rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:77/121)

Ciasto Pawi ogon 144

biszkopty okrągłe duża paczka, czekolada mleczna 1 tabliczka, śmietanka 30% 6 łyżek, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, żółtko i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część ciasta i rozwałkowujemy na wielkość(...)blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste.  Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy marmoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez 20-30 min. aż rolady będą złociste, a włożony w nie patyczek będzie suchy

kulinarne odsłony pati
galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 185

uwagę by większość przypraw znalazła się od strony wewnętrznej tuszki. Przyprawionego kurczaka odstawiamy w chłodne miejsce na 5-6 godzin. Teraz do misy wkładamy zmielone drobiowe mięso dodajemy do niego jajka, zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pastę ajwar, oraz kaszę manną. Całość solimy i pieprzymy po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą(...)których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce  u kładamy farsz i  rolujemy ( tak jak robimy to z roladą), a następnie zawijamy w folię do pieczenia i obwiązujemy  nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach. Zwiniętą  galantynę  kładziemy w żaroodpornym naczyniu  i wstawiamy

Miód i pieprz
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 142

razie potrzeby. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienia, do których wcisnąć po kilka ćwiartek śliwki. Zostawić do podrośnięcia na ok 20min. Jajko rozmącić w szklance i posmarować pędzelkiem każdą drożdżówkę. Składniki kruszonki zmieszać i rozcierać  palcami tak aby powstały drobne kawałki. Posypać po każdej drożdżówce w ilości według uznania:) Piekarnik nagrzać(...)złoty kolor. Smacznego. Jeśli nie mamy akurat świeżych owoców można wykorzystać dżem np. truskawkowy. Ja wałkuję ciasto delikatnie na cienki prostokąt i smaruję cienką warstwą dżemu. Zwijam jak roladę i kroję na kawałki. Zdjęcie takich drożdżówek poniżej

Maślane ciasteczko
DROŻDŻOWY KOŁACZ Z SEREM I OWOCAMI 193

kilka brzoskwini z puszki Wykonanie: Rozdrobnione drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy - studzimy. Ubijamy 1 całe jajko i 1 żółtko z cukrem, otartą skórką z cytryny, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i na końcu wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz resztę mleka. Wyrabiamy przy użyciu haków miksera(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę. Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 45 minut

Walijskie Pichcenie
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 157

chrzanem, jajka faszerowane  na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka(...)Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana,   rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle

Kuchnia Beaty
Rolada z jabłkami 205

świetna też będzie ona z innymi owocami czy dżemem. Moja tym razem też ma jabłka, dlatego że w tym roku bardzo obrodziły. Roladę piekłam w  foremce 24x40 cm. Składniki na blaszkę 24 x40cm 4 jajka ½ szkl. cukru + 2 łyżki do jabłek ¾ szkl. mąki pszennej Szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 średnich jabłek 2/3 łyżki przyprawy(...)ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć na ścierkę (ciasto dotyka ścierki).  Zdjąć papier do pieczenia z jabłek. Gorące zwijać, bo inaczej rolada popęka. Smacznego

Fabryka pomysłów
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 437

łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu jeszcze(...)części. Stolnicę podsyp odrobiną mąki i każdą część rozwałkuj na długie prostokąty. Farsz rozłóż wzdłuż długiego boku, drugi - lekko zwilż wodą (lepiej się skleją) i zwiń długą roladę, którą pokrój na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj żółtkiem i posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem lub makiem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Walijskie Pichcenie
Słodkie drożdżówki z burakiem 105

rozmrożonych lub w sezonie świeżych) 3 łyżki twarożku łyżka miodu   opcjonalnie cukier puder i pokruszone lioflizowane truskawki Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy(...)prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce masy i rozsmarowujemy ją. Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed

Mienta blog
Rolada z pieczarkami. 2317

pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć na płasko w formie prostokąta masę mięsną na foli aluminiowej. Cebulę pokroić w kostkę(...)starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać sól i pieprz. Po przestudzeniu dodać do pieczarek bułkę tartą i wyłożyć na masę mięsną. Zwinąć jak roladę pomagając sobie folią. Piec w długiej foremce keksowej w 200 stopniach C do zarumienienia się góry mięsa. Podawać pokrojoną w plastry

O kuchni z uczuciem
Rolada serowo-majonezowa z kurczakiem i pieczarkowym farszem. 428

stron, odstawiamy do lodówki. 3W tym czasie przygotowujemy ciasto. Ser (oba rodzaje) ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w malakserze.Jaja rozkłócamy widelcem, dodajemy majonez, mieszamy trzepaczką uważając by jajka zanadto się nie spieniły. Masę łączymy z serem i przyprawiamy dokładnie mieszamy.  4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który cienko smarujemy olejem.Najlepiej użyć w tym celu silikonowego(...)pozostawiając ok 2 cm zapas od spodu. Filety mają do siebie przylegać i nie tworzyć przerw. Na końcu ciasta układamy farsz pieczarkowy w formie "wałka".Następnie zwijamy całość jak roladę zaczynając od końca z pieczarkami.Potem zawijamy roladę w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 35 - 40 minut.Papier po końcowym upieczeniu rolady odrywamy wtedy kiedy

vaniliowoczekoladowa
Ciastka francuskie z jagodami 170

słodki twaróg z rodzynkami lub żurawiną, ciastka cukrowe obtoczone w brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek! Dziś kwadratowe chrupiące(...)waniliowym i trzcinowym. Gorące wspaniałe! Gdy ochłoną smakują równie dobrze, do kawy, herbaty, kakao, na drugie śniadanie czy popołudniowy deser. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego dżem jagodowy 1 małe jajko cukier trzcinowy - niewielka ilość cukier waniliowy - niewielka ilość Przygotowanie: Rozkładam płat ciasta francuskiego, kroję na kilka kwadratów/prostokątów:   Na każdy nakładam po łyżce dżemu, posypuję niewielką ilością

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowy ślimaczek z dzemem cytrusowym 142

ciepłego mleka 10 dag masła Nadzienie: 5 łyżek cytrusowego dżemu(mango, pomarańcza, cytryna) 5 łyżek miodu prawdziwego ½ łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, wbić jajka, wsypać suche drożdże oraz cukier, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, następnie dodać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrobić gładkie elastyczne ciasto, oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić(...)cynamonem i miodem, wymieszać, aby składniki się połączyły. Wyrośnięte ciasto, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy lub rozpłaszczamy ręką, smarujemy nadzieniem, zostawiając odstęp 2 cm po brzegach, zawijamy jak roladę, kroimy na grubsze 5 cm plastry, układamy je obok siebie w wyłożonej pergaminem tortownicy ja miałam o śr 28 cm.   Zostawiamy na 20 minut, aby znów podrosło i pieczemy

Wanilia i Kardamon
Dolnośląska Skandynawia 141

podają, że są to norweskie, fińskie albo szwedzkie bułeczki- uogólniłam je więc do skandynawskich:) Mąkę, cukier, drożdże i sól mieszamy razem. Rozpuszczamy masło i do letniego dodajemy mleko i jajka. Mieszamy z suchymi składnikami na jednolitą masę i zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. W między czasie przygotowujemy nadzienie- płatki ucieramy z cukrem i kwaskiem aż się rozdrobnią(...)chyba każdy lubi:)  Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy jeszcze chwilę i rozwałkujemy na duży prostokąt. Im cieniej rozwałkujemy tym mniejsze będą bułeczki. Ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę (od strony krótszego boku). Tak otrzymany rulon kroimy na jedno- lub dwucentymetrowe plastry, plastry stawiamy pionowo i spłaszczamy od góry, starając się, żeby z co najmniej jednej strony ciasto wyszło

les mirabelles
Cynamonowe ślimaczki 152

białka Wykonanie: Drożdże skruszyć do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki letniego mleka, zaczekać aż podrosną. Mleko i masło podgrzewamy, ostudzić. Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika, jajka całe i żółtka oraz letnie mleko, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto może się kleić, ale podsypywać mąką, wyrabiamy chwilę dopóki nie będzie przyjemnie odchodzić od ręki. Miseczkę(...)wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką, kroimy na mniejsze części. Wałkujemy każdą część na prostokąt, rozsmarować łyżką roztopione masło, posypujemy cukrem, cukrem waniliowym i posypujemy obficie cynamonem, następnie zwijamy jak roladę (w rulon) i tniemy na krążki około 3-4 cm. Powstałe ślimaczki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem, smarujemy każdą sztukę rozmąconym jajem. Wkładamy do piekarnika na 10 min. o temp

kgwjanczewo
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16057

Uniwersalny krem do słodkich wypieków np. jako nadzienie do babeczek lub do biszkoptów  Szybki w przygotowaniu oraz praktyczny, składniki do jego przygotowanie zawsze są

RAROSSA
Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną 264

całą noc. NADZIENIE SEROWE Biały ser – dobry, prawdziwy ser, tłusty i twarogowy, drobno mielony, smarowny, w żadnym wypadku ser z pudełka, serek sernikowy czy twarożek, ucieramy z dwoma całymi jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Zamiast ekstraktu waniliowego można użyć pasty waniliowej, cukru z prawdziwą wanilią. Odkładamy do lodówki.   ŻURAWINOWY DŻEM W 10 MINUT Żurawiny myjemy, wrzucamy do rondelka, zgniatamy(...)środku rozsmarowujemy połowę żurawinowego dżemu zostawiając wolne 2-3cm ciasta ze wszystkich stron. Na dżemie rozkładamy i rozsmarowujemy cienko połowę serowego nadzienia. Ciasto zwijamy od dłuższego boku jak roladę, ciasno. Zgniatamy do połączenia końce ciasta. Gotową długą roladę rozcinamy wzdłuż na dwie połowy ostrym nożem. Ciasto układamy tak, żeby nadzienie było skierowane do góry. Ściskamy ze sobą górne końce

Karo in the Kitchen
Rolada biszkoptowa z jabłkami 354

Dużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę(...)się na medal, jestem bardzo z niej zadowolona i szczerze polecam wszystkim którzy lubią piec. Składniki: 1 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru waniliowego Biszkopt 6 jajek 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie:  Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić

Ala piecze i gotuje
makowiec z masy makowej bakaliowej... 134

robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu wsypać przesianą mąkę dodać 2 żółtka, 2 całe jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać z 10 minut misę robota nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia(...)białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru

W Mojej Kuchni Lubię
Pizzowe roladki 208

razem do ciasta dodałam prażonej cebulki...kiedyś piekłam bułeczki z dodatkiem takiej cebulki, pyszne były i w tych roladkach pizzowych też świetnie smakowała. 3 szkl mąki  1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich 200 ml wody 5 dag drożdży 2-3 łyżki prażonej cebulki kiełbasa ser żółty [ u mnie 2 rodzaje] Mąkę wsypać(...)odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Ułożyć  kiełbasę, ser żółty.Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec

Moje domowe kucharzenie
Pizzowe roladki 135

lubi...u mnie np..młodsza córka nie chciała ani ogórka ani papryki.... 500 g mąki pszennej  1 szkl. letniego mleka  1/3 szkl. ciepłego oleju  1 jajko 4 dkg drożdży  1 łyżeczka cukru szczypta soli kiełbasa  ser żółty papryka i ogórki konserwowe sos curry Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać(...)ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i  układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut

Moje domowe kucharzenie
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 379

Ciasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z

Trzeci talerz
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną 163

                           Od jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze

Ewa w kuchni
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 143

obranych i pokrojonych w kostkę2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie:W ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie dodajemy je z masłem, jajkiem, cukrem i solą do przesianej wcześniej mąki i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno(...)podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki) i układamy w okrągłej foremce nacięciem do góry. Ciasto pieczemy w temp. 150 stopni C około 1 godziny. Przed podaniem możemy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania