rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:39/121)

Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim 199

opakowanie ciasta francuskiego (musi być mocno schłodzone) farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła ser żółty w plastrach jajko + odrobina mleka (do posmarowania ciasta) Roladki z Pieczarkami i Serem w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Do zeszklonej cebulki(...)warstwę ostudzonego farszu, tak aby je całe zakryło. Na to układamy ser żółty i ciasno zawijamy w roladę. Następnie kroimy plastry roladek (można je wcześniej umieścić na chwilę w zamrażalce, aby plastry lepiej się kroiły), przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. ok. 180°C przez ok. 15- 25 minut do zrumienienia ciasta. Podajemy z dowolnymi

Słodka Strona
Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych 147

poleżeć,a raczej powinno. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie  CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy - 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 100 ml wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ciemnego łyżeczka proszku do pieczenia(...)Zawartość torebki 800g połączyć z 1l zimnego mleka. Zmiksować na wysokich obrotach. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub pojemnika i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej całą operację ROLADA zacząć od zrobienia musu. A następnie zabierać się za biszkopt. Ja dodatkowo ubiłam trochę śmietanki 36% i dołożyłam konfitury . Ale jeśli chcecie możecie zwinąć roladę tylko z musem, będzie równie

Z Kuchni Do Kuchni
Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone 167

Połączenie biszkoptu, bitej śmietany i owoców sprawdza się zawsze. :-) W formie rolady wygląda zdecydowanie bardziej efektownie. Jest banalne w wykonaniu i zaznaczam nie ma co bać się pieczenia biszkoptu - mi udaje się zawsze. ;-)  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300ml śmietanki(...)wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na blaszkę z ciastem kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę jednocześnie odrywając papier. Ściereczka powinna zostać w środku rolady. Zostawiamy do ostygnięcia.  2.  Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając by masa

Szefowa kuchni
Rolada orzechowa 203

orzechów. Rolada orzechowa w kruchym cieście. Prosta, szybka w wykonaniu, nie licząc czasu poświęconego na tłuczenie orzechów. Idealny wypiek na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto kruche:     300g mąki pszennej     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia     50g cukru pudru     2 łyżeczki cukru waniliowego     1 jajko(...)lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy, cukier, olejek, 1 jajko i 1 białko i wodę wymieszać mikserem.   Ciasto rozwałkować dość cienko na prostokąt (około 25x30cm) najlepiej na papierze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę odstępu od brzegów. Od dłuższego boku zwinąć w roladę. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu

Cukiernia Pychotki
Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-krówkowym 539

wersji smakuje mi najbardziej. Krem krówkowy dodany w niewielkiej ilości do bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)pieczenia. Rozprowadzamy równą warstwę ciasta. 4. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach do lekkiego zrumienienia. 5. Na upieczone, gorące ciasto kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier do pieczenia. Ściereczka powinna zostać w środku. 6. Kiedy rolada ostygnie przygotowujemy krem. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Ubijamy do sztywności. Dodajemy krem

Szefowa kuchni
ROLADA SZPINAKOWA Z SERKIEM 419

diecie odchudzającej. Świetnym dodatkiem do środka może być jeszcze wędzony łosoś – rolada szpinakowa zyska wtedy iście królewski charakter. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * szpinak mrożony, rozdrobniony – 450 g * czosnek – 3 ząbki * masło – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * jajko – 4 szt * sól, pieprz , gałka muszkatołowa – do smaku * serek biały, kremowy(...)Całość wylewamy na blachę ( 30×20 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut / 170C, a następnie szybko wyciągamy na zwilżoną lnianą ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy w roladę – odstawiamy do wystudzenia. Serek biały mieszamy z chrzanem , doprawiamy do smaku, a następnie smarujemy wystudzoną, rozwiniętą roladę. Ponownie , ciasno zwijamy , owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin

Ostra na Słodko
Serowa rolada z zielonym farszem 202

Drobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowa rolada z zielonym farszem 579

Drobiowo - serowa rolada z zieloną niespodzianką z groszku i pachnącej bazylii to nie tylko świetna imprezowa przekąska, ale również pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: Ciasto serowe: 4 jajka 4 łyżki majonezu 250g sera żółtego gouda 250g sera żółtego edamskiego sól pieprz Farsz: 650g fileta z kurczaka 100g startego, żółtego sera 250g mrożonego, zielonego groszku 50g liści świeżej bazylii 80g orzeszków ziemnych(...)niesolonych 30g parmezanu 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Żółty ser zetrzeć na tarce, dodać jajka, majonez a następnie całość wymieszać mikserem. Przygotowaną masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (30 x 40 cm) i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie oderwać delikatnie papier od ciasta, tak żeby

Szalona Kuchnia Eweliny
Świąteczne ciasto drożdżowe z żurawiną 131

ciepłym mleku dodając 1 łyżeczkę cukru i mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować (zaczyn). Resztę mąki i cukru przesypujemy do misy miksera,dodajemy jajko, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy, mieszamy do momentu otrzymania gęstego gładkiego ciasta. Ciasto z misą odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. masa żurawinowo- marcepanowa: Żurawinę miksujemy(...)cienko, na 2-3 cm) smarujemy na całej powierzchni masą i zwijamy w roladęRoladę przecinamy wzdłuż na 2 części i zaplatamy jak warkocz.  Przekładamy do formy tworząc wieniec i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.  Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.  Pieczemy 30 minut w 170 stopniach

Bon appetit mon amie
Rolada z jabłkami 212

Kolejny już wypiek z jabłkami w tak krótkim czasie :) O tej roladzie można mówić w samych superlatywach - mega pyszna, szybka, mięciutka, puszysta - po prostu ideał. Polecam! Składniki: 5 średnich jabłek 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać(...)przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu. 4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia. 5. Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!!   Źródło: Zbiór przepisów siostry Anastazji

Kuchnia domowa Ani
Maślane bagietki z sezamem 177

łyżki ciepłej wody (nie gorącej!) 2 łyżeczki suchych drożdży 1 1/3 łyżki miękkiego masła duża szczypta soli 1-2 łyżeczki cukru (w zależności od gustów smakowych) sezam do posypania + jajko do smarowania wierzchu bagietek Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Potem dokładamy kolejne składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest miękkie i lekko lepkie, ale winno się(...)czasie dzielimy ciasto na dwie części i formujemy bagietki. Ja wałkuję ciasto i zwijam jak roladę, zawijając pod spód końce. Bagietki układamy na blaszce do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 25-30 minut. Po tym czasie nacinamy bagietki ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Następnie obsypujemy sezamem. Wkładamy bagietki do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy około

Słodkie okruszki
Rolada Kukułka 166

kremem kajmakowym. A ponieważ miałam puszkę masy o smaku kukułki, to i nazwa nasunęła się sama:) Rolada wyszła pyszna, słodka, z tą charakterystyczną nutą cukierków "Kukułka". Najlepsza była na drugi dzień, gdy ciasto przeszło smakiem kremu.  Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 100ml śmietanki(...)temp. 170stC. Póki ciasto się piecze przygotować ściereczkę bawełniana, oprószyć ją cukrem pudrem. Ciasto położyć na ściereczce papierem na wierzch, papier zdjąć, a ciasto razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę przed ubijaniem należy mocno schłodzić. Ubić na sztywno, dodać mascarpone i jeszcze chwilę razem ubijać. Dodać 2 łyżki masy krówkowej (i koniak

Obiad gotowy
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą 155

szklanki mleka lekko odgrzewamy i przelewamy do miseczki z drożdżami. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mleko, jajko i żółtko oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy. Po kilku minutach dodajemy olej z esencją masła KRUSZWICA zagniatamy ponownie. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Nadzienie cynamonowe: 10 g cynamonu(...)plasterki o grubości około 1 cm. Przy nadzieniu czekoladowym: cały placek smarujemy tylko nutellą, zwijamy w roladę i kroimy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*. Temp. Można zmniejszyć po 5 min do 160*. Lukier

Fiołkowe Talerze
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą 165

szklanki mleka lekko odgrzewamy i przelewamy do miseczki z drożdżami. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mleko, jajko i żółtko oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy. Po kilku minutach dodajemy olej z esencją masła KRUSZWICA zagniatamy ponownie. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Nadzienie cynamonowe: 10 g cynamonu(...)plasterki o grubości około 1 cm. Przy nadzieniu czekoladowym: cały placek smarujemy tylko nutellą, zwijamy w roladę i kroimy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*. Temp. Można zmniejszyć po 5 min do 160*. Lukier

Fiołkowe Talerze
ZIEMNIACZANO – MARCHEWKOWE PLACUSZKI Z SZYNKĄ 270

Możliwe też, że rolada się nie udała ze względu na rodzaj ziemniaków… Następnym razem postaram się wykonać tą roladę jeszcze raz bo sama jestem ciekawa czy mi wyjdzie. SKŁADNIKI : ziemniaki – 3 sztuki marchew – 3 sztuki cebula – 1 sztuka jajka – 2 sztuki mąka pszenna – 1 szklanka lubczyk suszony – 2 łyżeczki sól, pieprz olej słonecznikowy szynka – kilka plasterków żółty ser – kilka

kuchniabellissima.wordpress.com
Rolada z kiełbasą. 179

Smaczna propozycja na kolację :) Rolada z mięsa mielonego, z warzywami i kiełbasą :) Potrzebujemy mięso 0,5 kg, włoszczyznę w paskach 0,5 kg, przyprawy, jajko i kawałek kiełbasy :)     Mięso, jajko i przyprawy łączymy razem i wykładamy na folię, rozpłaszczamy dłonią... Potem przykrywamy druga folią i wyrównujemy wałkiem...ściągamy folię. Nakładamy warzywa, coś zielonego i kiełbasę. Zawijamy... Chowamy

chleba naszego
Rolada wieprzowa z kurkami 118

Moja pierwsza propozycja w akcji ” 12 potraw na świąteczny stół „. Pyszna soczysta rolada. ok. 1,5 kg schabu 0,5 kg mięsa mielonego 300 g kurek ( u mnie mrożone ) 1 cebula 1 jajko kilka plastrów szynki suszonej jabłka sól, pieprz olej dodatkowo : sznurek bawełniany do wiązania Cebulę obrać i pokroić w kostkę

Polska Zupa
ROLADA CZEKOLADOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 161

słodko, to smak własnoręcznie zrobionego i dodanego do ciasta dżemu z czarnej porzeczki dodał trochę cierpkości i pysznego orzeźwienia. Rolada jest za to bez mąki i tłuszczu! Składniki na około 8 porcji: 100g czekolady gorzkiej deserowej 175g cukru 5 jajek 3 łyżki wody garść migdałów/orzechów/rodzynek szczypta soli 250g śmietany kremówki cukier puder do posypania dżem z czarnej

potrawyregionalne
22 NAJLEPSZE PRZEPISY Z ZIEMNIAKAMI 269

Kotlety ziemniaczane  5. Zapiekanka ziemniaczana 6. Zupa ziemniaczana z mięsnymi roladkami 7. Ryż po persku z chrupiącymi ziemniakami 8. Rolada ziemniaczana z mięsem 9. Kartoflaniki prababci Kasi 10. Rożki z farszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania