przygotowywałam masę makową. Masa makowa:- 500g maku mielonego (do kupienia już także w Lidl'u)- 1,5 szkl ksylitolu lub 1 szkl ksylitolu i 2 łyżki miodu- 3-4 jajka- mały słoik powideł- 125g masła- 1 łyżeczka kartoflanki- szczypta drożdży- kilka kropli olejku migdałowego- 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można dowolnie, np.sk(...)pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu.Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki.Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Przed wstawieniem do piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym
Smaczne Zdrowezostanę przy posmarowaniu rolady z zewnątrz kremem, bo sporo go zostaje. Przepis oryginalnie pochodzi stąd . Ciasto wyszło bardzo dobre, piekąc je, trzeba uważać, aby nie przepiec, bo inaczej nasza rolada przy składaniu nam popęka. Krem całkowicie zmieniłam dodając kremówkę i kawę. O polewie pisałam, że jak dla mnie jest do wymiany i spokojnie bez niej można się obejść, zastępując(...)Polecam to ciasto szczególnie w Święta, bo wygląda bardzo oryginalnie na stole. Drukuj Bûche de Noël – Polano Bożonarodzeniowe Czas przygotowania 20 minut/y 12 minut/y 32 minut/y Składniki Ciasto 3 jajka 70g cukru 50g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem 250 g mascarpone 200 ml kremówki 3 łyżki cukru espresso Sposób przygotowania Ciasto Białka ubijamy na pianę
Mieszam w GarnkuZnam tę roladę jako ministerską:) Pewnie była zarezerwowana dla elity, ale moja mama otrzymała kiedyś przepis na ten frykasik i go zgubiła. Na szczęście, jakiś czas temu, kupiłam książkę kucharską , w której właśnie znalazłam ten przepis. Od oryginału różni się tym, że zamiast pieczarek użyłam papryki, którą mogę jeść na okrągło. A w ogóle składniki farszu można dowolnie(...)Róbta co chceta" a i tak jest pyszna. Dla mnie to coś w rodzaju sałatki jarzynowej zawiniętej w żółty ser. PYCHA!!! Składniki: 1/2 kg żółtego sera Farsz: 3 jajka 1 puszka groszku konserwowego 3 marchewki 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 300 gram serka topionego 1/2 kostki masła 1 łyżki śmietany 2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Jajka
Bea(u)ty kitchenskładnika dania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną. CIASTO: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 jaja 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka gęstej śmietany 12 % masło do wysmarowania formy FARSZ: 150 g słoniny(...)wbijamy kolejno jajka. Muszą mieć one na tyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 15 min w chłodnym miejscu. Wałkujemy na placek o grubości max 2 cm na szerokość naczynia. Farsz rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy
Kuchnia od dwojgaTaki drożdżowiec to miła odmiana od np. makowej rolady zazwyczaj obecnej na świątecznych stołach. Ułatwiłam sobie sprawę dodając gotową masę makową. Z podanego przepisu uzyskamy 2 duże ciacha. Idealne do mrożenia:). Ciasto: 50g drożdży 300g mąki pół szklanki mleka 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zaczynu 1 jajko 3 żółtka 60g masła szczypta soli Nadzienie: 4 duże
Szefowa kuchnipieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dołu. Roladę przekładamy na blachę wysmarowaną masłem. Można dodatkowo wyłożyć spód blachy papierem
kulinarnyJaprzeglądnięciu moich zapasów owocowych z zamrażarki powstała rolada serowo wiśniowa :) Składniki:Ciasto- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 2 żółtka- 3 łyżki oleju- 1/2 szklanki letniej wody- szczypta soliNadzienie- 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku)- 2 żółtka- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru- 50 dag mielonego twarogu- 1 budyń waniliowyPrzygotowanie
Zainspirowana w kuchnikawy :) Wbrew pozorom rolada w wykonaniu nie jest ani trudna, ani pracochłonna. Biszkopt nie popęka, jeśli masa nie będzie ani za rzadka, ani za gęsta. Nie możemy go też piec zbyt długo, aby za bardzo nie wysuszyć. Zawijanie jest proste, a krem przygotujemy w kilka chwil. Składniki: Biszkopt na formę 33x43cm: 5 jajek 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki(...)wodzie rozpuszczamy miód i łączymy z sokiem z cytryny. Wykonanie: Ostudzony biszkopt rozwijamy i zdejmujemy ściereczkę. Nasączamy ponczem, po czym rozprowadzam krem i ponownie zwijamy w rulon. Tak przygotowaną roladę owijamy w pergamin i odstawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze stężała
Kolorowy PrzepisownikPyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak(...)całych liściach - 350 g * jajka- 3 szt. * czosnek- 3 ząbki * gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki * sól- 1/3 łyżeczki * łosoś wędzony- 200 g * serek śmietankowy do smarowania- około 300 g Liście szpinaku odmrozić, a następnie bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody- mocno dociskając na sitku . Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i 3 żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć
Kraina Miodem PłynącaKiedyś rzadko go robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie(...)cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo szklanka cukru pudrułyżka soku z cytrynySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, kawałki masła, jajka i rozmieszane w kubeczku drożdże razem z łyżką cukru (drożdże powinny zrobić się płynne). Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy masę makową
Słodkie Przyjemnościkolejnych słodkości ! Dziś rolada paleo z nadzieniem z kokosowej bitej śmietany. Ciasto jest pyszne, wbrew pozorom całkiem proste do przygotowania, a smakuje wybornie. Nadzienie możecie zastąpić jakimś swoim ulubionym (no ale kto nie lubi kokosa ). Składniki: 1 szklanka mąki migdałowej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu szczypta wanilii ½ łyżeczki goździków mielonych 4 jajka ⅓ szklanki miodu szczypta soli(...)gęste, które się wytrąci u góry puszki. Ubijamy z miodem do powstania sztywnej konsystencji podobnej do ubijanej śmietany. Rozwijamy ciasto, smarujemy kremem kokosowym i zwijamy (tym razem już w roladę z kremem), odkładamy do lodówki na około 2-3h. Smacznego! Artykuł Rolada paleo z kremem kokosowym(bez glutenu, cukru, zbóż) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeminut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, masło, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie siekamy drobno orzechy włoskie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy przestudzone pomarańcze i orzechy, zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem
Delusional Trinepostanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto. Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki 3 łyżki
cookplJeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka
Ugotowaćherbatnikach Brownie Choinki pistacjowe Cytrynka z jabłkiem Czekoladowe jajka Fale dunaju Jabłecznik z bitą śmietaną Keks na białkach Kruchy placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych
Aga w kuchni