roladki - 9750 przepisów (strona:419/650)

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania 96

pieczenie Po tym czasie ciasto wyjmij, zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach dużej formy na ciasto. Posmaruj całość powidłami, pozostawiając czyste boki. Zawiń do środka jak roladę i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Potrzebujesz 16 kawałków. Gotowe ślimaczki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, formując kształt choinki (w pierwszej linii ułóż

Food Square
Kulebiak wigilijny z kapustą kiszoną i grzybami 325

ciasto wałkuję na szerokość foremki. Na ciasto nakładam 1/3 farszu i równo rozprowadzam, pozostawiając z każdej strony po około 1 centymetrze wolnego ciasta bez farszu. Następnie ciasto zwijam jak roladę, brzegi podczas zwijania wkładam do środka. Tak przygotowane kulebiaki układam w blaszce, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie kulebiaków: Przed pieczeniem, kulebiaki maluję roztrzepanym białkiem

Uwaga Babcia Gotuje
Czerwone pesto 129

Jednak na podstawie przepisu podstawowego można zrobić również czerwone pesto z suszonych pomidorów. Tak powstałą papkę można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Można przygotować z nim makaron albo zrobić roladki z kurczaka. W tej chwili mam dla was przepis na samą papkę, ale niedługo pojawią się również przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na czerwone pesto: 1 słoiczek (250g) suszonych pomidorów

Delusional Trine
Makowiec domowy 149

odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy około

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki z dorsza z grzybami i selerem 162

wkładam koreczki z ryby i duszę całość pod przykryciem około 10 minut. Wyjmuję koreczki na talerz. Seler miksuję blenderem, dolewam śmietanę, dodaję serki, doprawiam, solą, pieprzem i chwilę podgrzewam. Roladki podaję z sosem, natką, i pieprzem

wesoła kuchnia
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 196

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smażona wątróbka z mango i pomidorkami 129

pyszne, zdrowe i kolorowe. Idealne na lekki obiad lub wczesną kolację. Smaczne i wyglądające bardzo apetycznie. Polecam dla osób, które nie przepadają za wątróbką. Polecam inne przepisy z mango: Roladki a’la Sushi w kapuście pekińskiej z mango i surimi Sałatka z owocami Dietetyczny koktajl z mango i truskawką Mleczny koktajl z mango, jabłka z imbirem Mleczny koktajl z mango

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
na dzień górnika - schab po sztygarsku 113

sokiem z cytryny. Zmiażdżony czosnek utrzyj z solą, papryką i pieprzem, a następnie tą mieszanką natrzyj mięso. Wzdłuż jednego z boków ułóż ponacinaną gęsto kiełbasę i zwiń mięso w roladę. Mięso zwiąż bawełnianą nicią, obtocz w mące i obsmaż szybko z każdej strony na oleju. Podlej połową wywaru i gotuj 30 minut pod przykryciem. Cebule pokrój

Eksperyment sobotni
PIZZERINKI Z PIECZARKAMI I SALAMI 146

patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, następnie pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy 15 minut. Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami lub szynki, pieczarki, posypujemy startym serem, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką lub sezamem, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut

słodki bratek
Cinnamon Rolls | Cynamonowe bułeczki | Cynamonki 142

objętości. 5) Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 25 cm x 40 cm. 6) Prostokąt równomiernie wysmarować przygotowanym nadzieniem, ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i podzielić na 8 równych części, które następnie ułożyć w równych odstępach, w formie wyłożonej do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia

Fitsweet.me
Szynka w galarecie 482

Danie, a właściwie przystawka, która często gości na Polskich stołach podczas świat i imprez rodzinnych. Roladki różnią się zapewne nadzieniem ale galaretka i dobra szynka pozostaje bez zmian.  Łatwo, prosto i bardzo smacznie!.  Składniki na dwa średnie półmiski: - 12 do 14 dużych plastrów szynki, ja użyłam  kruchej szynki Hańderek Sos: - 1/2 słoika chrzanu tartego

Apetyczna babeczka
Cynamonowe śliszki 126

podzielić na 3 części, rozwałkować  każdą część posmarować miękkim masłem  ok. cm od brzegów zostawić nie smarowane, cynamon wymieszać z cukrem trzcinowym , posypać na masło, zawinąć jak roladę. Ostrym nożem pokroić na równej wielkości ślimaczki, ułożyć w blaszce wyłożonej pergaminem ciasno obok siebie, posmarować delikatnie rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce

Wanilia i Kardamon
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 146

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z żurawiną 132

bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 40x50 cm  posmarować żurawiną i zwinąć ciasto w roladę. Pokroić na 12 kawałków o szerokości około 3,5cm. Wykładać na blaszkę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układać obok siebie w pewnych odstępach tak, aby podczas wyrastania połączyły się

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 147

ketchup dajemy rukolę, suszone pomidory, oliwki zielone. Wszystko posypujemy startą mozzarellą (pamiętajmy, żeby składników nie nakładać do końca ciasta, tylko do połowy). Ciasto razem ze składnikami zawijamy w roladę. Kroimy ostrym nożem bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Bułeczki zostawiamy na około 15 minut. Następnie za pomocą pędzelka

kruche babeczki