roladki - 9750 przepisów (strona:446/650)

Beza Pavlova z sosem malinowym 125

kolorach mocnej czerwieni została okrzyknięta przez moją rodzinę niekwestionowaną królową świątecznych słodkości. Po niej na drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i  pierniczki. Składniki: • 4 białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

To co kocham
Marcepanowe grzebyki 96

puszysta. • Prostokąt ciasta francuskiego rozłożyć i posmarować połowę masą marcepanową. • Złożyć na pół, znów posmarować połowę. • Ponownie złożyć jeszcze dwukrotnie, aż powstanie wąski pasek jak rolada. • Kroić w plastry ostrym nożem. Wychodzi 10 grzebyków. • Grzebyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp. 200 st.C przez 20 minut

To co kocham
Podudzia kurczaka w sosie sojowym 123

kurczaka bez kości • 4 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1 łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Podudzia zwinąć w roladkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, • Podlać sosem sojowym, posypać ziołami prowansalskimi i papryką, doprawić solą i pieprzem. • Chwilę przesmażyć, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić

To co kocham
Roladka z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 124

mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety. Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 500 g pieczarek • 200 g sera żółtego

To co kocham
Drożdżowe ślimaczki z makiem 116

części. • Każdą ćwiartkę rozwałkować na dość długi prostokąt. • Na każdym prostokącie ciasta położyć po 1/4 części masy makowej i zwinąć w roladę. • Zwinięty rulon ciasta z makiem pokroić na 3-4 cm kawałki i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. • Przykryć ściereczką i odstawić

To co kocham
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 188

wafle, kłaść łyżką gorący farsz i rozsmarować dokładnie na całej długości wafla. Przeciąć wzdłuż na dwa paski. – Po kilku minutach, kiedy wafel zmięknie, zwijać jak roladkę. – Roztrzepać jajka, posolić. Krokiety maczać w jajku, następnie w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, na koniec obsmażyć boki

To co kocham
ZAKRĘCONY TORCIK 166

nasączamy kawą albo herbatą (zdj. nr 1). Każdy pasek smarujemy dżemem (zdjęcie nr 2), a następnie kremem (1/3 kremu zostawiamy na wierzch i boki).  Pierwszy pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery (zdj. nr 3), następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy

słodki bratek
Finał BlogerChef 2016 123

kuchnię wschodu (Kofta z mięsa indyka w pietruszkowej panierce z orientalnymi przyprawami na kabanosie – zamiast patyczków do szaszłyków) z polską, a właściwie wielkopolską tradycją z której pochodzę (ziemniaczana rolada z boczkiem i chrzanem w kapuście) oraz smakowego mixu, czyli sosu na bazie sałaty rzymskiej, śmietanki i mleka kokosowego. Do przygotowania swojego dania należało użyć produktów sponsorów: Indykpol, Octim, House

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 182

bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli w żadnych kotletach. W roladzie o dziwo mi nie przeszkadza. Tutaj dodaje się surową i gdy jadłam kotlety po raz pierwszy, bardzo mi jej smak przeszkadzał. Kotlecików wyszło mi jednak dużo (mimo że zrobiłam

Anioszek w kuchni
drożdżowe kardamonowo cynamonowe ślimaczki 131

wykonanie: Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę (możemy troszkę podsypać mąką) i rozwałkowujemy w kształt prostokąta na ok. 1 cm grubości. Po całym cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe. Zwijamy w roladę i kroimy na krążki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, gdyż jeszcze urosną. Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdego ślimaczka rozbełtanym

Domowy Smak Jedzenia
Śllimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym 116

wolimy mniejsze, dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pesto i posypujemy czarnuszką, pozostawiając kilka cm wolnych brzegów. Ciasto z nadzieniem zawijamy, jak roladę. Dzielimy na równe plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostawiając odstępy. Pieczemy w 200 - 220 st. C, nie dłużej niż kwadrans. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika

Moja smaczna kuchnia
moja ulubiona francuska bagietka -pycha 128

godzinę .Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posmarowaną oliwą i wyrobić chwilę rozciągając ciasto .Podzielić na 3-4 części. Każdą część rozwałkować i zwinąć każdą część jak roladę . Tak zrolowane ciasto wyłożyć na blaszkę ,którą włożyć do worka foliowego na ponownie 1 godzinę .Piec w nagrzanym piekarniku góra-dół w 220 ° C do złocistego koloru.:))przepis przywieziony

w mojej kuchni
Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) 128

Równomiernie rozłóż na cieśnie kosteczki dyni wraz z nasionami kopru włoskiego, fetę oraz oliwki.  Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku tak jakbyś zwijał/a roladę. Następnie uformuj z niego okrąg podkładając jeden koniec rulonu pod drugi (mocno zlep ze sobą oba brzegi rulonu). Przełóż wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 866

Siostry Anastazji Ciasto "Królewiec" Ciasto "Metrowiec" Ciasto "Szachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka Szarlotka z Masą Budyniową Przepyszne Ciasto Kokosowo - Ananasowe

Słodka Strona
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 136

podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem znajdują się koło czerwonego

Mieszam w Garnku