rodzinę bliższą czy dalszą to mam dla Was propozycję. Rolada z mielonego mięsa z dodatkiem wiejskiej kiełbaski.....mniam. To coś co z pewnością zachwyci. Składniki: ok 1 kg mięsa mielonego ( wieprzowego bądź wołowo wieprzowego) ok 40-50 dag mięsa mielonego z indyka bądź kurczaka 3 łyżki mielonego szpinaku 2 jajka 2 bułki 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku laska(...)czosnku,1/2 bułki oraz jedno jajko - przyprawić solą,pieprzem i wymieszać. Rozłożyć w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wieprzowego na nim rozprowadzić mięso drobiowe,na brzegu położyć laskę kiełbasy. Całość delikatnie zwinąć w rulon i posmarować oliwą. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1 - 1,5 godziny 1 180 st.C. Po upieczeniu roladę pokroić w plastry. Roladę można podawać
Niespełnione zdolności kulinarnecukier puder do posypania Do miski wsypać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodać sól, cukier, miękkie masło, mleko w temperaturze pokojowej i pod sam koniec wbić 1 jajko. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Następnie na blat obsypany mąką przełożyć ciasto i za pomocą dłoni je wyrobić. Gdy będzie miękkie i błyszczące ciasto przełożyć do miski(...)suchymi jagodami. Przygotowane ciasto zrolować - zacząć od strony, który jest najbliższej nas. Przygotowaną roladę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Ponownie pozostawić do urośnięcia. Ciasto przed wyrośnięciem Piekarnik rozgrzać do 195 ° C. Gdy ciasto podrośnie - każdy kawałek posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 25-30 minut (aż ciasto uzyska lekko złoty kolor). Przed samym podaniem posypać
UgotowaćJednym z nich, który najszybciej znika ze stołu to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem. Świetnie sprawdza się na święta Bożego Narodzenia, święta Wielkiej Nocy oraz na różnego typu imprezach. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, a w smaku zachwyca każdego. Spróbujcie! Składniki: – 250g świeżego szpinaku baby – 3 jajka – 2 łyżki oleju – 2 łyżki mąki(...)smaku, mieszamy. Na wystudzone ciasto szpinakowe nakładamy równą warstwę serka z przyprawami, posypujemy posiekanym koperkiem, układamy obok siebie plastry wędzonego łososia, skrapiamy sokiem z cytryną i ciasno zawijamy. Roladę zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzoną roladę kroimy w plastry i podajemy. Smacznego! Artykuł Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem pochodzi
Be Fit Be Strongkruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :) Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie go pominąć jeśli nie lubicie. op. ciasta filo Nadzienie: 600 g białego sera 5 łyżek cukru pudru 3 jajka łyżka cukru migdałowego(...)rozpuszczonego masła cukier puder do posypania Ser zmielić dwukrotnie, dodać jajka, budyń, cukier puder i cukier migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki. Pojedynczy płat ciasta posmarować masłem za pomocą pędzelka. Położyć na nim kolejny płat ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na cieście wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ser. Zwinąć roladę. Roladę można przekroić na pół gdyż może się nie zmieścić
Smakołyki Asiwięc również na domowe przyjęcie i z pewnością popełnię ją jeszcze nie raz Roladę serową podaję na zimno jako przystawkę ale można także serwować ją na ciepło, wspaniale smakuje polana sosem czosnkowym. Dla zainteresowanych TUTAJ podrzucam przepis na pyszny sos czosnkowy Składniki: 3 jajka 250g żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu 0,5kg filetów z kurczaka(...)odstawiamy *** *** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajko oraz majonez i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe *** *** Ciasto wkładamy
Blog z ApetytemRolada... Ciasto i miłe dla oka i miłe dla podniebienia:) Do niedzielnej kawki i nie tylko:) Rozpływa się w ustach i szybko znika:) Polecam:) Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 0,75 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i cukier(...)duża i płaska) wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st.C około 12 minut do leciutkiego zrumienienia. Ciasta na roladę nie można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu biszkopt będzie się kruszył. W czasie pieczenia rolady należy przygotować sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto
In my kitchenłyżki cukru 200 g masła 5 kostek czekolady deserowej puszka mandarynek Mieszankę biszkoptową wsypać do miski, wbić jajka, wlać wodę i zmiksować aż wszystko się połączy. Rozsmarować ciasto na niskiej blaszce wyścielonej papierem (ja robiłam na silikonowej macie do rolad) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec około 30 minut. Wystudzić. Okrągłą foremką o średnicy około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki 25 g cukru 35 g masła Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować marmoladą, zwinąć jak roladę.Pociąć w 2 -3 cm kawałki.Układać , raczej ustawiać je do foremki, odstawić do wyrośnięcia, osypać kruszonką.Piec około
Moje domowe kucharzeniepokroić w kostkę ( odcisnąć z nich wodę ) i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Do mięsa mielonego dodać musztardę, jajko, bułkę tartą, ostygniętą przesmażoną cebulę, mleko, majeranek, posolić, popieprzyć i wymieszać razem. Na blacie kuchennym rozłożyć folię spożywczą ( łatwiej się zwija roladę ). Na folię poukładać paski boczku, można poukładać w taką kratę jak ja ułożyłam ( można zobaczyć na filmiku
W kuchni u MonikiCebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy cebulkę do mielonego mięsa, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, kaszkę i sporo majeranku (min. 2 łyżki), dokładnie wyrabiamy. Nakładamy farsz na boczek. Zwijamy jak roladę zaczynając od grubszego końca boczku. Dratwą związujemy pieczeń nadając jej formę rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę
Moje domowe kucharzenietorebce wkładamy do gorącej wody i obracamy torebką tak, aby równomiernie zmiękł. Do serka śmietankowego dodajemy drobno pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Miękki żółty ser wyjmujemy z wody, rozwałkowujemy jak ciasto, układamy szynkę i smarujemy masą serową, zwijamy jak roladę, owijamy folią i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą kroimy w plastry. Smacznego
Podróż w kulinariagotowej masy makowej 10 dag bakalii 2 łyżki miodu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko jajka Wykonanie: Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę makową po czym zwinąć w roladę. Wierzch rolady posmarować białkiem i poprószyć orzechami. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni
Tradycyjna Kuchniamiski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzeniepieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Udziec układamy skórą do dołu i nakładamy farsz. Zawijamy w roladę, obwiązujemy nitką lub sznureczkiem, jeżeli nam się rozpada możemy zszyć igłą i nitką niesforne mięsko ;)Naszą roladę układamy
Czerwona Porzeczka