Szybko, łatwo i smacznie :) Idealna rolada na karnawałowy, świąteczny stół czy okazjonalne spotkanie w gronie znajomych :) Składniki: Łosoś wędzony - 200g - 250g opakowanie mrożonego szpinaku - 450g 2 opakowania serka naturalnego typu Almette - 400g (łącznie) 3-4 ząbki czosnku 50g masła 4 jajka sól i pieprz Przygotowanie: Czosnek drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać szpinak (może być zamrożony(...)ubić białka z 4 jajek. Do masy szpinakowej dodać żółtka i wymieszać. Pianę z białek dodać delikatnie mieszając drewnianą szpatułką. Wylać na papier (nie smarować tłuszczem) na dużej formie z piekarnika. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 160 stopni, Na lekko przestudzony szpinak wyłożyć i rozsmarować serek, na który położyć łososia. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki
ChilliJemyLekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa. biszkopt: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika(...)cytryny 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 350 ml śmietany kremówki 36 % polewa: 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej 1/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Jajka dobrze żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wbijam białka, dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywno ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcja cukru jak poprzedni się
wesoła kuchniaprzygotowania takiej rolady. Powiem Wam że wyszła pyszna nadaje się na obiad jak i na kanapki. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) około 700 g mielonego mięsa może być z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 jajka 1 namoczona(...)napęcznienia. Mięso mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, śmietankę i przyprawy. Całą masę dobrze wyrabiamy. Na stolnicy układamy dość duży kawałek papieru do pieczenia, na papier wykładamy mięso i równomiernie rozprowadzamy tak na około 1/2 cm tworząc kwadrat tak jak na roladę. Na mięsie układamy plastry sera i szynki, za pomocą papieru do pieczenia zwijamy
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki* 4 jajka* 10 dag cukru* 1 cukier wanilinowy* 7 łyżek maki ziemniaczanej* 7 łyżek mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 puszka gotowej masy makowej* 12,5 dag czekolady mlecznej lub deserowej* 6 dag cukru pudru* 15 dag masła lub margarynySposób wykonaniaBiałka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dospać cukier i cukier wanilinowy.Następnie(...)zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć.Roladę po wierzchu posmarować masą czekoladową, nie robiąc tego zbyt równo dla stworzenia imitacji kory. Odciąć końcówkę rolady i przykleić z boku. Pozostawić do stężenia masy w zimnym miejscu
Mix smakuciepłego ( nie gorącego) mleka dodać drożdże, 2 łyżki cukru i kilka łyżek mąki, aby powstała konystencja śmietany. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, roztrzepane widelcem jajka, cukier, sól, roztopine i przestudzone masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Przykryć wilgotną ściereczą kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie truskawki(...)grubość 3-4 mm. Na wierzchu rozłożyć przygotowane wcześniej truskawki i ciasno zwinąć w roladę. Pokroić na 1-1,5 cm paski i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte błeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 175 st. Artykuł Zawijane
Pieguskowa Kuchniasprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka ! Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 2 szkl. masło zimne 125 gram cukier waniliowy 1 op. cukier kryształ 3 łyżki jajko 1 szt. żółtka 2 szt. kwaśna gęsta śmietana 1 i 1/2 łyżki kakao ekstra(...)cukier puder 3 łyżki sok z cytryny 3 łyżki Lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: żółtko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Podsypać mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Farsz: Mak zalać gorącą wodą
Kuchnia PaulettesKolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż(...)już kiedyś dawno temu piekłam korzystając z przepisu z jakiejś gazetki. około 1 kg jabłek cynamon kardamon 16 g cukru wanilinowego 5 dag rodzynek [ zapomniałam] 6 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej tortowej masło do posmarowania papieru cukier puder do oprószenia Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
Moje domowe kucharzenieblogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego! Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki kminku(...)zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać
Czerwień i błękitRolada biszkoptowa to efektowne ciasto, które w przygotowaniu jest banalnie proste. Wystarczy upiec biszkopt, przełożyć go kremem, udekorować i gotowe! Składniki: na biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej niepełna szklanka cukru niecałe 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego na krem niepełna szklanka zimnego mleko 1 krem cytrynowy do dekoracji cukier puder półplasterki(...)pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem: tzn zimne mleko zmiksować przez około 4 minuty z kremem cytrynowym. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Najlepiej, aby zawinięcie było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Schłodzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować cząsteczkami cytryny, a także plasterkami mięty
Ugotowaćswoje ulubione składniki. Ja nie trzymam się konkretnej reguły, po prostu co mam to dodaję. Rolada serowa podana na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 400 g sera żółtego w kawałku (hermetycznie pakowany) 100 g serka topionego z słonecznikiem 2 ogórki konserwowe 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka majonezu kawałek czerwonej papryki sól, pieprz(...)smaku Przygotowanie: Farsz: serek topiony przełożyć do miseczki dodać majonez i rozetrzeć. Ogórki, jajko i paprykę pokroić w drobną kostkę i razem z szczypiorkiem dodać do serka.Wymieszać i doprawić do smaku. Ser w foli włożyć do wody i na średnim ogniu podgrzewać (nie gotować) około 20 minut (zależy od sera)do momentu aż ser będzie mięciutki. Od czasu
Ala piecze i gotujePyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 6 jajek sól,pieprz Dodatkowo: 2 op. łososia wędzonego w plastrach 1 ser typu feta 1 serek chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu Sposób przygotowania: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy(...)minut, odstawiamy do ostudzenia. Szpinak odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy
Bajeczna KuchniaSzybka smaczna rolada z jabłkami, które można podmienić na inne owoce. Jabłka zatopione w puszysty biszkopcie, po upieczeniu delikatnie miękkie ale pozostają w całości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać wyciąć gniazda(...)minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła w środku biszkoptu, pomaga ona nam tylko zwinąć ciasto) i pozostawiamy do wystygnięcia, przestygniętą roladę dowolnie udekorować. rrarossa@gmail.com
RAROSSAJajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Na maśle podsmażam marchewkę (około 7 minut). Jajka łączę z marchewką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz rozkładam na połowie ciasta francuskiego, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, układam na papierze do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję żółtkiem oraz posypuję słodką
JejKuchniaCzyści nozdrza. Wyciska łzy. Do szynki, mięska, kiełbaski, jajek. Można wykorzystać go do zup, sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z chrzanem i żurawiną. Połączenie idealne – ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne na ciepło i na zimno. Do przygotowania rolad potrzebujemy: nadzienie – 2 łyżki bułki tartej
Szybko Tanio Smacznieszpinakiem, inaczej roladki schabowe to propozycja na niedzielny obiad. Przeważnie ze schabu przygotowujemy kotlety schabowe lub rolady ze schabu. Rolada to przeważnie płat mięsa, lekko rozbity tłuczkiem, doprawiony według upodobań, w środku ma smakowite dodatki, następnie ciasno zwinięte, panierowane w jajku, bułce tartej i usmażone lub usmażone saute (soute) bez panierunku . Uwielbiam mięso, oraz jajecznicą , czemu by tego nie połączyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię