rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:67/121)

Makowiec drożdżowy 207

pozostałych składników, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości 1 cm. Masę makową wymieszać z orzechami. Rozsmarować po połowie masy makowej, zostawiając 2 cm przy jednym dłuższym boku. Zwinąć roladę. Rolady zawinąć w papier

Smakołyki Asi
Roladki z polędwiczek wieprzowych 255

grzybów. Dodać jajko i bułkę tartą i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki oczyścić z błon i rozkroić w miarę możliwości na prostokątny płat. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Nadzienie rozdzielić na dwie części i rozsmarować na obu polędwiczkach zostawiając po 2 cm marginesu z każdej strony. Zwinąć dość ciasno w rolady i związać sznurkiem. Ja obwiązuję

Posadzone i zjedzone
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem 535

zawinięta w roladę i usmażona tworzy pyszny pożywny obiad. Tym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 70 dag  fileta z indyka 35 dag świeżego szpinaku 15 dag  suszonych pomidorów 4 plastry żółtego sera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z czosnkiem i pomidorami Sól i pieprz do smaku Panierka: Jajka Mąka pszenna Bułka

Wanilia i Kardamon
Tarta makowa 278

makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet z wykorzystaniem gotowej masy makowej. Tak właśnie powstała ta tarta, pyszne delikatne i cienkie ciasto, wilgotne i pełne bakalii wnętrze. Pyszna i bardzo szybka. Składniki: 275 g mąki tortowej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, szczypta soli, 2 żółtka z jajek L 400 g masy

Plate of Joy
Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą 198

makowa z bitą śmietaną i marmoladą. Jest to niewątpliwie wypiek prosto z serca, bo rozpieszczam w ten sposób moją mamę (i przy okazji samą siebie), bo uwielbia bitą śmietanę. Rolada ta łączy więc idealnie smak Świąt z tym co najbardziej smakuje domownikom. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, bo w ten sposób nie tylko czuję magię Świąt, ale również mogę przygotować coś(...)możliwość podzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi nam osobami. Dodatkowo ja sama również się spełniam, bo uwielbiam czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu świątecznych wypieków. SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie i dekoracja: 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie

Passions hobbies life
Rolada z truskawkami 387

W Holandii aktualnie pogoda nie zachwyca. Cały czas pada, jest bardzo zimno i wietrznie. Gdy przyjechałam tu prawie 3 tygodnie temu było bardzo słonecznie jak na

cookpl
Rolada Yule Log 355

deserami.   SKŁADNIKI: na ciasto: 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki naturalnego kakao w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru na polewę: szklanka śmietany kremówki 140g gorzkiej czekolady 30 g masła do dekoracji: cukier(...)Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem. Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej

Pyry na Gaz
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 605

śmietanę i jajka a następnie wszystko zmiksować. Połączyć dokładnie suche i mokre składniki dodając ok 3-4 łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto rozłożyć cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 10-15 minut w temperaturze 170° C do momentu aż będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie

Ola la LCHF
Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką z pieczarek i sera 195

roladę?   W dodatku musi ładnie wyglądać na półmisku. Bo to ma być kotlet schabowy na niedzielę i na co dzień... Mam rozwiązanie, które powinno zaspokoić nawet wybrednych smakoszy i   wyzwania kulinarne każdej pani domu     Składniki : 600 g schabu wieprzowego bez kości 250 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku (brak na zdjęciu) 2 jajka bułka tarta

Kuchnia u Krysi
Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem 174

rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia, Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę. Układamy w natłuszczonej

Wanilia i Kardamon
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 203

dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt.  2. Roztopionym masłem z cukrem smarujemy całą powierzchnię ciasta, a następnie wysypujemy równomiernie jagody. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak na roladę, kroimy

Apetyczna babeczka
Dwukolorowa strucla świąteczna 186

dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier

Wanilia i Kardamon
Roladki z mozzarellą i papryką konserwową 362

także wieprzowe wersje rolad jednak mimo wszystko od zawsze jestem zwolenniczką drobiowego mięsa. Drobiowe roladki można przygotować na setki sposobów, dzisiaj zapraszamy na wersję z mozzarellą i papryką konserwową. Całość podałam krojąc na plastry co z pewnością przyczyniło się do efektywnego wyglądu mięska. Roladki z mozzarellą i papryką konserwową SKŁADNIKI: 2 płaty filetu z kurczaka 1 jajko 2 łyżki tartej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżówki z żurawiną 168

dodać roztrzepane jajka i masło roztopione i przestudzone. Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i nakryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 40x50 cm  posmarować żurawiną i zwinąć ciasto w roladę. Pokroić

O kuchni z uczuciem
Rolada lasagne z młodą kapustą 317

sitku. Dodać jajko, musztardę, rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając dobrze solą i pieprzem. Na płaskiej powierzchni rozłożyć folię spożywczą i układać na niej liście kapusty, tak aby zachodził jeden na drugi. Na ułożony prostokąt wyłożyć mięso, zostawiając wolne brzegi. Rozłożyć na całej powierzchni mięsa ugotowane płaty makaronu, a następnie plasterki żółtego sera. Zwinąć całość w roladę wzdłuż dłuższego brzegu

https:KKuchniaMniam
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 140

koniec jajka, manna i gotowe do pieczenia. Wąskie długie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, trzeba tego papieru więcej aby zaraz po upieczeniu móc wyjąć pasztet z formy aby się nie odparował. Jedną  blaszkę zrobiłam zwykłego bez dodatków,  ponieważ w moim domu są osobnicy których pieczarki "uczulają".  A drugą formę zrobiłam zgodnie z zamówieniem czyli jako rolada. Ucięty

Dieta moja pasja
kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe 308

letniego mleka, jajka, rozczyn. Wszystkie składniki mieszam i dopiero teraz dodaję rozpuszczone masło. Wyrabiam tak długo, aż ciasto nie będzie kleiło się do ręki i do naczynia. Pozostawiam do wyrośnięcia na około1 - 2 godz. W tym czasie przygotowuję nadzienie - rozpuszczam masło, do którego dodaję cukier wymieszany z cynamonem. Ciasto wałkuję, rozsmarowuję na nim nadzienie, całość zwijam. Roladę kroję

babka w formie
Strucla wiśniowa 245

dodajemy rozczyn, jajko oraz żółtko utarte z cukrem. Ciasto wyrabiamy wlewając stopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut, by wyrosło. Wiśnie drylujemy, przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą wiśniową i zwijamy roladę. Roladę przekładamy

Zainspirowana w kuchni
Pieczeń 173

maszynce. Dodajemy jajka, wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Na stolnicy lub dużym talerzu  posypanym bułką tartą, z mięsa formujemy placek. Na nim układamy paski fileta i słupki marchewki. Zwijamy w roladę, wygładzamy, przekładamy

Maminek kulinarny
Drożdżowa strucla makowa 177

jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier

Wanilia i Kardamon
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 156

cytryny i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nektarynki przekroić na połowy, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wymieszać z poziomkami i mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości 40 cm. Wyłożyć owoce, na wierzch zetrzeć marcepan. Zwinąć ciasno, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ślimaczki z cynamonem. 173

masło, całe jajko i dokładnie siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x35 cm. Cynamon mieszamy z cukrem i równomiernie wykładamy na ciasto, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Następnie kroimy

Rozpustne gotowanie
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 288

Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich(...)tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa  rodzaje sałatek  np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym   grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać

Kulinarny karnet Christophera