roladki - 9750 przepisów (strona:478/650)

Buleczki kardamonowe z marcepanem i kokosem czyli Niedzielne sniadanie odc.69 126

gładką masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dłońmi lub wałkiem rozciągamy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Smarujemy je mieszanką marcepanowo-maślaną. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowana fasolka owinieta boczkiem 144

dzieła!!! Fasolce obcinamy końcówki i gotujemy ją w osolonej wodzie aby była al dente następnie wybieramy po kilka sztuk i zawijamy je w boczek - całość spinamy wykałaczką. Tak powstałe roladki układamy na grillu i opiekamy kilka minut. Mój boczek był kupny a na pewno fasolki lepiej smakują z boczkiem domowej roboty ale i tak były przepyszne zarówno jako samodzielne danie

sierotka maRysia w kuchni
Lemon curd – krem cytrynowy na pochmurne dni 136

lubię - intensywnie żółty, intensywnie kwaśny a jednocześnie słodki krem wspaniale współgrający ze słodkimi biszkoptami czy bezami. Jakoś wcześniej nie miałam ochoty go robić ale był mi potrzebny do bezowej rolady (przepis już się pisze ;-)) więc go zrobiłam i baaaardzo mile się zaskoczyłam - skończyło się na tym, że pierwszą porcję zjadłam prosto ze garnuszka - jeszcze ciepłą - jest to chyba jednoznaczny sygnał

sierotka maRysia w kuchni
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 171

wędzonym pstrągiem, pierogi z makiem posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną KLIK Oczywiście

sierotka maRysia w kuchni
Domowe sushi – najprostsze i najlepsze 190

warstwę ryżu. Delikatnie dociskamy. Ok 2 cm od brzegu układamy łososia, paprykę i ogórka. Całość zawijamy pomagając sobie bambusową podkładką. Dociskamy aby się nie rozkleił. Tak powstałą ,,roladkę" kroimy w 2 cm plasterki. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Placuszki z dynią, kozim serem i suszonymi pomidorami 116

pomidorem, jako dodatek natomiast wybrałam starty parmezan. By uzyskać piękny, pomarańczowy kolor proponuję wybrać dynię hokkaido. Składniki (10-11 placuszków): 150 gram startej dyni 50 gram koziego sera w roladce 3-4 suszone pomidory 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia (może być olej z suszonych pomidorów) parmezan do podania Białka ubijam na sztywną

Mango Papaja
Sałatka farfalle (makaronowa) na szpinaku z krążkami z polędwiczki 254

skosie i każdy z nich delikatnie rozbijamy palcami. Doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy na mięso niewielką ilość serka i układamy jeden koło drugiego liście szpinaku. Mięso zawijamy w mini roladkę zaczynając od dłuższego boku. Mają być cieniutkie, następnie zwijamy je pojedynczo w folię spożywczą i gotujemy na parze ok. 15 min. Mięso po wystygnięciu kroimy na plasterki. Makaron gotujemy

Moniki Smakołyki
,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 191

Roladki, które dziś prezentuję są prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na żółte ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy cury Składniki na zielone ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany

Podróż w kulinaria
ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU 149

jarmużu i brokułach, które mają bardzo dużo witamin. Zupę krem z brokuł robiłam już jakiś czas temu. Przepis znajdziecie (TU) O właściwościach odżywczych jarmużu pisałam przy okazji postu roladek z tym warzywem. Przepis znajdziecie (TU) Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa. Składniki: dwa małe brokuły parę liści jarmużu 2 marchewki pietruszka kawałek pora skrzydło z indyka cebula

potrawyregionalne
MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM 219

ugotowanego makaronu. Ugotowany makaron wymieszałam z sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje z    j a r m u ż e m ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU

potrawyregionalne
Rolady schabowe z kapustą pekińską i ananasem 101

pory kapustę pekińską z ananasem łączyłam głównie w sałatce, aż tu pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł by wykorzystać te składniki jako farsz do rolad. Tak się złożyło, że na Durszlaku właśnie trwa konkurs na zdrowe, niskotłuszczowe dania z patelni z marką Ambition, która ma w swej ofercie patelnie pokryte nowoczesną powłoką TEFLON™ pozwalającą na przygotowanie smacznych i zdrowych

Wiem co jem
Szybki puszysty chleb śniadaniowy 138

Składniki i opis wykonania znajdziesz tutaj w/g sprawdzonego przepisu. Według tego przepisu zrobiłam też Jesienny puszysty chleb Jako ciekawostkę podam, że to ciasto idealnie nadaje się na lekkie makowe rolady

Sztuka gotowania w/g Samiry
Roladki wieprzowe z kasztanami 119

smakują trochę jak orzechy, trochę jak słodkie ziemniaki. Trudno je porównać do jakiegoś innego produktu. Jedno jest pewnę są po prostu przepyszne, szcególnie jeszcze ciepłe oprószone solą. Dziś polecam roladki lekko słodkawymi kasztanami. Mięso powoli duszone z cebulą jest

Pyry na Gaz
ślimaczki serowe z bakaliami 91

odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem do góry. Piec około 25 minut w 200*C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
strudel z makiem i jabłkami 104

odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia