roladki - 9750 przepisów (strona:471/650)

MAKOWIEC 104

Odstawiamy, przykrywamy suchą ściereczką na 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek. Dokładnie po całości wykładamy masę makową. Ja kupuję gotową dobrej jakości. Następnie zwijamy w roladę i zawijamy końce pod spód, aby masa nie wypłynęła. Wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika

KuchcikoweLove
świąteczna makowa strucla 134

której wcześniej dodaliśmy ubite białko jaj. Z  brzegów płatu, zostawiamy po dwa centymetry ciasta nieposmarowane warstwą maku.  Teraz  ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady. Ciasto zwijamy dość " luźno" w pergamin, zostawiając pomiędzy ciastem a pergaminem wolną przestrzeń, aby ciasto mogło swobodnie wyrosnąć.  Makowiec przekładamy na blachę i całość wstawiamy do  piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Kokosowa roladka 188

dzielimy na 4 części, cienko rozwałkowujemy je na foli spożywczej i przekładamy 1/4 kokosowej masy równo rozprowadzając. Za pomocą foli zawijamy ciasto w rulon. Powtórzyć z kolejnymi porcjami ciasta. Roladki wstawiamy na ok. 20 minut do zamrażarki, a następnie kroimy w poprzek. Polecam

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal 313

wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, by jabłka nie przeszły blachą. ----- Podobne: Pieczone jabłka z amarantusem Biszkoptowa rolada z jabłkami Wytrawna sałatka z jabłka i mango

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec z kruszonką 123

posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, zwijamy roladę ,boki zawijamy pod spód, dociskamy całość na płasko ale delikatnie , nakłuwamy widelcem smarujemy mlekiem , z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu , przykrywamy ściereczką ,drugiego robimy tak samo . Odstawiamy

Wypieki Rene
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 182

sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać

Grunt to przepis!
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3418

przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę. Może przygotujcie kluski z makiem. , albo upieczcie kapuśniaczki, a zamiast karpia może pokusicie się na przygotowanie szczupaka faszerowanego lub roladę rybną w galarecie . Wzbogaćcie swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego ! A tak wyglądał nasz stół w zeszłym roku The post 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec drożdżowy 1604

prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30-40 minut. Po pieczeniu

Ala piecze i gotuje
Boczek faszerowany kurczakiem 336

płat mięsa, który można było zwinąć w roladę. W zamrażarce miałam też małą pierś z kurczaka, która posłużyła za farsz. Przy okazji wykorzysatałam reszki przypraw, które znalazłam w szafce. Roladka wyszła bardzo pyszna i rodzince bardzo smakowała. składniki: 1 kg chudego boczku bez skóry 400 g piersi z kurczaka czubryca zielona przyprawa do kurczaka Boczek rozkroić na duży płat mięsa

Monia miesza i gotuje
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 133

końcu mocno doprawić solą i pieprzem wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostkąta. Rozsmarować połowę farszu pieczarkowego i zwinąć roladę wzdłuż szerszego boku. Ułożyć zwinięciem do dołu i pociąć na 3-4 cm kawałki. To samo powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapuśniaki 136

Obydwie części  ciasta rozwałkować  [ osobno] na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm i przekroić na połowę. Na każdej połowie ciasta na środku rozłożyć 1/4 nadzienia.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około

Moje domowe kucharzenie
Kaszanka inaczej 185

jabłko 2 średnie ziemniaki 1 małe jajko 3/4 szklanki śmietany 18% garstka startego na drobnych oczkach sera cheddar lub zwykłego garstka startego na drobnych oczkach sera wędzonego (u mnie rolada ustrzycka) przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oleju Ziemniaki obieramy kroimy na cienkie plastry, cebule przekrawamy na pół i kroimy w piórka, jabłko obieramy, czyścimy środek i kroimy w plasterki. Kaszankę

Piekielna Kuchnia Pati
Rolady drobiowe z farszem pieczarkowo - pomidorowym z szybkowaru 196

podgrzej dodaj masło utarte ze skrobią, rób to stopniowo - jeśli sos wyjdzie za mało gęsty, dodaj więcej masła utartego ze skrobią, sosu nie zagotowuj! Sos pietruszkowy. Roladki drobiowe

Szybko Szybkowar
Zrazy wołowe 304

ogórek oraz kawałek cebuli układamy poprzecznie na krawędzi mięsa, po czym zwijamy je wzdłuż boczku, po drodze „zbierając” do środka mięso pozostawione jako rezerwa po bokach. Na koniec domykamy roladkę wykałaczką tak, aby na pewno nie rozwinęła się podczas smażenia i duszenia. Na dużej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Zrazy podsmażamy krótko – ok. 5 minut

Kulinarna Pokusa
Zakręcona drożdżówka 121

siebie na blaszce wyłożonej  pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry

Moje domowe kucharzenie