oże Narodzenie nie może istnieć bez makowca! U mnie przez lata był on przygotowywany w formie rolady. W zeszłym roku postanowiłem wprowadzić jednak drobną zmianę i zapleść taki oto wieniec. Zrobił on prawdziwą furorę na bożonarodzniowym stole! Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą(...)dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą. Ciasto Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy jajka i wlewamy zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut
Food Squareśmietany kremówki 30% 20 dag sera mascarpone 10 dag chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka 1 dowolna galaretka Sposób wykonania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie wymieszać ręcznie(...)ogniu, ale nie gotować, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż się rozpuści. Zimną masę włożyć na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady, Następnego dnia do masy wsypać cukier puder, oraz ser mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć paski galaretki zawinąć ciasno, resztą
Wanilia i Kardamonduże banany * PRZYGOTOWANIE Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj trzepaczką. Patelnię mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą masła migdałowego, na środek wyłóż obrane banany i zwiń jak roladę. Pokrój na kawałki
Food Squarezawsze wiedziałam, że proste jedzenie jest najlepsze. Tak też było w tym przypadku, kiedy to znalazłam pomysł na dzisiejszą chińską roladę. Nie wiedziałam, jak ją nazwać, więc jest tak jak jest - jeśli wpadnie Wam do głowy jakaś inna nazwa, piszcie w komentarzu :) Coś pysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne(...)zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej (mrożonki) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz
CookYourselfskomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to przecież nic strasznego i z chęcią powracamy do ciasta parzonego. Tak, własnie, ptysie to nic innego, jak słodkie, kruche i delikatne wypieki z ciasta parzonego, podobnego, z którego przyrządza się CHURROS . Wystarczy woda, mąka, masło i jajka, aby powstały ptysie
W kuchni Karmel-itkirozczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki, olejek i jajka, wyrabiamy na końcu dodajemy olej i dobrze wyrabiamy tak około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliposypujemy równomiernie cienką warstwą mąki. 3. Jajko mieszamy z olejem , wlewamy do zagłębienia . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. 5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić ją na mniejsze
Marcepanowa kuchniaRobiłam wczoraj rolady i zostało mi trochę farszu. Zazwyczaj dodaję go do sosu, żeby był intensywniejszy w smaku. Jednak dzisiaj postanowiłam go wykorzystać do sałatki. Tak właśnie powstał mój dawno niejedzony szałot śląski SKŁADNIKI : boczek – 30 dkg ziemniaki – 6 sztuk ogórek kiszony – 2 sztuki cebula – 1 sztuka jajka – 2 sztuki kukurydza – pół małej puszki majonez – 1 łyżka musztarda – 1 łyżka
kuchniabellissima.wordpress.comłyżki bułki tartej Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy papryką i czosnkiem. Paprykę kroimy w paski. Dokładnie wymieszane mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy na grubość około 1 cm. Posypujemy obficie oregano i wykładamy na nie paprykę,posypujemy solą. Następnie zawijamy mięso w roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy
Moje-pitraszeniedrożdże ruszą rozczyn wlać do mąki. Dodać jajko i masło, wyrobić jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione podzielić je na połowę. Do jednej części dodać przecier pomidorowy i wyrobić jeszcze raz. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasta rozwałkować na kształt prostokąta. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć jak roladę. Całość pokroić na 6 części. Każdą posmarować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i
WojnaNaSmaki.plswoją objętość wlewamy go do ubitych jajek, dosypujemy mąkę, dodajemy olej, roztopioną margarynę . Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki) i ponownie przykrywamy , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy prażonymi jabłkami, po wierzchu posypujemy cynamonem. Zawijamy roladę, boki wciskamy do środka a wierzch smarujemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNastępnie wyrośnięte drożdże wlać do mąki, dodać jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto odstawić, przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki
Aga w kuchninatki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 1 jajko sól pieprz Cebulę i szynkę kroimy w małą kosteczkę i lekko obsmażamy. Możemy dodać bez podsmażania. Ser ścieramy na tarce i wszystko mieszamy ze śmietaną. Dodajemy białko i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz wykładamy na ciasto i smarujemy. Pozostawiamy brzegi do sklejenia. Zawijamy jak roladę, kroimy plastry
Olikowa kuchnianią jakiejś szczególnej ochoty – to ja – roladka cieszy się jednak dużym zainteresowaniem i wiele osób pyta o nią. Na plus jest to, że rolada jest prostsza do wykonania niż mogłoby się wydawać:) Wydaje mi się też, iż cały sekret tkwi w tym, by użyć dobrej jakości łososia i jednak rozłożyć go jak najcieńszą warstwą (u mnie miejscami było(...)być może to właśnie mi przeszkadzało?). Pamiętajmy również, by nie przesuszyć samego ciasta, tak by nie pękało nam podczas zawijania. 350 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 duże jajka 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej około 120-170 g wędzonego łososia w plastrach (wg uznania) 2 opakowanie serka kremowego np z ziołami czy śmietankowego W pierwszej kolejności rozmrażamy
Smaki Na Talerzu