margaryny 3 łyżki brązowego cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 łyżki masła W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy(...)masło i mieszamy cynamon z brązowym cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w roladę. Zwiniętą roladę tniemy na kawałki, które przekładamy do foremki. Jeśli mamy na tyle czasu pozwalamy wyrosnąć bułeczkom jeszcze raz już w foremce. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nastawionym
Ciastkozercyucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi(...)ciasto rozwałkujemy na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła, posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroimy na ok 3 cm plastry. Ciasto układamy na blaszce, przez środek każdej z bułeczek nożem robimy wgłębienie i smarujemy rozpuszczonym masłem lub roztrzepanym białkiem, odstawiamy raz jeszcze
Słodka Kraina Wypiekówrondelku i wystudzić pozostały cukier, aromat waniliowy ubić z 1 żółtkiem i 2 całymi jajkami - białko zostawić do posmarowania strucli gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlać do ubitych jajek, wsypać mąkę 50 dag, jeśli trzeba to dosypać ciut więcej, wlać roztopioną palmę ciasto w robocie wyrabiać hakiem z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką do wyrośnięcia jabłka obrać(...)pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - struclę piec około 40 minut, wystudzoną posypać
W Mojej Kuchni Lubięogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu wymieszać cynamon z ½ szklanką cukru. 4 łyżki masła rozpuścić(...)Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm. Placek wysmarować masłem i posypać cynamonem zmieszanym z cukrem. Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej. Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu. Gotowe ciasto przełożyć
Na słodko lub wytrawniedodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka - rozpuszczamy i odstawiamy.W garnuszku rozpuszczamy margarynę z pozostałym mlekiem i cukrem.Do dużej miski przesiewamy mąką wraz ze szczyptą soli. Dodajemy jajko, rozpuszczone drożdże i rozpuszczoną margarynę z mlekiem i cukrem. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)wyrośnięcia (1 -2 godz). Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie
charlotte gotujełyżeczki cynamonu Wykonanie farszu Do miski przekładam serki śmietankowe , dodaję cukier , cynamon i wszystko mieszam i farsz gotowy . Wykonanie ciasta Do miski wsypuję mąkę , dodaje jajka , skórka z pomarańczy , rozpuszczone drożdże w cukrze , oraz podgrzane mleko , następnie zagniatamy ciasto aż dobrze będzie wyrobione , i odstawiamy na 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce . Po tym czasie(...)miski i przekładam na stolnicę podsypaną mąką , ciasto dzielę na cztery kawałki , każdy kawałek rozwałkowuje i na rozwałkowane ciasto wykładam nasz serowy farsz , rozsmarowuje i zwijam tak jak na roladę , następnie zwiniętą roladę kroję wzdłuż i jeden z przekrojonych kawałków biorę w ręce i zaczynam zwijać tak aby powstawał taki zwinięty warkocz i zaczynam w tortownicy układać naszego ślimaka
Mój Smaksmalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta soli na nadzienie: 250 g maku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu łyżeczka maku Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę(...)pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką. Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąc od razu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProste ciasto biszkoptowe o intensywnym smaku brzoskwiń, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie
Trzeci talerzBardzo szybkie ciasto i zawsze się udaje Składniki na biszkopt jajka, 5szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na krem jogurt owocowy, 1000g żelatyna, 7 łyżeczek Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy do dużej formy(...)pieca wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Jeszcze ciepły zwijamy w roladę i owijamy ręcznikiem, pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt (u mnie kilka różnych: truskawkowy, brzoskwiniowy i wiśniowy z kawałkami owoców) miksujemy, nie przerywając dolewamy ciepła żelatynę. Wykładamy krem równomiernie na biszkopt, zwijamy w roladę. Chłodzimy. Dekorujemy cukrem pudrem lub płynną czekoladą
Gotowanie moimi oczamiletnią wodą, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwanaście godzin ( najlepiej na noc). Kolejnego dnia do zaczynu dodajemy resztę mąki, cukier, masło, oraz jajka. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy elastyczne ciasto rękami ( jeżeli jest taka potrzeba, dodajemy do ciasta nieco wody lub mąki). Następnie ciasto rozwałkowujemy, na centymetrowej grubości(...)warstwę jabłkowych powideł, zostawiając z każdego brzegu ciasta, po pięć centymetrów bez warstwy powideł. Teraz jabłkową masę posypujemy cynamonem, ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady, przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze przez 45-50 minut
Miód i pieprzdalszy...tym razem babka drożdżowa z kajmakiem.. 20 g drożdży 3 łyżki cukru 0,5 szkl. mleka 50 dkg mąki 1/4 szkl.oleju 1-2 jajka szczypta soli dowolne nadzienie -np. masa kajmakowa W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną(...)wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware ].Rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą kajmakową, zwinąć roladę i przełożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie upiec
Moje domowe kucharzenieżurawina wchłonęła cały płyn. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić, by drożdże się namnożyły. W dużej misce wymieszać mąkę, sól, miękkie masło, rozbełtane jajka, sól i podrośnięte drożdże z mlekiem. Wyrobić na elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do momentu podwojenia objętości. Do żurawin dodać posiekane migdały, skórkę(...)podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 60×20 cm. Rozłożyć przygotowane nadzienie, zostawiając margines na brzegach ciasta. Docisnąć nadzienie, zwinąć ciasno w roladę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon przeciąć wzdłuż na pół i zapleść. Połączyć oba końce formując wieniec. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki mąki pszennej * szklanka cukru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao * 500ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * pół szklanki mrożonych jagód Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z kakao. Na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem(...)zrobić kleksy z ciemnego. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciasto zwinięte w ściereczkę. Ubić kremówkę z cukrem, dodać jagody i wyłożyć na ciasto. Zwinąć roladę i odłożyć do lodówki
Magiczne Życie Martyciepłym mleku rozpuśćcie drożdże, odstawcie na chwilę. Po kilku minutach do mleka dodajcie roztopione masło, cukier i sól, wymieszajcie. Cały czas wyrabiając ciasto dodawajcie stopniowo przesianą mąkę oraz jajko. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na godzinę. Czekając na ciasto obierzcie i pokrójcie w dosyć drobna kostkę jabłka. Wymieszajcie z cukrem(...)Wyrośnięte ciasto podzielcie (dla wygody) na dwie części. Z każdą z nich postąpicie tak samo: rozwałkujcie ciasto na prostokąt (ok 30x40 cm). Posmarujcie masłem, nałóżcie trochę nadzienia, zrolujcie. Powstałą roladę znów rozwałkujcie (bez obawy- przyciśnijcie z góry wałkiem i wałkujcie- niszcząc to, co zrolowaliscie :) ) na podobny prostokąt. Ponownie posmarujcie go masłem i nałóżcie trochę nadzienia. Zrolujcie i pokrójcie na około
OliveandThyme