roladki - 9750 przepisów (strona:428/650)

Kluski 133

lepszego niż tradycyjny, śląski obiad. Smakuje wyjątkowo zwłaszcza wtedy, gdy rzadko jemy kluski i mięso w postaci rolady. W tygodniu staram się nie jeść mięsa, za to sporo warzyw, bo uważam, że smakują znacznie lepiej od mięsa. Tak już mam długo i póki co jest mi z tym dobrze. Są jednak takie dni, kiedy zrobimy niedzielny obiad, taki tradycyjny, jaki

Moja smaczna kuchnia
Ciasto marchewkowe 186

wypieki W naszej kuchni polskiej w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew, jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem. Znane są też ciasteczka marchewkowe, a w Szwajcarii regionalną potrawą jest tort marchewkowy Rüblitorte. (kilka źródeł: Canada's Best Carrot Cake with Cream Cheese Icing , Carrot

Zasmakuj Kuchni
Cynamonowe bułeczki/Cinnabons 168

prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypywać mąką. Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na 3,5 cm kawałki (na 12 części). Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, powykładać bułeczki. Przykryć ręczniczkiem, odstawić na około 30 minut

Domowa cukiernia Ewy
Schab z szynką parmeńską, pomidorami, oliwkami i mozzarellą 194

Wyłożyć szynkę, odsączone z oleju pomidory, oliwki i pokrojoną w kostkę mozzarellę, zostawiając wolne brzegi (ok. 2 cm na długości i 1 cm na szerokości. Płat mięsa zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać

Czerwień i błękit
BUŁECZKI Z PASTĄ WARZYWNĄ 114

ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką, rozwałkowujemy owalny placek na który rozsmarowujemy pasę warzywną i zwijamy ciasto jak roladę. Tniemy na kawałki 2 centymetrowe i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około

Kulinarne Fantazje Marioli
Kartoflanka ze zrazami 150

susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa ziemniaki koper Do gotujących się , prawie miękkich

Moje domowe kucharzenie
Zrazy wieprzowe 140

susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść mięso mielone [ wcześniej doprawione].Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze  [high  2 -4 lub low około

Moje domowe kucharzenie
Roladki schabowe z chrzanem i musztardą francuską 187

Schab jest bardzo wdzięcznym materiałem na wszelkiego rodzaju roladki i rolady. Na dzisiaj proponuję roladki o wyrazistym smaku, z musztardą i chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką. Składniki: Schab Boczek parzony Zielona świeża papryka Suszone pomidory w oleju Kilka pieczarek Musztarda francuska Chrzan tarty Sól Pieprz Olej Bulion/ kostka bulionowa Wykonanie: Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie

Smaki Ewy
Marmurkowa babka z truskawkami 163

cukierka. Końce sklejam, i górę też. Chodzi o to żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia i nie przykleiło się do formy. Formę smaruję masłem, wysypuję bułka tartą, i układam roladę sklejonym do góry. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Na wierzchu układam połówki truskawek. Kruszonka: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zarabiam palcami. Na końcu dodaję cukier i wyrabiam już

wesoła kuchnia
WARSZTATY Z GRZEGORZEM ŁAPANOWSKIM - POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY 126

pączki. Potrawy zostały przygotowane za pomocą różnych technik np. pary fry ( smażenie w wysokiej temperaturze ), con fit ( powolne duszenie w niskiej temperaturze w tłuszczu ) czy podpalanie olejem.     Roladki z majonezem i świeżymi warzywami ;     Dorsz pieczony w cieście na oleju ;     Dorsz ze szparagami, majonezem truflowym, szparagami i pieczarkami ;      Stek wołowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 172

farszu dodajemy również twaróg, posiekany koperek oraz przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na każdego naleśnika nakładamy farsz, następnie boki składamy do środka i zwijamy krokieta jak roladę tylko bardziej płasko.  Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy przyprawy. Pozwijane krokiety maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron. Podajemy z ulubionym

kulinarne odsłony pati
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą z kiwi 136

odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować konfiturą z kiwi , zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.   Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać

Grunt to przepis!
Chickenrollki 169

kurczaka oraz solą i pieprzem, skrapiam oliwą, mieszam i odstawiam na godzinkę do lodówki. Na plastrze boczku kładę podłużny plaster cukinii na to kładę kawałek filetu i zawijam w roladkę której kształt utrzymuje wbita wykałaczka. Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki. Rada : Aby plastry cukinii były ładne i cienkie użyj obieraczki do warzyw.  To danie można również

Mechanik w kuchni
DIETETYCZNE ROLADKI Z PASTĄ WARZYWNĄ 242

Roladki z tortilli mogą być również dietetyczne i smaczne. Przygotowałam je z pyszną pastą warzywną z firmy  Rolnik  oraz warzywami. Pasty są mało kaloryczne i pyszne w smaku, idealne do przygotowania małych przekąsek

Kulinarne Fantazje Marioli
Jasny biszkopt 156

musimy zastanawiać się jak zmienić proporcję lub szukać w necie przepisu jeśli chcemy upiec np. cienki biszkopt, czy też biszkopt do tortu. Po prostu przygotowując biszkopt do rolady używamy 2 jajek, 2 łyżek cukry i 2 łyżek mąki, i odpowiednio kiedy potrzebny jest nam tort, używamy 6 jajek, 6 łyżek cukry i 6 łyżek mąki. Dobra dość tej teorii, najwyższy

PatiGotuje