roladki - 9750 przepisów (strona:465/650)

Szołdry abo murziny (Wielkanocne mięsiwa zapiekane w drożdżowym cieście na śląską modłę) 189

rube na 1 cm. Tera powycinejcie take kwadraty (10×10 cm) i na środek kołżdego dejcie pomiyszano szinka, wōszt i boczek. Potyn kołżdy jedyn trza zawinōńć- trocha jak rolady: nojważniyjsze je to, żeby wszysko wlazło rajn 14 i nasze szołdry niy rozwalōły sie przi pieczyniu. Połōżcie sie je na jaki blasze, kaj 15 je ciepło i poczekejcie, aż fajnie

Chop w kuchni
Zielone kluski śląskie 158

minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Zielone kluski śląskie, tak jak tradycyjne podajemy jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem (na Górnym Śląsku zwłaszcza z roladami) lub przyrządzanej na rozmaite sposoby kapusty. Występują także jako danie podstawowe, okraszone stopioną słoniną. Zielone kluski śląskie – czyż nie są urocze? Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również przepis na : - Kluski śląskie

mojewypiekiinietylko
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 253

wyszło mi ok 64 pierogów.  Zostało mi więc trochę farszu, a nie opłacało mi się dorabiać ciasta i nie miałam już na to czasu. Wykorzystałam go do przygotowania roladek drobiowych . Miały być na niedzielny obiad, ale że jedliśmy go u ciociu, zrobiłam w poniedziałek

Anioszek w kuchni
Pasta szpinakowo-jajeczna 98

Składniki : ok 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała marchewka 3 jajka 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej ok 100 g sera wędzonego Rolada ustrzycka lub podobnego pieprz mielony, sól ziołowa, natka pietruszki świeża lub suszona 2 porządne łyżki masła Przygotowanie : Jajka ugotuj na twardo. Ser żółty zetrzyj na tarce, najlepiej z małymi oczkami. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce

Anioszek w kuchni
Cynamonowe ślimaczki z jabłkiem, rodzynkami i solonym karmelem 124

boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań nadzienie do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze. Ślimaczki układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy). Odstaw

Food Square
KARKÓWKA Z SZYNKOWARA 484

przygotowane mięso zostawić na 2 godziny w lodówce. Po tym czasie mięso posypać przyprawą ( u mnie Szeherezada),natrzeć pozostałym czosnkiem,musztardą i majerankiem - oczywiście z dwóch stron. Zwinąć jak roladę.Do szynkowara włożyć woreczek,umieścić w nim mięso,zamknąć praskę i odstawić na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie zagotować wodę,do środka włożyć na dno ściereczkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą 119

przygotowane mięso można podawać do obiadu ale także jako wędlinę do kanapek. Tak czy tak smakuje wybornie, mięso jest soczyste i mięciutkie, nie przesuszone. Polecam gorąco do wypróbowania. Rolada z indyka ze szpinakiem i fetą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
drożdżówka żyrafa 123

lekko rozpłaszczyć, jasną część cienko rozwałkować na prostokąt tej samej długości. Wałeczki ciemnego ciasta owinąć jaśniejszym, całość zawinąć w jasne ciasto jak roladę. Czynność powtórzyć jeszcze 5 razy. Trójkolorowe roladki układać w natłuszczonej blaszce, odkładać na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 minut

6niebo
Rolada Schabowa 118

Pyszna roladka na świąteczny obiad lub na zimno do chlebka ;) Składniki: około 1kg schabu 400 gr mięsa mielonego 1 jajo 300 gr pieczarek 1 cebula kawałek sera żółtego sól czosnkowa, pieprz do smaku 1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową i pieprzem i chowamy do lodówki

Gotowanie...to proste !
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 143

połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką . Pieczemy 30-35 minut na złocisty kolor w temp 170*c. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Babka drożdżowa anyżowa 164

przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 140

blacie obsypanym mąką lub na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Na cieście rozsmarowujemy masło, rozsypujemy owoce, kawałki marcepanu i cukier. Zwijamy ciasto w ciasna roladę i kroimy na 16 plastrów, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami zostawiamy 4 cm odstępy. Blachę odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowa strucla orzechowa 140

łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

Chocolate Muffin Blog
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z MAKIEM 124

wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijamy w ciasną roladę. Gotową kroimy w plastry ok 5 cm grubości, układamy na blasze zostawiając odstępy ( ciasto rosnąc i tak się poskleja). Pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie ewentualnie po ostudzeniu polewamy

Z Majeczką w kuchni