaniale smakują, idealnie nadają się na imprezę. Ponieważ bardzo ciężko jest kupić śledzie w postaci surowej (tzw.śledź zielony) gdyż większość z nich solona jest już na kutrach, gdzie na 100 kg ryb używa się 25-30 kg soli, podstawą jest

Pieguskowa Kuchnia