makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli - 90 g roztopionego masła ( min 82%) - kilka kropel olejku waniliowego Lukier : - sok z cytryny - szklanka cukru pudru Do cukru dolewamy po trochę sok z cytryny i cały(...)dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym zdjęciu. boki zwijamy do spodu ,lekko dogniatamy ręką żeby był płaski , smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut
Wypieki Renewyciśnięcia użyłam dekoratora Tupperware, który otrzymałam do testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów. Masa cygaretkowa: 25 g masła lub margaryny, 25 g cukru pudru, 25 g mąki pszennej, białko. Białka ubić na sztywną pianę. Masło(...)mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao. Krótko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać na masę cygaretkową.Piec około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką
Z miłości do słodkościPrzygotować nadzienie: dokładnie wymieszać miękkie masło z cynamonem i 2 łyżkami cukru. 2) Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. 3) Cały czas mieszając dodać jajko, ciepłe mleko, roztopione masło i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z odpowiednią końcówką), w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki. 4) Wyrobione ciasto przełożyć do miski(...)Prostokąt równomiernie wysmarować przygotowanym nadzieniem, ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i podzielić na 8 równych części, które następnie ułożyć w równych odstępach, w formie wyłożonej do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia. 7) Przed pieczeniem, posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem, delikatnie posypać cukrem trzcinowym i posiekanymi płatkami migdałów. 8) Piec w piekarniku
Fitsweet.mePrzygotować nadzienie: dokładnie wymieszać miękkie masło z cynamonem i 2 łyżkami cukru. 2) Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. 3) Cały czas mieszając dodać jajko, ciepłe mleko, roztopione masło i wyrobić gładkie elastyczne ciasto (można w tym celu użyć miksera z odpowiednią końcówką), w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki. 4) Wyrobione ciasto przełożyć do miski(...)Prostokąt równomiernie wysmarować przygotowanym nadzieniem, ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i podzielić na 8 równych części, które następnie ułożyć w równych odstępach, w formie wyłożonej do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia. 7) Przed pieczeniem, posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem, delikatnie posypać cukrem trzcinowym i posiekanymi płatkami migdałów. 8) Piec w piekarniku
Fitsweet.mePo prostu ją uwielbiam ! Połączenie szpinaku, kremowego serka i drobiowej szynki jest jednym z moich ulubionych ;) Idealna jako przekąska, POLECAM ! :)Składniki:1 opakowanie szpinaku2 ząbki czosnku1
charlotte gotujeSkładanie rolady jest błyskawiczne – należy ją zwinąć bezpośrednio po upieczeniu. Rolada wyśmienita jest na ciepło, po ostygnięciu biszkopt robi się wilgotny i smakuje jeszcze lepiej. Składniki: • 5 dużych jabłek np. szara reneta • 1 cukier wanilowy • 1 łyżeczka cynamonu Biszkopt • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki pszennej • 1 łyżka octu winnego • cukier puder(...)piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 40 minut. • Na upieczonym cieście położyć czystą ściereczkę, na to tacę i odwrócić. • Biszkopt zwijać w roladę na gorąco pomagając sobie ściereczką. • Po ostudzeniu posypać roladę cukrem pudrem
To co kochamłyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać(...)jeśli zrobiły się grudki, zmiksować blenderem na gładko). Na kremie rozłożyć równomiernie masę makową. Zwinąć w roladę. Zlepić końcówki. Pociąć na 2,5 cm plastry, które następnie układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, nacięciem do dołu w odstępach. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Wyrośnięte
Moja DelicjaBiszkopt i krem najlepiej jest robić dzień wcześniej. Na drugi dzień biszkopt dopiero smarujemy dżemem i gotowym i zimnym już kremem. BISZKOPT:Składniki: 4 jajka¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej3 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejPozostałe składniki:krem o smaku kakao w 5 minut200 ml zimnego mleka do kremu100(...)przesady Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt gotowy) Opis rolady:Gdy biszkopt się upiecze i gdy jest jeszcze ciepły zwijamy w ręcznik w roladę (wraz z papierem do pieczenia) i pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej całą noc. W tym czasie przygotowujemy krem
Bon Appetit Małgorzatyswój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady makowe. Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustach Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych) 25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru 1/2 szklanki drobnego cukru 1 jajko 3 łyżki oleju oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie(...)gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej roboty Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy
Słodkie okruszkiMoja pierwsza rolada, myślałam że będzie gorzej ale wyszła bardzo smaczna, przynajmniej smakowała mojej rodzince. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 0,5 litra śmietany 30% 1 szklanka jagód 4 łyżki cukru sok z połowy limonki 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: listki mięty(...)miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała,rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy. Śmietanę ubijamy ba sztywno, dodajemy zmiksowane jagody, wyciśnięty sok z limonki i zimną żelatynę. Roladę delikatnie rozwijamy ze ściereczki, wykładamy 3/4 kremu jagodowego. Zwijamy roladę, pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i dekorujemy listkami mięty i jagodami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Roladę najlepiej udekorować
Bajeczna Kuchniaminut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarowac twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym
W Mojej Kuchni Lubięsię mrożą. Rolada z kremem bazyliowym to fantastycznie świeży smak, idealnie komponują się z frużeliną porzeczkową. Rolada prosta, szybka i zaskakuje smakiem. Koniecznie spróbujcie. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków 1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej) szczypt soli Całe jajka umieścić w misie miksera
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Ugotowane mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, kukurydzę i fasolę. Doprawić do smaku. Ciasto francuskie przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Nałożyć farsz i zwinąć ciasto jak roladę ( łączenie ciasta powinno znaleść się pod spodem, boki zawijamy pod spód ). Paszteciki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy
Atlas Smakówroladę biszkoptową znalazłam w zeszycie z przepisami mojej mamy. Szczerze mówiąc nie wiem skąd się tam znalazł. Rolada biszkoptowa z jabłkami, to coś dla miłośników delikatnych wypieków i oczywiście jabłek :) W każdym razie to jabłecznik na nieco inny sposób :) Biszkopt: 5 jajek Niepełna szklanka cukru Niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1kg musu
Smakowy RajJeszcze jeden pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Składniki : płat ciasta francuskiego jajko, żółty ser suszone pomidory 10 sztuk średniej
Proste Potrawy