roladki - 9750 przepisów (strona:426/650)

Rollsy z kurczakiem 133

razie potrzeby lekko je rozbijamy, by nadać im jednakową grubość. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Płat ciasta francuskiego rozwijamy. Rozkładamy na nim kawałki mięsa. Zwijamy w roladę. Kroimy na około 1,5 cm plastry. Na talerzyk wsypujemy sezam. Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do sezamu, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około

Smaki Na Talerzu
Rolada bananowo - jabłkowa 107

Rolada biszkoptowa z bananami i jabłkami. Pyszna i szybka propozycja. Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki. Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu korzystać. Może i wy się skusicie ? Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Śledzie po żydowsku z pomarańczami 127

Dzisiaj piątek, więc czas na rybę. Tym razem zapraszam na roladki śledziowe z pyszną sałatką na słodko. Pięknie wyglądają, wspaniale smakują, idealnie nadają się na imprezę. Ponieważ bardzo ciężko jest kupić śledzie w postaci surowej (tzw.śledź zielony) gdyż większość z nich solona jest już na kutrach, gdzie na 100 kg ryb używa się 25-30 kg soli, podstawą jest

Pieguskowa Kuchnia
Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami 112

grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z rumem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 60×40 cm. Rozłożyć równomiernie nadzienie i zrolować od dłuższego boku w ciasną roladę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zwinąć w wieniec. Ponacinać ostrym nożem od zewnętrznej strony i odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175 stopni

Pieguskowa Kuchnia
Słodki chleb cynamonowy 84

naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza. Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć ciasno w roladę, dostosować długość do formy ( moja miała 35 cm długości), skleić końce i ułożyć szwem do dołu w lekko nasmarowanej formie. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia aż podwoi objętość-45-60 minut. Nagrzać

Pieguskowa Kuchnia
ZAWIJASY Z SZYNKĄ I SEREM 115

francuskie posmarować keczupem, ułożyć plastry szynki a na wierzch ser ( dobrze jest zostawić z brzegu około 1 cm bez nadzienia, żeby dobrze się rolowało ). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i pokroić na 1-1,5 cm plastry. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać czarnym sezamem lub czarnuszką. Zapiekać w piekarniku nagrzanym

Pieguskowa Kuchnia
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 143

szkl puree z dyni 3 szkl mąki 30 g świeżych drożdży 0,5 szkl wody 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru NADZIENIE pomidorki koktajlowe rolada ustrzycka wędzona twaróg wędzony ( opcjonalnie ) keczup z dyni bazylia suszona, pieprz, ulubione przyprawy DODATKOWO świeża bazylia oliwa z oliwek Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski dodać resztę składników ciasta, wlać drożdże

Pieguskowa Kuchnia
WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES 135

podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60×20 cm. Rozłożyć przygotowane nadzienie zostawiając nieco wolnego ciasta od brzegów. Docisnąć nadzienie, zwinąć ciasno w roladę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon przeciąć wzdłuż na pół i zapleść w warkocz. Połączyć oba końce formując wieniec. Na wierzchu poukładać kandyzowane owoce, przykryć ściereczką i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
ZAWIJANA PIZZA – CHLEBEK PIZZA 155

wyrośnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kolejną godzinę ( ja pominęłam tą część). Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt i posypać startym serem. Zwinąć w roladę, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na pół godz żeby nieco podrosło. Piec w 180 st. przez około 35-45 minut, aż się zrumieni. Podawać lekko przestudzone

Pieguskowa Kuchnia
SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 270

Dodać pieczarki i paprykę i na sporym ogniu podsmażyć do odparowania płynu. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Na rozbity plaster schabu położyć porcję farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Panierować w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, z każdej strony, do zrumienienia. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatą. Artykuł SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI

Pieguskowa Kuchnia
Żeberka w kapuście kiszonej 119

garnku czy upiec w piekarniku. To danie, które można przygotować nieco prędzej np na imprezę, a potem tylko wystarczy podgrzać. Takie odgrzane są jeszcze smaczniejsze. Żeberka obok roladek z karkówki to dwa dania, które uwielbiam, ale podstawą jest kapusta kiszona dobrej jakości, najlepiej domowa. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy kiszą kapustę, ale warto poszukać w pobliżu naszego miejsca zamieszkania

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 178

mielonego razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Wbić jajko, wsypać przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Z sparzonych liści kapusty odciąć zdrewniałe części, położyć porcję farszu i zwinąć w roladki. Na rozgrzaną patelnię wlać nieco oleju i podsmażać gołąbki na rumiany kolor. Na dnie naczynia w którym będziemy dusić gołąbki ułożyć kilka sparzonych liści młodej kapusty. Podsmażone gołabki ułożyć

Pieguskowa Kuchnia
Zawijane bułeczki z truskawkami 143

ewentualnie z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko ponownie wyrobić i rozwałkować na podsypanej mąką tortownicy na grubość 3-4 mm. Na wierzchu rozłożyć przygotowane wcześniej truskawki i ciasno zwinąć w roladę. Pokroić na 1-1,5 cm paski i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte błeczki posmarować roztrzepanym jajkiem

Pieguskowa Kuchnia
Beza z kremem cytrynowym 160

połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową Pavlovę z wiśniami i za każdym razem wszystko udało się idealnie!. Dla ułatwienia podsuwam kilka przydatnych informacji, aby upiec bezę idealną:) Oto kilka podstawowych zasad dzięki którym

Pieguskowa Kuchnia
Ciastka francuskie z jagodami 152

słodki twaróg z rodzynkami lub żurawiną, ciastka cukrowe obtoczone w brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące

Zasmakuj Kuchni