blat (jeśli ciasto rosło w lodówce najpierw musi ocieplić się ok 40 minut nim zaczniemy z nim pracować). Rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go konfiturą z róży. Zwijamy w roladę i teraz możemy postąpić na kilka sposobów. Możemy pociąć ja na ślimaczki, możemy lekko rozpłaszczyć i pociąć na paski a następnie zwinąć w kokardki albo po prostu upiec coś
Dzieje kuchennej Wiewiórykrótko zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości około 1cm. Posypka: cynamon mieszamy z cukrem. Roztopionym masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy obficie mieszanką cynamonowo - cukrową. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 16 kawałków. Glazura: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy mieszając aż wszystko się rozpuści. Zagotowujemy i podgrzewamy około 4-5 minut
Smak mojej kuchniPyszne i ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam
Smak mojej kuchnizimno. Do masy serowej dodałam koncentrat pomidorowy dzięki temu uzyskałam lekki pomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie. Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę przygotujemy w kilkanaście minut. Polecam! Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem Składniki: Na masę serową: 300g sera żółtego, drobno startego 4 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Smak mojej kuchniprzygotowane wcześniej wystarczy, że włożysz je do piekarnika na 10-15 minut w temp.180 stopni. Będą cudownie chrupiące. Dodatkowo, gdy zostaną, możesz je zamrozić. Nie stracą na smaku. Roladki – pizzerki (tu przepis). Banalnie proste i niebanalnie pyszne! Parówki,kabanosy lub kawałki kiełbasek zapiekane w cieście francuskim. A tak wyglądają przyjęcia u nas. Odnajdziecie na stole coś z powyższych propozycji
Mojewlasne.plmnie przekonywać, bo te ubóstwiam. Sami zobaczcie nasze menu i smakowite fotografie z warsztatów: Staropolski krem z raków z kwaśną śmietaną Mule duszone w mleku kokosowym, kolendrą i chilli Roladki z pstrąga ze szpinakiem i orzechami w sosie kurkowym Risotto szafranowe z krewetkami Ilość zdjęć ograniczyłam w miarę możliwości do minimum. Każde danie było fantastyczne. Eksplozja smaków wprawiała nas najpierw
Karola gotujeLubicie brokuł? Bo ja zjem, ale nie jest dla mnie spełnieniem marzeń ;) Dlatego szukam fajnych rozwiązań jak można go przemycić do codziennych posiłków. Roladka z piersi kurczaka była właśnie jednym z nich i przyznam, że trafiła w moje gusta :) Śmiało możecie je przygotować na wykwintny, świąteczny obiad, a podane w plastrach będą doskonałą przekąską. Składniki dla dwóch osób
Kuchnia w czekoladziepudełeczko - proponuje wbić pół wykałaczki by nie rozwinęło się po drodze. Druga wersja to opcja na ciepło. Wkładamy talerzyk do piekarnika, kombiwara itp. i zapiekamy... Wersja dla studentów😄: Roladki układamy na żelazku, a od góry podgrzewamy suszarką... 😂 Trzecia wersja budzi kontrowersje. I słusznie! Możemy dodać majonez, musztardę lub ketchup. Oczywiście, pod warunkiem, że nie zawierają 25% cukru (wypełniacza
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWspaniałe roladki nadziewane jajkiem , papryką i szczypiorkiem , zapewne w niejednym domu zostaną na stałe w książce kucharskiej pani domu.Na każdym odświętnym stole sprawdzą się jako główne danie .Polecam. 4 kotlety schabowe 4 jajka gotowane na twardo Pęczek szczypiorku 1 duża papryka czerwona Sól i pieprz Czosnek staropolski **************************************** Kotlety schabowe płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym.Mięso rozbić bardzo cienko , posolić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipotraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać ziele, liście laurowe, kolendrę, wlać wodę i zamknąć szybkowar
W Mojej Kuchni Lubięzmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż ser rozpuści się w szpinaku. Gorącym szpinakiem smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty
Z notatnikaNiyrołz 1 sie mogōm 2 czowiekowi zmiyrznōńć 3 karminadle 4 i rolady i chciałoby sie ôbejrzeć 5 na talyrzu cojsik inkszego 6 . Tak żech se myśloł, inspirowoł roztomajtymi 7 kuchniami świata i tak żech prziszoł na moje trzołski 8 . Fajnie wyglōndajōm , richtich 9 dobrze smakōjōm… nic, yno sie brać za robota. Co potrza? 500 g mielōnego miysa wieprzowego
Chop w kuchnisałatka kompletnie na oko. Ile by nie było składników zawsze Wam wyjdzie. Czegoś dacie więcej, czegoś mniej-jest pyszna! Składniki wędzona pierś z kurczaka oscypki lub np.ser Rolada Ustrzycka papryka marynowana gotowane jaja ogórek konserwowy kukurydza kawałek pora gotowana szynka pokrojona w drobną kosteczkę, to opcjonalnie-ja miałam -dodałam majonez musztarda sól do smaku pieprz ziołowy Wszystkie warzywa pokrój
Z Kuchni Do Kuchnimomentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser wymieszać z cukrem, śmietaną i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć części. Każdą część rozwałkować, po czym rozłożyć nadzienie i zwijać rolady: trzy z masą makową, trzy z serem i trzy z powidłem. Formę na wieniec posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać zwinięte ciasto. Najpierw z nadzieniem makowym, następnie z serem
Praktyczna plpokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle gustu] ziemniaki chrzan ze słoiczka
Moje domowe kucharzenie