lodówki na około 1 godzinę. Stolnicę podsypać mąką. Każdy z kawałków ciasta rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 20 x 20 cm, nałożyć jeden na drugi, zwinąć w roladę i zawinięty w folię odłożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 4-5 mm. Piec w piekarniku nagrzanym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzęsto faszeruję kurczaka, ale zazwyczaj robię z niego mini roladki. Tym razem postanowiłam przygotować go nieco inaczej. Muszę powiedzieć, że wygląda super, a smakuje jeszcze lepiej ! Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 gram mozzarelli Kilka pomidorków koktajlowych Kilka listków bazylii Łyżka oliwy Przyprawy: Sól, pieprz, majeranek, tymianek, suszone pomidory Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić i naciąć jak na zdjęciu. W międzyczasie
Tradycyjna Kuchniałyżeczka miodu ½ łyżeczki ziół do sałatek Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pokrojoną na cienkie plasterki pierś z indyka, smaruję po łyżce serkiem kanapkowym zawijam ciasno w roladki, wkładam na godzinę do lodówki, aby masa stężała. Kroję na plastry. Sałatę myję, rwę na małe kawałki układam na półmisku, układam ślimaczki z wędliny, posypuję malinami oraz posiekaną natką pietruszki. Robię
Wanilia i Kardamonczasie ciasto ocieplamy ok 1 godziny jeśli było w lodówce. Zagniatamy krótko i rozwałkowujemy na omączonym blacie na prostokąt. Składniki nadzienia mieszamy i wysypujemy na ciasto. Ciasto zawijamy w roladę i bardzo ostrym nożem tniemy na ok 15 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wzorem ślimaka do góry. Bułeczki zostawiamy na 30 minut by podrosły i włączamy
Dzieje kuchennej Wiewiórytego dostępnego w Biedronce to oszczędzimy sobie nasyconych kwasów tłuszczowych), przed posmarowaniem też można wymieszać serek z ulubionymi ziołami dla wzbogacenia smaku! Na serek układamy łososia, zwijamy całość w roladę, zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki. Przed podaniem pokroić w plastry. SMACZNEGO! Przepis od mojej siostry :) Wartość energetyczna* 1 plastra: 70 kcal
Vroblewska-fitlifepoczątku miesiąca dość mocno. Mnie to nie przeszkadza bo kocham upały niemniej jednak ochłodzić organizm jakoś trzeba i znakomitym sposobem są tu lody. Lody śmietankowe, lody sorbetowe, lodowe rolady, partfaity i inne zimne smakowitości mają swoją rację bytu właśnie teraz. Zapraszam zatem na pyszny sorbet, pachnący latem i smakowity. Lody wykonałam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę
Moje Małe Czarowaniewlewamy jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawiamy do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim tężejący krem jagodowy, i posypujemy pozostałymi owocami. Zwijamy roladę. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Smacznego
Moje-pitraszenieRolada kokosowa Śmietanowiec Deser lodowo - śmietanowy Cytrynowiec Wafle
NA MOIM TALERZUMini roladki z kurczaka robię bardzo często wg przepisu, który Wam dziś prezentuję. Zmieniam jedynie farsz w środku. Dziś z pysznym szpinakiem i suszonymi pomidorami. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500-600 gram) 150-200 gram szpinaku mały słoiczek suszonych pomidorów Przyprawy do kurczaka: czosnek niedźwiedzi sól, pieprz, słodka papryka Przyprawy do szpinaku: sól pieprz 1 ząbek czosnku
Tradycyjna Kuchniacukrem, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką najcieniej jak potrafimy. Smarujemy połowa masła i nakładamy jabłkowe nadzienie tak by pokryło prawie całe ciasto. Zwijamy w roladę końce podkładając pod spód. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy reszta masła. Pieczemy w 180 st.C. ok 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewiórynamaczamy w niej arkusz papieru ryżowego. Namoczony kładziemy na deseczce i układamy na nim kilka pokrojonych truskawek lub poziomki oraz łyżkę truskawkowo-kokosowej komosy (opcjonalnie kwiaty jadalne). Zwijamy jak roladki i przekładamy na talerz. W ten sam sposób postępujemy, aż do wyczerpania składników. Smacznego :) […] Artykuł Truskawkowe rollsy z komosą ryżową i kokosową nutą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPyszna, delikatna i zachwycająca kolorem roladka, którą odkryłam kilka lat temu. Jest banalna w przygotowaniu, pięknie prezentuje się na świątecznym stole, świetnie sprawdza się też na imprezach lub jako lekka kolacja. Zawsze znika błyskawicznie i zgarnia same komplementy. Jedzą i oczy i usta ;-) Wędzonego łososia możecie zastąpić suszonymi pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować
cool and mintysosu chili con carne i 1-2 łyżki ryżu. Posypujemy tartym serem i listkami kolendry lub natki pietruszki. Składamy do środka dwa przeciwległe końce tortilli i zwijamy w roladkę zaczynając od niezawiniętej części. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju. Smażymy burrito z każdej strony na umiarkowanym gazie, aż się zrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy
cool and mintyPolędwiczki wieprzowe doprawione grubo zmielonym czarnym i różowym pieprzem, krótko obsmażone, a następnie upieczone w formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym. Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt
cool and mintyMałe roladki z pszennej tortilli wypełnionej wędzonym łososiem, posiekanym szczypiorkiem, sałatą i chrzanowym twarożkiem. Są pyszną i ciekawą przekąską typu finger food. Idealnie sprawdzą się na imprezie w gronie przyjaciół lub eleganckim przyjęciu w gronie rodziny. Kuszą kolorami i małą wielkością. Można je przygotować dzień lub kilka godzin przed przyjściem gości, zawinąć w folię spożywczą i wstawić
cool and minty