rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:75/121)

KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16086

Uniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów  Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są

RAROSSA
Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną 305

całą noc. NADZIENIE SEROWE Biały ser – dobry, prawdziwy ser, tłusty i twarogowy, drobno mielony, smarowny, w żadnym wypadku ser z pudełka, serek sernikowy czy twarożek, ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć pasty waniliowej, cukru z prawdziwą wanilią. Odkładamy do lodówki.   ŻURAWINOWY DŻEM W 10 MINUT Żurawiny myjemy, wrzucamy do rondelka, zgniatamy(...)środku rozsmarowujemy połowę żurawinowego dżemu zostawiając wolne 2-3cm ciasta ze wszystkich stron. Na dżemie rozkładamy i rozsmarowujemy cienko połowę serowego nadzienia. Ciasto zwijamy od dłuższego boku jak roladę, ciasno. Zgniatamy do połączenia końce ciasta. Gotową długą roladę rozcinamy wzdłuż na dwie połowy ostrym nożem. Ciasto układamy tak, żeby nadzienie było skierowane do góry. Ściskamy ze sobą górne końce

Karo in the Kitchen
Rolada biszkoptowa z jabłkami 375

Dużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę(...)się na medal, jestem bardzo z niej zadowolona i szczerze polecam wszystkim którzy lubią piec. Składniki: 1 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie:  Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić

Ala piecze i gotuje
makowiec z masy makowej bakaliowej... 167

robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu wsypać przesianą mąkę dodać 2 żółtka, 2 całe jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać z 10 minut misę robota nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia(...)białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru

W Mojej Kuchni Lubię
Pizzowe roladki 240

razem do ciasta dodałam prażonej cebulki...kiedyś piekłam bułeczki z dodatkiem takiej cebulki, pyszne były i w tych roladkach pizzowych też świetnie smakowała. 3 szkl mąki  1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich 200 ml wody 5 dag drożdży 2-3 łyżki prażonej cebulki kiełbasa ser żółty [ u mnie 2 rodzaje] Mąkę wsypać(...)odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Ułożyć  kiełbasę, ser żółty.Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec

Moje domowe kucharzenie
Pizzowe roladki 167

lubi...u mnie np..młodsza córka nie chciała ani ogórka ani papryki.... 500 g mąki pszennej  1 szkl. letniego mleka  1/3 szkl. ciepłego oleju  1 jajko 4 dkg drożdży  1 łyżeczka cukru szczypta soli kiełbasa  ser żółty papryka i ogórki konserwowe sos curry Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać(...)ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut

Moje domowe kucharzenie
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 412

Ciasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z

Trzeci talerz
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną 183

                           Od jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze

Ewa w kuchni
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 164

obranych i pokrojonych w kostkę2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:W ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie dodajemy je z masłem, jajkiem, cukrem i solą do przesianej wcześniej mąki i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno(...)podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki) i układamy w okrągłej foremce nacięciem do góry. Ciasto pieczemy w temp. 150 stopni C około 1 godziny. Przed podaniem możemy

Smakowity Blog Kulinarny
BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM 171

roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany są bowiem nieodłącznym elementem francuskiego świątecznego menu, zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Jednym ze świątecznych francuskich(...)wszystkie Wasze marzenia! Porcja dla 6 osób Czas przygotowania : 40 min. Czas pieczenia : 15 min. Składniki na biszkopt: ● 60 g mąki pszennej ● 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej ● 4 jajka ● 100 g cukru + 2 łyżki ● 8 g cukru waniliowego ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 3 łyżki ciemnego rumu (lub koniaku) ● 20 g masła ● szczypta soli Składniki na krem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Strucla z budyniem i lukrem 223

cukrem, zmieszać z 1/4 l letniego mleka i 25 dag ogrzanej, przesianej mąki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, dodać resztę mąki, mleko rozmącone z jajkami, posolić. Wyrabiać ciasto ręką tak, aby wchłonęło jak najwięcej powietrza i było pulchne. Pod koniec gdy ciasto jest gładkie, wlewać po trochu stopiony, letni tłuszcz ciągle wyrabiając, brzegi miski(...)wzrośnie dwukrotnie , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min. Po wyjęciu i ostygnięciu polać lukrem i posypać kokosem. Uwaga ! przypominam o akcji w której

Pychotkaaa
Ciasto drożdżowe z serem 357

dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie rozpuścić 65 g masła i przestudzić. Gdy drożdże wyrosną, dodać 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 opakowanie cukru wanilinowego i 1/2 szklanki cukru i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać aromat pomarańczowy i przestudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż zacznie odchodzić od ręki i miski(...)drugim naczyniu rozgnieść widelcem ser z 1 żółtkiem i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować w prostokąt i posmarować masa serową. Zwinąć jak roladę i przełożyć do podłużnej blachy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zrobić kruszonkę, zagniatając razem 15 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, 2 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki

W SMAK
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 195

najmniejszej potrzeby:) Delikatny biszkopt z domową konfiturą, do tego mój ulubiony ryż na mleku z dodatkiem malin i śmietanki. A na wierzchu mała porcja śmietanki i truskawek... Biszkopt:4 jajka, 50g cukru,3 krople aromatu cytrynowego, 70g mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 250ml konfitury malinowej.   Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodawać kolejno żółtka oraz aromat(...)37x42cm. Piec ok. 12min w temp. 190st. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną, lnianą ściereczką obsypaną zwykłym cukrem. Posmarować konfiturą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta.Masa ryżowa: 200g ryżu, 150g malin, 50g cukru

Z miłości do słodkości
TORT CZEKOLADOWY 151

likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mocnej(...)szklanka cukru po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej cukier waniliowy biała czekolada czekolada likierowo - truflowa (ja kupiłam w biedronce) lub gorzka, kakao 2 kostki masła DODATKOWO : gotowa rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki

Pani na deser
Serowe ślimaki z rodzynkami 229

wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Pozostałe mleko podgrzewamy, wlewamy do miski i mieszamy z masłem, cukrem, solą jak wystygnie dodajemy jajka i mąkę wszystko mieszamy i łaczymy z zaczynem - ciasto przykryć ścierką na ok 30 minut tak aby podwoiło swoją objętość.  W tym czasie przygotowujemy nadzienie(...)nadzienia, tak aby były rozmieszczone równomiernie.  Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta.   Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut

Niezły Młynek
Drożdżowe ślimaki z jagodami 172

poradzę, że bardzo je lubię?  No ale trudno jak ma dostać uczulenia na borówki to trzeba się poświęcić. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki  2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szklanka mleka 300 g borówek Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka.  Przelewamy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy(...)przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Układamy na całej długości borówki i zawijamy w roladę. Gotową kroimy na plastry i układamy na brytfance do pieczenia. Ślimaki pieczemy 30 minut w temp 180 aż się zarumienią. Podawać gdy ostygną, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie