roladki - 9750 przepisów (strona:422/650)

Drożdżówki z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym 141

prostokąt. Dynię mieszamy z dżemem oraz cynamonem i rozsmarowujemy na cieście. Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Drożdżówki z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym pochodzi

Mienta blog
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami 224

suchy. Wyrośnięte ciasto przełożyć oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm. Na cieście rozłożyć równomiernie wystudzony farsz, może być lekko ciepły. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych ruloników. Przekładać do natłuszczonej, oprószonej mąką formy ( ∅ 25 cm) przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch

https:KKuchniaMniam
Palmiery z czekoladą i orzechami włoskimi 165

posypać orzechami włoskimi. Dwa krótsze boki ciasta zwinąć do środka tak, by w połowie złączyły się ze sobą- coś jak rogi barana :)). Ostrym nożem pokroić roladę w plasterki o szerokości ok. 1 cm. Palmiery umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15-20 minut do zezłocenia

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki z pesto 106

kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 części. Tak powstałe ślimaki ułożyć obok siebie (zwinięciem do góry) w przygotowanej tortownicy, posypać po wierzchu orzeszkami i przykryć ponownie na około 25 minut

wyzwania kuchenne
Rolada z malinami i galaretką 220

tygodniu. Takie ciasto idealnie sprawdza się latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin. Biszkopt przekładam galaretką z dużą ilością owoców. Nie mogłam się już doczekać lata, więc zrobiłam roladkę zimą. gdy śnieg za oknem prószy :-) Ilość porcji: 8 sporych kawałków z blaszki 25/40 cm Całkowity czas przygotowania: do 2 godzin

AniaGotuje.pl
CIASTO TYGRYSEK 235

Ciasto pod taką nazwą od dawna krąży w sieci. Zrobiłam go w uproszczonej wersji bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z  CIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak  i podniebienie :) BISZKOPT

Pani na deser
DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK 155

części. Jeśli chcemy zrobić bułeczki maślane robimy kulki i układamy w tortownicy robiąc odstępy. Jeżeli mamy ochotę na ślimaczki, ciasto rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy marmoladą. Następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plasterki grubsze lub cieńsze w zależności od upodobań. Ja robię małe, takie w sam raz do ręki. Układamy w odstępach na blachę od piekarnika (wykładamy papierem

Pani na deser
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 141

składniki mieszamy ze sobą, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy. SKŁADANIE: Ciasto i ser  dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem  i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.  Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut. Wkładamy do ciepłego

Pani na deser
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 177

Kupiłam mięso mielone i nie mając pomysłu co z niego zrobić, wyczarowałam takie roladki. Były pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 kromki pszennego chleba 1 jajko 5 łyżek bułki tartej łyżka kaszy manny ok. 10 dag żółtego sera w kawałku ok. 10 dag szynki gotowanej w plastrach sól pieprz przyprawa do mięs 0,5 łyżeczki mielonego kminku

Pani na deser
Gofry ziemniaczane w wersji śniadaniowej 142

kolację. Każda pora, to inne dodatki, ale zapewniam, że może być ich wiele. Żałowałam że nie miałam już dostępu do kurek, bo taki sos z nich i mięsna roladka byłyby świetnym pomysłem na obiad. Spróbujcie koniecznie, warto! Składniki na ok 8 gofrów: 400g ziemniaków 100ml + 3 łyżki bulionu warzywnego Krakus 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka 3 łyżki oleju

Kuchnia w czekoladzie
Chleb kurki z borowikami 167

Foremkę o wymiarach 25X11,5 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą. Ciasto wyrośnięcie zagniatam na desce i formuję prostokąt o szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki. Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni góra dół, wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni

wesoła kuchnia
Oszukane zrazy z mięsa mielonego 1826

smaku).  2. Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady. 3. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zrazy z każdej strony do bardzo mocnego zarumienienia (tylko wtedy uzyskamy sos). Zalewamy 300 ml wody, dusimy pod przykryciem przez 45 minut obracając zrazy

Szefowa kuchni
Drożdżowy wieniec z serem i kruszonką 95

drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca, tak aby obie części były z jednej strony połączone). Oba kawałki przeplatać wokół siebie

Fitsweet.me
Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem pomarańczowym 132

ciepłe miejsce na godzinę aby podwoiło swoją objętość. Gotowe ciasto zagnieść na podsypanej mąkę stolnicy, podzielić na dwie równe części, rozwałkować na dwa prostokąty, rozsmarować konfiturę, zawinąć jak roladę, następnie pokroić na paski.  Ślimaczki układać obok siebie w natłuszczonej formie, odstawić na 15 minut gdy ślimaczki podrosną, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać całość szczyptą cynamonu. Piec 40 minut w temp

Wanilia i Kardamon
Quiche z figami i kozim serem 137

żółtko ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka zimnej wody lub mleka Nadzienie: 3 jajka + 1 białko 200 ml crème fraîche lub śmietany 30% 200 g koziego sera w roladzie 6-8 fig 1 łyżka miodu garść świeżego tymianku sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Do miski wsyp mąkę oraz sól, dodaj posiekane masło i wbij żółtko. Szybkim ruchem zagnieć ciasto, dolewając

Food Square