roladki - 9750 przepisów (strona:434/650)

szybkowar-łopatka w sosie pietruszkowym... 134

potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać ziele, liście laurowe, kolendrę, wlać wodę i zamknąć szybkowar

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi smażone w waflu ze szpinakiem 144

zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Smażymy kilka minut, aż ser rozpuści się w szpinaku.  Gorącym szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty

Z notatnika
Trzołski ze miysa (Mięsne patyczki) 193

Niyrołz 1 sie mogōm 2 czowiekowi zmiyrznōńć 3 karminadle 4 i rolady i chciałoby sie ôbejrzeć 5 na talyrzu cojsik inkszego 6 . Tak żech se myśloł, inspirowoł roztomajtymi 7 kuchniami świata i tak żech prziszoł na moje trzołski 8 . Fajnie wyglōndajōm , richtich 9 dobrze smakōjōm… nic, yno sie brać za robota. Co potrza? 500 g mielōnego miysa wieprzowego

Chop w kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem, oscypkiem i porem 120

sałatka kompletnie na oko. Ile by nie było składników zawsze Wam wyjdzie. Czegoś dacie więcej, czegoś mniej-jest pyszna! Składniki wędzona pierś z kurczaka oscypki lub np.ser Rolada Ustrzycka   papryka marynowana gotowane jaja ogórek konserwowy kukurydza kawałek pora gotowana szynka pokrojona w drobną kosteczkę, to opcjonalnie-ja miałam -dodałam majonez musztarda sól do smaku pieprz ziołowy Wszystkie warzywa pokrój

Z Kuchni Do Kuchni
Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana 131

momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser wymieszać z cukrem, śmietaną i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć części. Każdą część rozwałkować, po czym rozłożyć nadzienie i zwijać rolady: trzy z masą makową, trzy z serem i trzy z powidłem. Formę na wieniec posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać zwinięte ciasto. Najpierw z nadzieniem makowym, następnie z serem

Praktyczna pl
Zupa chrzanowa z jajkami i zrazami 173

pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle gustu] ziemniaki chrzan ze słoiczka

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami 168

potem przecinam na pół i tak mam dwa duże prostokąty,które smaruje oliwą ze słoiczka z pomidorami (żeby dodać jeszcze aromatu) posypuję pomidorkami i czosnkiem i zwijam w długą roladkę każda kroję na 4 części (więc w sumie będzie 8 bułeczek) każdą część rozcinam wzdłuż ale nie do końca i zawijam dookoła na końcu sklejam  ; układam na papierze

Swojskie jedzonko
Kluski śląskie 375

świąt i niedzielnego obiadu bez klusek. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby ich w ten dzień nie było na stole. A jak kluski to i oczywiście obowiązkowo musi być rolada i modro kapusta . Składniki: 1 kg ziemniaków ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 żółtko sól Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez prasę. Do miski przełożyć ziemniaki

magiczna kuchnia Kasi
Zupa rybna 223

sumie świetnie się sprawdził. Rozłóż na desce obydwa filety, posól i popieprz z obydwu stron. Weź dwa konkretnej wielkości pęczki koperku, połóż je na rybie i zwiń w roladę – jak na filmie. Do naczyć żaroodopornych wrzuć jarzyny – po garści na naczynię. Na tym połóż rybę. Oblej całość oliwą z oliwek, posól i popieprz. Teraz powiem, co zje**łem

manslogblog
Sałatka z anchois 171

sardeli (bardzo mała rybka), która jest tłusta i ma ostry smak, oraz zapach. Anchois, które wykorzystałam były wyprodukowane w Hiszpanii, dodatkowo te małe filety z rybki zostały zwinięte w roladki wraz z kaparami. A że jedno i drugie jest słone do doprawienia sałatki nie wykorzystałam ani grama soli, jedynie olej roślinny z zalewy wymieszany z sokiem z cytryny i świeżo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rollsy z kurczakiem 1842

kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką wędzoną ostrą lub słodką wedle uznania Całość zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze Pieczemy w 170 oC przez

Mechanik w kuchni
Warsztaty z Pascalem Brodnickim i Ramą - dużo zdjęć 136

pomysłów na..." Obyły się one 14. stycznia i był zwieńczeniem akcji promocyjnej pod taką samą nazwą. Ja również brałam w niej udział, a moim wkładem był przepis na drobiowe roladki faszerowane suszonymi pomidorami . Warsztaty prowadził przesympatyczny i niesamowicie kontaktowy Pascal Brodnicki, a odbyły się w Warszawie, w Food Lab Studio. Miałam już okazję tam gotować podczas warsztatów owsiankowych w maju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Crepes (francuskie naleśniki) ze szpinakiem 163

Dodajemy szpinak, z którego całkowicie należy odparować wodę. Doprawiamy gałką,sola,pieprzem, na koniec dodajemy ricottę. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni, naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w roladki. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, układamy naleśniki, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy mozzarellą i zapiekamy 10-15 minut

Kopystką po garach
Czerwona kapusta podawana na ciepło 175

Idealna na niedzielny obiad-do wszelkich pieczeni, zrazów, roladek itd. SKŁADNIKI: Mała główka modrej kapusty Ocet (3 łyżki) Miód Kminek  ( 1 łyżeczka) Sól Kawałek smalcu PRZYGOTOWANIE: Kapustę drobno szatkujemy. Do garnka z grubym dnem wlewamy ok. szklankę wody, dodajemy smalec (ok 1/4 kostki), ocet  (lepiej dodać mniej na końcu doprawić,niż przedobrzyć), sól. Gdy smalec się rozpuści wkładamy

Kopystką po garach
Zrazy 134

Zrazy=rozbite kawałki wołowiny plus ogórek kiszony, cebula, chleb i boczek. Klasyczny zraz-dla mnie jedyny, reszta to rolady. Dobrego nie należy ulepszać :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej 8 kawałków chleba 8 kawałków ogórka kiszonego 8 kawałków boczku 8 kawałków cebuli Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy  Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Plastry wołowiny rozbijamy

Kopystką po garach