roladki - 9750 przepisów (strona:451/650)

KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY 177

gładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę, masę z bobu, sól ; pieprz i ugnieść jak ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki

kuchniabellissima.wordpress.com
Strucla drożdżowa z makiem 170

oraz bakalie. Wykonanie: Gdy ciasto podwoi objętość, podziel go na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta, rozsmaruj na nim połowę masy makowej, zwiń ciasno w klasyczną roladę, a końce bez masy podwiń. Przetnij ciasto wzdłuż i spleć masą do góry. Analogicznie przygotuj struclę z drugiej części ciasta. Odstaw do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce

Kulinarna (nie)codzienność
Polędwiczka w cieście francuskim 203

Polędwiczkę układamy na rozłożonych plastrach boczku, na górze wykładamy sos musztardowy i zawijamy w plasterki boczku. Następnie przekładamy ją na rozwinięty płat ciasta francuskiego i zwijamy tak, aby powstała rolada. Ciasto możemy ozdobnie naciąć u góry i wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolowane ciasto ze śliwkami i cynamonem wg Aleex (TM5) 129

ćwiartki. 4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt. 5. Na płacie ciasta rozsmarować masę cukrowo-cynamonową. 6. Rozłożyć równomiernie śliwki. 7. Ciasto zwinąć w rulon. 8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 25 minut. Potem zwiększyć

W mojej kuchni
ROLADA KOKOSOWA DIETETYCZNA 117

budyniu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko wlewamy do garnka,dodajemy wiórki kokosowe,zagotowujemy .Budyń rozrabiamy z wodą tak jak to się robi z mąką ziemniaczana i wlewamy do masy .Chwilę zagotowujemy.Schładzamy.   Roladę rozwijamy ,smarujemy kremem i znów zwijamy ale bez ściereczki i wstawiamy do lodówki na 2 godz.Obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paszteciki z pieczarkami 140

Posolone pieczarki puszczą wodę, która powinna odparować. Pieczarki i cebulę smażyć do miękkości. Po przestudzeniu doprawić farsz solą, pieprzem i kolendrą . Farsz wyłożyć na  ciasto francuskie , zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.  Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Każdego pasztecika posmarować mlekiem skondensowanym . Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 200

Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 168

Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wielkanoc 118

barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka

Codziennik Kuchenny
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 147

grubości 0,5 cm. Zielone ciasto rozwałkować na prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy niż białe ciasto. Zielony prostokąt z ciasta ułożyć na białym i zwinąć jak roladę. Zrolowane ciasto pokroić na 8 równych części (8 bułeczek).  Bułeczki włożyć do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. P rzykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować olejem

Codziennik Kuchenny
Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 172

delikatnie, rozciągnąć je tworząc prostokąt. Ser owczy pokroić w dużą, 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia i przykryć ściereczką. Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na  blacie  posypanym mąką

Codziennik Kuchenny
Drożdżowe ślimaczki z jagodami 153

budyniem i  rozsmarować na  cieście pozostawiając wolne boki. -Umyte, osuszone jagody  rozłożyć na twarożku. -Ciasto z nadzieniem delikatnie  zwinąć  wzdłuż dłuższego boku formując roladę. -Całość pokroić  w  kilkucentymetrowe  plastry /ok.12 szt/. -Prostokątną blachę  /25-35 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia. -Przygotowane plastry ciasta  ułożyć w blaszce / nadzienie  powinno być

Zakamarki mojej kuchni
Orkiszowe bułeczki z czekoladą 114

godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być.  Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek 2 kostki czekolady. Sklejamy ciasto i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Gotową blaszkę przykrywamy i odstawiamy

Gotowanie i blogowanie
Bagietka nadziewana serkiem wiejskim i warzywami 169

szynką, rzodkiewką, ogórkiem oraz szczypiorkiem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższa bagietka pocięta w plasterki będzie idealną przekąską na fingerparty. Taką bagietkę możecie podać na talerzu z plasterkami rolady serowej nadzianej pastą jajeczną i szynką .  Składniki: 5-6 półbagietek (małe, podłużne bułeczki) 150 g wędliny, np. szynki konserwowej 2 opakowania serka wiejskiego (około 0,5 kg) 1 pęczek

Ugotować
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 159

tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż gorgonzolę, świeży tymianek, płatki chili, pieprz i starty ser granda padano. Następnie mięso dokładnie zwiń, dobrze dociskając zwiąż bawełnianym sznurkiem pamiętając o podwinięciu końcówek rolady. Mięso obłóż gałązkami świeżego tymianku, przypraw solą i pieprzem, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 70 minut. Po upływie około 40 minut dołóż

Plate of Joy