roladki - 9750 przepisów (strona:438/650)

Pączki cynamonowe 391

godz.) - masło do nadzienia roztopić, ostudzić - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek - placek posmarować cienko masłem, posypać cukrem i cynamonem - placek zwinąć ciasno w rulon jak roladę - ostrym nożem pokroić go na plastry grubości 1-1,5 cm - plastry ułożyć w odstępach od siebie na blacie oprószonym mąką - przykryć, pozostawić na 20-25 minut do napuszenia - pod koniec wyrastania

Smakołyki Bereniki
Filety kurczaka pieczone w wiórkach kokosowych - fit schabowe. 419

usmażyć tego samego kotleta... dwie łyżki oleju mogą nam nie wystarczyć...  Przepis który znajdziecie poniżej, to przepis na zwykłe kawałki, ale równie dobrze można w podobnej panierce przygotować roladki, czy jeszcze inne dania z mięsa drobiowego. A może Wy macie jakieś swoje ulubione, odchudzone dania? ;-) Podzielcie się w komentarzach. Składniki: filety piersi kurczaka - 2 sztuki  sok wyciśnięty

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makowe ślimaki z ciasta francuskiego (francuskie ślimaki z makiem) 102

Dodaję masło, cukier puder i żółtka. Duszę parę minut i na koniec dodaję ubitą pianę. Odstawiam do wystygnięcia. Na rozmrożony blat ciasta wykładam ostudzony mak.  Zwijam, tworząc długą roladę. Kroję na 1-2 cm plastry (wg uznania), układam na blaszce i piekę w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut, aż ciasteczka będą ładnie

Wielopokoleniowo
DROŻDŻÓWKI -RÓŻE Z JABŁKAMI,CYNAMONEM I MIODEM 126

Wyrośnięte ciasto podzielcie (dla wygody) na dwie części. Z każdą z nich postąpicie tak samo: rozwałkujcie ciasto na prostokąt (ok 30x40 cm). Posmarujcie masłem, nałóżcie trochę nadzienia, zrolujcie. Powstałą roladę znów rozwałkujcie (bez obawy- przyciśnijcie z góry wałkiem i wałkujcie- niszcząc to, co zrolowaliscie :) ) na podobny prostokąt. Ponownie posmarujcie go masłem i nałóżcie trochę nadzienia. Zrolujcie i pokrójcie na około

OliveandThyme
ZAKRĘCONE BUŁECZKI SEROWO-CEBULOWE 208

wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub nasmarujcie masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na prostokąt o bokach ok 30x40 cm. Nałóżcie nadzienie zachowując odstęp od brzegów (ok 1 cm). Zwińcie jak roladę (ja zwijam wzdłuż krótszego boku) i pokrójcie na 2-3 cm grubości plastry. Bułeczki układajcie w przygotowanej formie z zachowaniem sporych odstępów, każdą posmarujcie roztopionym masłem. Formę przykryjcie folia spożywczą

OliveandThyme
DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 199

wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub nasmarujcie masłem. Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na prostokąt o bokach ok 30x40 cm. Nałóżcie nadzienie zachowując odstęp od brzegów (ok 1 cm). Zwińcie jak roladę (ja zwijam wzdłuż krótszego boku) i pokrójcie na 2-3 cm grubości plastry- powinno Wam wyjść około 12-14 bułeczek. Bułeczki układajcie w przygotowanej formie z zachowaniem sporych odstępów, każdą

OliveandThyme
Makowiec bez jajek i glutenu 138

przed chwilą obliczyłam, makowce dotąd piekłam jedynie trzy razy, a było to w czasach, gdy do wypieków używałam białego cukru i mąki. Dwukrotnie spod moich rąk wyszła makowa rolada drożdżowa, która choć bez zarzutu w smaku, to nieestetycznie pękała, tracąc swój piękny kształt. Innym razem upiekłam klasyczny makowiec, który okazał się tak kruszyć, że zamiast ciasta otrzymałam formę pełną sypkiego

Even Better Food
Roladki z tortilli zapiekane z serem w sosie pomidorowym 724

Cieplutkie i rozpływające się w ustach roladki z tortilli. Pachnące wędzonym serem z dodatkiem parmezanu. Aby nie było tak monotonnie/serowo dodałam ostry pomidorowy sos. Możecie zastąpić go łagodnym sosem pomidorowym, jeśli nie za bardzo przepadacie za ostrymi smakami (ja od czasu do czasu pozwalam sobie na coś ostrego). Ten pasuje, bo smacznie przełamuje smaki gotowych tortilli. Miało być prosto, szybko

Zasmakuj Kuchni
Paszteciki z mięsem z kurczaka 171

pietruszka – 2 jajka – 1 cebula – 3 łyżki oleju – 3 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku – 1 jajko do posmarowania roladek   Wykonanie: Nadzienie – Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. – Mięso z kurczaka przepuścić przez maszynkę razem z marchewką, pietruszką i cebulą. – Doprawić

To co kocham
Kluski śląskie 399

albo małym palcem albo rączką drewnianej łyżki.  Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Podajemy z roladą wołową lub wieprzową, innym mięsem z sosem lub z podsmażonym boczkiem.  Smacznego

bistro mama
DEWOLAJ W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 295

małym ogniu aż odparują. Panierka : Płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z mąką i papryką. Filety przykrywamy folią, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy przyprawami z obu stron. Rozkładamy pieczarki, posypujemy serem, zwijamy w roladkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Panierujemy najpierw w jajku, potem płatkach. Smażymy na patelni ze wszystkich stron. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty

słodki bratek
Rolada Żyrafa. 184

Żyrafa- rolada z bananem. Przysypało śniegiem... Wreszcie znalazłam czas na blogowanie, którego ostatnio bardzo mi brakowało. Nie będę Was zanudzać prywatnymi historiami, dlaczego przerwa była tak długa, mam jednak nadzieję, że teraz blog ruszy dalej, a może nawet przeprowadzi się w tym roku na wordpress. Przymiarki trwają, zobaczymy...A tymczasem w moim pierwszym wpisie w Nowym Roku

dolcevitainmykitchen
Rolada wiśniowa wg siostry Anastazji 178

Dziś rolada wiśniowa, bardzo łatwa, robiłam ją może 25 minut. W oryginalnym przepisie są wiśnie ja jednak wykorzystałam dżem wiśniowy jako zamiennik. Ciasto inspirowane jest przepisem pochodzącym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji, jednak trochę zmienionym i mam nadzieję że ulepszonym, ponieważ użyłam o połowę mniej cukru. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Szwedzkie drożdżówki z cynamonem 213

Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 30×40 cm. Smarujemy łyżką roztopionego mała. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i posypujemy po całej powierzchni ciasta. Zwijamy tak, jak roladę. Kroimy na 12 równych części i układamy w blaszce wyłożonej papierem. Aby ładniej wyglądały, bułeczki możemy posmarować żółtkiem lub mlekiem. Posypujemy cukrem perlistym lub kandyzowanym (jeśli używamy) i zostawiamy

Poezja smaku
Bułeczki cynamonowe a'la kanelbullar 176

międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić w plastry ok 2cm grubości. Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach. Przykryć i pozostawić do napuszenia na ok 40 minut. Przed pieczeniem posypać perłowym

Obiad gotowy