roladki - 9750 przepisów (strona:426/650)

PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 157

szkl puree z dyni 3 szkl mąki 30 g świeżych drożdży 0,5 szkl wody 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru NADZIENIE pomidorki koktajlowe rolada ustrzycka wędzona twaróg wędzony ( opcjonalnie ) keczup z dyni bazylia suszona, pieprz, ulubione przyprawy DODATKOWO świeża bazylia oliwa z oliwek Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski dodać resztę składników ciasta, wlać drożdże

Pieguskowa Kuchnia
WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES 144

podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60×20 cm. Rozłożyć przygotowane nadzienie zostawiając nieco wolnego ciasta od brzegów. Docisnąć nadzienie, zwinąć ciasno w roladę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon przeciąć wzdłuż na pół i zapleść w warkocz. Połączyć oba końce formując wieniec. Na wierzchu poukładać kandyzowane owoce, przykryć ściereczką i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
ZAWIJANA PIZZA – CHLEBEK PIZZA 165

wyrośnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kolejną godzinę ( ja pominęłam tą część). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt i posypać startym serem. Zwinąć w roladę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na pół godz żeby nieco podrosło. Piec w 180 st. przez około 35-45 minut, aż się zrumieni. Podawać lekko przestudzone

Pieguskowa Kuchnia
SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 285

Dodać pieczarki i paprykę i na sporym ogniu podsmażyć do odparowania płynu. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Na rozbity plaster schabu położyć porcję farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Panierować w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, z każdej strony, do zrumienienia. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatą. Artykuł SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Pieguskowa Kuchnia
Żeberka w kapuście kiszonej 125

garnku czy upiec w piekarniku. To danie, które można przygotować nieco prędzej np na imprezę, a potem tylko wystarczy podgrzać. Takie odgrzane są jeszcze smaczniejsze. Żeberka obok roladek z karkówki to dwa dania, które uwielbiam, ale podstawą jest kapusta kiszona dobrej jakości, najlepiej domowa. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy kiszą kapustę, ale warto poszukać w pobliżu naszego miejsca zamieszkania

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 186

mielonego razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Wbić jajko, wsypać przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Z sparzonych liści kapusty odciąć zdrewniałe części, położyć porcję farszu i zwinąć w roladki. Na rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju i podsmażać gołąbki na rumiany kolor. Na dnie naczynia w którym będziemy dusić gołąbki ułożyć kilka sparzonych liści młodej kapusty. Podsmażone gołabki ułożyć

Pieguskowa Kuchnia
Zawijane bułeczki z truskawkami 149

ewentualnie z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko ponownie wyrobić i rozwałkować na podsypanej mąką tortownicy na grubość 3-4 mm. Na wierzchu rozłożyć przygotowane wcześniej truskawki i ciasno zwinąć w roladę. Pokroić na 1-1,5 cm paski i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte błeczki posmarować roztrzepanym jajkiem

Pieguskowa Kuchnia
Beza z kremem cytrynowym 167

połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową Pavlovę z wiśniami i za każdym razem wszystko udało się idealnie!. Dla ułatwienia podsuwam kilka przydatnych informacji, aby upiec bezę idealną:) Oto kilka podstawowych zasad dzięki którym

Pieguskowa Kuchnia
Ciastka francuskie z jagodami 179

słodki twaróg z rodzynkami lub żurawiną, ciastka cukrowe obtoczone w brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące

Zasmakuj Kuchni
Pasta na kanapki z kurczaka-w 5 min 180

pastę do chlebka z wykorzystaniem takiego właśnie mięsa-zrobisz ją w 5 min i jest naprawdę pyszna-można ją również wykorzystać jako farsz do jajek lub nadzienie do roladek z szyneczki -będzie super przekąska,lub po prostu podać ją na krakersach na imprezę-polecam!! Składniki: ok 20 dkg mięsa z rosołu lub pieczonego bez kości(może być kurczak,wołowina

Swojskie jedzonko
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów 117

słonecznika i suszonych pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować nią placki tortilli lub wytrawne naleśniki przed nałożeniem nadzienia, możesz posmarować rozbite mięso na roladki, nawet użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy - ogranicza Cię tylko wyobraźnia ;) Pasta może stać w lodówce (zamknięta w słoiku) kilka dni. Ale podpowiem też, że jak to dla Ciebie za dużo

Kolorowy Przepisownik
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 165

urosło (może również rosnąć ok 40 minut w piekarniku z włączona żarówką). Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na omączony blat. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Wykładamy owoce i zwijamy w roladę. Tniemy ją na kilka część (ja przecięłam na pół). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy pozostałym białkiem, ja posypałam dodatkowo rafinadą. Zostawiamy na pół godziny by podrosło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada z polędwicy faszerowana grzybami i serem 196

mięsa. Rozbić za pomocą tłuczka, doprawić solą i pieprzem oraz papryką wędzoną ostrą. Na płat mięsa rozłożyć plastry sera i suche przesmażone pieczarki.Położyć gałązki natki pietruszki. Zawinąć w roladkę, Zwinąć od strony dłuższego boku. Spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladę najpierw w jajku potem w bułce tartej. Zrobić to dwukrotnie. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich

Kuchnia Pokoleń
chałka trochę inaczej czyli różyczki truskawkowe 135

się zmieścić na stolnicy ;) ciasto smarujemy serkiem ricotta (zostawiając wolne brzegi) na serek wysypujemy pokrojone truskawki (ja podzieliłam mniejsze na 4, większe jeszcze na mniejsze kawałki)  zwijamy jak roladę i kroimy w grubsze plastry każdy plaster układamy w blaszce - nie dociskamy do siebie, pamiętając że ciasto urośnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez

Gotowanie z pasją
rolada bezowa z owocami 141

Uwielbiamy bezy. I chyba pod każdą postacią je robiłyśmy w domu, a jednak nie - nie wiedziałam, jak zrobić z niej roladę. Beza sama w sobie jest wymagająca więc gdy zobaczyłam przepis w gazecie i do tego czas wypieku tego cuda to niecałe 30 min (czas oczekiwania na zjedzenie większy ;) ), wiedziałam że muszę ją zrobić. Do tego ukochane przez nas borówki

Gotowanie z pasją