rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:53/121)

kolorowe oczy siostry anastazji 183

każdym cieście i coś nowego czyli rolada  Należy bardzo uważać, żeby biszkopt podczas  rolowania nie połamał się, polecam w tym celu lekko zwilżyć biszkopt. Ciasto bardzo mi smakowało. Jak średnio przepadam za własnymi  wypiekami tak ten uważam za wyjątkowo udany i smaczny.  Składniki: Ciasto ciemne: 5 jajek nie cała szklanka mąki szklanka cukru łyżeczka proszku(...)pieczenia ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1/2 l mleka łyżka mąki ziemniaczanej szklanka cukru cukier waniliowy kostka masła galaretka brzoskwiniowa brzoskwie lub ananasy w puszcze marmolada śliwkowa Wykonanie:  Ubić białka na sztywno i dodawać po trochu cukier i żółtka na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Makowiec drożdżowy 124

połamiecie podczas przenoszenia na blachę, to zróbcie dwie krótsze, które można wsadzić do keksówek. Wtedy rolada będzie prostokątna, ale też smaczna. Domowa masa makowa: 250 g maku 25 g rodzynek 25 g posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy

ladykitchen
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 92

wymiarach około 50 na 30 cm. Tak przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na kawałki o grubości około 5 cm. układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 180 (stopni termoobieg) 15 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
WIENIEC DROŻDŻOWY Z SEREM 86

przygotowane ciasto smarujemy nadzieniem, posypujemy rodzynkami i zwijamy w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Roladę przecinamy na pół, na całej długości i zaplatamy niczym warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując wieniec i pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 170 (stopni termoobieg) 20 - 25 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Drożdżowe ślimaki z serem i jeżynami oraz "Siostry" 150

mleka 50 g cukru + łyżka 75 g masła 4 zielone kardamony ok. 450 g mąki + mąka do podsypania szczypta soli ok. 300 g jeżyn 200 g ricotty jajko cukier puder Masło stopić w rondelku. Drożdże wymieszać z mlekiem i 50 g cukru. Odstawić do rozmnożenia. Kardamon rozetrzeć w moździerzu. Pozostawić tylko nasionka, odrzucić suche osłonki. Mąkę wymieszać(...)całość w roladę i ułożyć na sklejeniu. Skleić obie końcówki po bokach. Roladę pokroić ostrym nożem na bułeczki grubości ok. 2 cm. Bułeczki odkładać na wcześniej przygotowane blachy. Posypać je odrobiną cukru (farsz nie był wcześniej słodzony) po wierzchu. Odłożyć na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Rozbełtać jajko i posmarować nim bułeczki z wierzchu i po bokach. Piec bułeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada z ciasta pierogowego (z twarogiem i kaszą gryczaną) 131

pomysł, aby wszystko to razem połączyć w jedną całość. Rolada okazała się wielkim wybawieniem od dalszej zabawy z pierogami i stała się smakowitym hitem, który będzie często gościł na moim stole. Lubicie inne nadzienia? Nie ma sprawy - zróbcie ją po swojemu.  (około 3 sztuki) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz(...)duża) 250g twarogu (tłustego) 250g ugotowanej kaszy gryczanej (na sypko) 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: olej   Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Boczek z cebulą pokroić w kostkę

Di gotuje
Rolada z ugotowanych ziemniaków i mortadelą włoską 190

zetrzeć na tarce o dużych otworach. Roztrzepać jajka, połączyć z serem a następnie z ziemniakami. Doprawić pieprzem do smaku.  Posypać tartą bułką papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i rozprowadzić równomiernie wszystkie ziemniaki na całej powierzchni papieru.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykryć plastrami mortadelli włoskiej  Zawijać roladę ziemniaczaną od jednego boku pomagając sobie papierem Zapakować tym papierem

zielonacukinka
Bułeczki drożdżowe z serem. 1167

lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć.     Gdy drożdże już ładnie wyrosły dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, ciepłe mleko i miksujemy za pomocą miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką(...)powstałym blacie ciasta i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (więc otrzymamy roladę o wymiarach około 24x6 cm). Powstałego zawijańca dzielimy na cztery równe części, następnie tępą stroną noża dociskamy środek bułeczki tworząc wgniecenie biegnące wzdłuż dłuższego boku, przenosimy je na blachę wyłożoną papierem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni

Rozpustne gotowanie
Rolada serowa 5875

robiła taką roladę. Przepisów na nią jest od groma. Ja trzymam się dokładnie tego z małymi modyfikacjami bo nieraz dodaje jeszcze podsmażone pieczarki. Składniki 60 dag sera żółtego 40 dag wędliny 100 g masła 200 g serków topionych - 2 kostki lub prostokąty smak dowolny taki jak nam pasuje 3 ogórki kiszone 1/2 dużej papryki czerwonej 4 jajka 1 pęczek szczypiorku(...)jajka przeciśnięte przez krajarkę, doprawiamy całość solą, pieprzem i słodką papryką i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i całość delikatnie mieszamy. Jak ser będzie już miękki to wykładamy go na stolnice lub po prostu na blat i szybko rozwałkowujemy na płat grubości około 0,5 cm, Na rozwałkowany płat nakładamy wcześniej przygotowaną masę, całość dokładnie zawijamy w roladę

Piekielna Kuchnia Pati
Wianuszki z dżemem. 132

rozczynu 600-650 g mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 100 ml oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru szczypta soli Powidła śliwkowe lub inny dżem jajko do posmarowania        Mąkę (600g) przesiewamy do miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę porcji ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy do wgłębienia(...)zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż się ładnie

Rozpustne gotowanie
Indyk w " lisiej skórze". 191

skóry, tam lisiej nadstawić ". Sprawdziło się to powiedzenie w mojej roladzie z udźca indyka. Udziec,  który kupiłem miał dużo mięsa, a skóry do zawinięcia trochę mało. Dodałem skórę  z kurczaka i starczyło. Składniki. 1,2 kg udziec indyka 1 skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki(...)chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać. Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni. Pietruszkę posiekać i posypać farsz. Roladę zwinąć, na końcu związać. Osznurować. Piec w piekarniku około 1 godziny. Następnie zdjąć folię posmarować roladę miodem i dopiec na złoty kolor pod grillem. Wyjąć z pieca i zawinąć

Kulinarny karnet Christophera
Szpinakowe roladki z łososiem 345

upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej "zrolowana". Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować. Inspiracja Lepszy smak. Szpinakowe roladki z łososiem Składniki: 1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 200 g wędzonego(...)góry nogami. Pozostawiamy go przykrytego z obydwu stron do wystygnięcia. Z placka zdejmujemy wierzchni papier, czyli ten na którym się piekł. Na placku rozsmarowujemy serek i układamy plastry łososia. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu, owijamy ściśle folią aluminiową i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Roladę kroimy bardzo ostrym nożem

Kulinarne przygody Gatity
Kanelbullar - bułeczki cynamonowe 134

masła roztopionego 12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych 500 g mąki 90 g cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko do posmarowania kilka szczypt cukru Mleko podgrzewamy w rondelku, by było letnie. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy na bok. Jeśli używacie drożdży suchyc h postępujcie w ten sposób: Mąkę mieszamy(...)cynamonu. Następnie zawijamy je wzdłuż dłuższego boku i dociskamy delikatnie na całej długości. Roladę kroimy na kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Krążki ciasta układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru. Pieczenie:  Temperatura - 220ºC Czas - ok. 8-10 minut

Cooking Monster
Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą. Pizza zawijana. 416

efekt. Pizzę robicie jak zwykle - przygotowujecie ciasto i nakładacie dodatki (w podany niżej sposób możecie przerobić każdą swoją ulubioną pizzę). Następnie zwijacie ją w rulon, tak jak się robi roladę. Rulon tniecie na szerokie paski, a tak uzyskane pizze - ślimaczki układacie ciasno na blasze do pieczenia. I to naprawdę wszystko! Po upieczeniu uzyskujecie pyszne drożdżowe bułeczki do odrywania z wybranym(...)krótszego boku, tak jakbyś zwijał/a roladę. Ciasto pokrój na 12 części o szerokości ok. 3-4 cm. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Roladki z ciasta ułóż w niewielkich odstępach na blasze, przykryj blachę ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.  Wierzch bułeczek podsmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżeczką wody. Blachę wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczna (prawie) rolada czekoladowa 125

jakiś zawijaniec;p nie jestem w tym ekspertem, to moja pierwsza rolada, może następnym razem zwinie się jakoś lepiej, pewnie dałam za dużo kremu, tak czy inaczej smak jest ten sam;)  zabrałam się za nią wczoraj wieczorem i mam pyszny deser do porannej kawki;) Składniki: ciasto: 3 jajka 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 13 tabletek stewi 1 łyżeczka(...)placek czekamy z minutę, a następnie odklejamy papier do pieczenia rozsmarowujemy krem na cieście i zwijamy najlepiej jak podczas zwijania ciasto będzie w blaszce bo krem może wypływać gotową roladę wkładamy na kilka godzin do lodówki, ja zostawiłam na całą noc SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania