rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:55/121)

DROŻDŻOWA ROZETA WIELKANOCNA 139

łyżkę mąki, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, masło, aromat, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 35 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy mlekiem, posypujemy mieszanką keksową, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości

słodki bratek
Kolorowe kopytka 172

naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy dwa ciasta. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby gluten zaczął pracować. Żółte i czerwone ciasto wałkujemy na placki i zwijamy jak roladę. Dociskamy, formujemy walec i kroimy na kluseczki ostrym nożem. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku

Kuchnia od dwojga
Rolady z mięsa mielonego - wołowego. 961

następnie dodajemy pieczarki i paprykę - odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielone doprawiamy do smaku, dodajemy jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Dzielimy mięso na 4/5 części i rozpłaszczamy na folii aluminiowej, wykładamy farsz na całej szerokości/ długości i zwijamy, boki zalepiamy formując roladyRolady podsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę

Moje-pitraszenie
Rolada zielone jabłuszko 163

Orzeźwiająca i lekka rolada z musem jabłkowym i malinami. Prosta do wykonania, na wskroś jabłkowa i cudownie zielona. Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43 cm na 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków 1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej) szczypt soli Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rolada z kurczaka w galarecie nadziewana jajkiem - szynkowar 566

mieszamy z mięsem. Całość wkładamy do szynkowaru, w środek mięsa wkładamy gotowane jajko. Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy około 1,5 godz. Po tym czasie wyciągamy szynkowar, czekamy aż przestygnie i na całą noc wstawiamy do lodówki. Rano wyciągamy gotową roladę z szynkowaru. SMACZNEGO

Lili w kuchni
939. Bo czasami się wysilę & Kilka pomysłów na... 167

inne posiłki ;) Makaron z musztardą, cebulą, brokułem i serem żółtym  szpinakowa rolada z serkiem i wędzonym łososiem A co zabrać ze sobą do szkoły?  Kasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec..   Muffinki jako prezent/ Jak najbardziej

More food, love and dreams
Kawowe brownies 128

mną, że od razu stawiam sobie wysoką poprzeczkę. Tak było i z pieczeniem:) Torty, rolady, rurki... Czasu na brownies brakowało:( Aż dziwne, bo przecież to ciasto w wykonaniu jest szybkie, a przy tym świetnie smakuje. Przepis odgapiłam z bloga Dorotki . Składniki: 160 g masła; 4 jajka; 180 g gorzkiej czekolady; 1,25 szklanki cukru; 1 łyżka kawy granulowanej; 1 łyżeczka

In my kitchen
makowiec zawijany 905

cukru pudru 170 g masła 50 ml mleka 1 jajko 40 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, masło, jajko i siekamy nożem. Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do posiekanych składników, wlewamy letnie mleko. Całość siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części(...)osobna rozwałkowujemy na 2 osobne prostokąty (ok. 30×25 cm). Masę makową dzielimy na dwie równe części i równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Maslane bulki z nadzieniem z platkow rozy czyli O tym jak rosliny zmienialy bieg historii 233

łyżki posiekanych migdałów Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i łyżką mleka, odstawiamy do rośnięcia na kilka minut. Do zaczynu dolewamy ciepłe mleko, miękkie masło, cukier i sól, a także jajko i skórkę z cytryny. Dosypujemy  mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy ciasto do miski i przykryte zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość(...)roladę i teraz możemy postąpić na kilka sposobów.  Możemy pociąć ja na ślimaczki, możemy lekko rozpłaszczyć i pociąć na paski a następnie zwinąć w kokardki albo po prostu upiec coś na kształt strucli. Bułeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrastania na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Smarujemy bułeczki jajkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biszkoptowa rolada z truskawkami 148

Korzystając z tego, że sezon truskawkowy trwa, dodaje kolejny sposób na wykorzystanie pysznych truskawek :) Jest to bardzo leciutkie i letnie ciasto :) Bardzo polecam bo nie jest

Serce zamknięte w formie pyszności
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 263

jaglaną z mozzarellą, szpinakiem oraz boczkiem i wykonać pasztetową roladę. Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g cielęciny 400g wątróbek drobiowych 2 marchewki pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe Galeo 5 ziarenek ziela angielskiego cebula 2 jajka kajzerka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 200 g mozzarelli(...)wątróbką) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do maszynki wrzucamy także marchewki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem z kolendrą. Dodajemy odciśniętą kajzerkę oraz jajka, mieszamy. Jeśli na patelni po smażeniu cielęciny z wątróbką zostało nam trochę sosu, dodajmy go do mięsa (wystarczy 1-2 łyżki, by dodatkowo nawilżyć pasztet). Kaszę jaglaną przepłukujemy naprzemiennie zimną

Smaki Na Talerzu
rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym 187

składniki na ciasto biszkoptowe ze szpinakiem: 450 g szpinaku (zmiksowanego, mrożonego) 120 g cukru 100 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy(...)Pieczemy przez ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzeni, usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. składniki na krem brzoskwiniowy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 1 słoiczek dżemy brzoskwiniowego z kawałkami owoców 1 galaretka brzoskwiniowa 10 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę

Domowy Smak Jedzenia
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 330

Pierwszy raz robiłam ją wczoraj na kolację wigilijną. Może nie wyszła idealna, ale goście byli zadowoleni. Jako, że uwielbiam wędzonego łososia, to pewnie jeszcze nie raz

Pasja Smaku
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 145

duży ich wybór. Ja proponuję Wam dzisiaj prostą świąteczną roladę z mascarpone i karmelizowanymi migdałami. Życzę Wam wszystkim pięknych, radosnych Ś wiąt Bożego Narodzenia! Joyeux No ë l!     Przygotowanie: 45 min. Pieczenie: 10 min. Chłodzenie: 2 godz.   Dla 6-8 osób   Składniki na biszkopt : ● 4 jajka ● 90 g cukru ● 90 g mąki pszennej   Składniki(...)kiedy karmel zastygnie, porozdzielaj migdały od siebie.   Biszkopt delikatnie rozwiń, nałóż na niego 3/4 kremu z mascarpone. Zwiń biszkopt i nożem zanurzonym w gorącej wodzie odetnij nierówne końce rolady. Następnie rozsmaruj równo resztę schłodzonego kremu z mascarpone na wierzchu ciasta i wygładź. Udekoruj bûche skarmelizowanymi migdałami i srebrnymi perełkami (możesz to zrobić tuż przed podaniem). Wstaw do schłodzenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wiosenna sałatka na krakersach 592

efektowna i bardzo smaczna. Idealna również na świąteczny wielkanocny stół. Rolada szpinakowa z łososiem Chlebek ziołowy do odrywania składniki : na dużą porcję (można proporcje zmniejszyć o połowę)  36 sztuk krakersów 2 puszka szprotek lub sardynek w sosie pomidorowym ( w sumie ok. 400 g )  6 ugotowanych na twardo jajek  200 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól

bistro mama

Proponowane wyszukiwania