Lekki wilgotny biszkopcik, krem budyniowo-maślany z dużą ilością brzoskwiń, delikatna kokosowa beza i odrobina czekolady na górze. Prawda, że brzmi wspaniale? To takie ciasto, które
Nastoletnie Wypiekanieczekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa kokosowa 150 g roztopionego masła 3 łyżki brązowego cukru 3 czubate łyżki wiórków kokosowych Do roztopionego masła dodać cukier i wiórki. Wszystko wymieszać. Lukier 1 szklanka cukru pudru(...)podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm. Posmarować ciasto masą kokosową i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 2cm i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić bułki do wyrośnięcia na około 10 minut po czym każdą posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku
O kuchni z uczuciemłyżkami ciepłego mleka.Odstawić pod przykryciem na 10 min., aż papka zacznie pękać.Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem.Do miski z mąką i zaczynem dodać pozostały cukier, jajko, letnie mleko z masłem, szczyptę soli i dobrze wyrobić ciasto.Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto przykryć(...)wymiarach 30 cm ( może wydawać się, że ten rozmiar tortownicy jest za duży, ale uwierzcie, że ślimaczki sporo urosną i zapełnią całą foremkę) i posmarować masłem.Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki (u mnie na 10 grubszych kawałków) i układamy je luźno w tortownicy (tak, by nie stykały się).Pozostawić do napuszenia na 10 min.Piec ok. 40 min. albo
Kraina Miodem Płynącabałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli w żadnych kotletach. W roladzie o dziwo mi nie przeszkadza. Tutaj dodaje się surową i gdy jadłam kotlety po raz pierwszy, bardzo mi jej smak przeszkadzał. Kotlecików wyszło mi jednak dużo (mimo że zrobiłam(...)dodanie do mięsa podsmażonej wcześniej cebulki. Składniki na ok 25 kotlecików: 450-460 g filetów z kurczaka 160-170 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej ok 3/4 łyżeczki soli ziołowej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Ser żółty w kostce zetrzyj na drobnych oczkach, a jeśli masz
Anioszek w kuchniżycie, skoro i tak wystarczająco jest zagmatwane? Niech chociaż gotowanie będzie prostsze!Przyznaję się bez bicia, że jeszcze nigdy nie robiłam sama ciasta francuskiego. Jakoś... mnie ono przeraża, jak rolady. To są dwa wypieki, które jeszcze przede mną, muszę do nich dojrzeć. Jestem takim typem osoby, która podejmuje "żółwiowe decyzje". Bardzo rzadko rzucam się bez zastanowienia, ale jeśli już coś(...)prostu chcę być bezpieczna? Próbuję? Albo udaję? KREMÓWKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. na blachę ok. 21x25/26 cm 2 płaty ciasta francuskiego (2 opakowania) 1 litr mleka 100g masła 2 jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych
W kuchni Karmel-itkipomidorów oliwki zielone starta mozzarella olej z suszonych pomidorów do posmarowania wierzchu bułeczek 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski dajemy przesianą mąkę, suszone oregano, sól, jajko i masło. Dodajemy też mleko z drożdżami i cukrem. Całość mieszamy i ręcznie zagniatamy ciasto. Jak będzie gładkie, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia(...)ketchup dajemy rukolę, suszone pomidory, oliwki zielone. Wszystko posypujemy startą mozzarellą (pamiętajmy, żeby składników nie nakładać do końca ciasta, tylko do połowy). Ciasto razem ze składnikami zawijamy w roladę. Kroimy ostrym nożem bułeczki, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętajmy o zachowaniu odstępów, bo bułeczki urosną podczas pieczenia. Bułeczki zostawiamy na około 15 minut. Następnie za pomocą pędzelka
kruche babeczkismakuje najlepiej w okresie zimowym, okołoświątecznym. Delikatne roladki makowe zatopione w puszystej masie kremowej i polane czekoladą skuszą każdego smakosza. Składniki: Ciasto kruche • 5 żółtek • 1 jajko • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 szklanka cukru pudru • 750 g mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki amoniaku • 1 duża puszka masy makowej Masa kremowa(...)st.C przez 15 minut. • Pozostałe 4 części rozwałkować na takie same prostokąty. • Masę makową podzielić na 4 części, rozłożyć na placki i zwinąć 4 rolady. • Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez 40 minut. Mają się połączyć tworząc jedno ciasto. Masa kremowa • Białka ubić
To co kochamczosnkiem :) Zapraszam! :) Składniki: Bułeczki: 225 ml mleka ciepłego, ale nie gorącego 15g świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 450g mąki pszennej 30g roztopionego masła 1 jajko Nadzienie: 50g miękkiego masła 200g serka topionego 4 ząbki czosnku pieprz, sól zioła prowansalskie i czosnek granulowany Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołeczek i wsypujemy tam pokruszone drożdże. Drożdże(...)praskę i doprawiamy ziołami i solą. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm. Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 3-3,5cm plasterki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w około 3cm odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły ;) Wstawiamy do uprzednio
Czerwona PorzeczkaWyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. 4. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Wykonanie ciasta w thermomixie: 1. Cukier, drożdże, jajka i mleko umieścić w naczyniu - mieszamy 3 min./37 st.C/poz.3,5. 2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto w ciągu 6 min/Interwał. 3. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć(...)ćwiartki. 4. Stolnicę oprószyć mąką, wyrobić ciasto. Rozwałkować na prostokąt. 5. Na płacie ciasta rozsmarować masę cukrowo-cynamonową. 6. Rozłożyć równomiernie śliwki. 7. Ciasto zwinąć w rulon. 8. Pokroić roladę na grubsze plasterki. Ułożyć je w blaszce o wymiarach 32x23, wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 25 minut. Potem zwiększyć
W mojej kuchninajbardziej na miejscu. Choćby dla samego koloru warto go upiec. Polecam! Składniki: 325 g mąki orkiszowej 630 75-100 ml mleka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki drożdży instant Dodatkowo: 2 łyżki masła 80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mleko podgrzać w rondelku. Dołożyć(...)Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ja w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem piec w 180`C 35-40 minut. Początkowo studzić w foremce, następnie na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pudru 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, odrobiną cukru i wlewamy do przesianej mąki. Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Jajko ucieramy w misce z resztą cukru i wlewamy do drożdżowej masy. Dodajemy też pozostałe mleko, sól. Wszystko razem mieszamy i na końcu wlewamy roztopione ale przestudzone masło i zagniatamy(...)Odstawiamy do wystygnięcia, jednak co jakiś czas mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5-6 mm. Smarujemy powstałą masą budyniowo-serową. Zwijamy od dłuższej strony (jak roladę). Kroimy ostrym nożem w plastry o grubości 1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem w niewielkim odstępie. Delikatnie spłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut
Gotuj z Mąkąwbijamy jajka, dokładamy majonez i mieszamy. Mikstura powinna mieć na tyle luźną konsystencję, by łatwo rozprowadzić ją łyżką na blaszce, co też czynimy. (w razie konieczności dodajcie jeszcze jedno jajko) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem tworzymy prostokąt o grubości mniej więcej 4-5 mm. Wstawiamy na około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)kostkę i z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Możecie oczywiście użyć mrożonego szpinaku, tak, czy inaczej pilnujcie jednak, by odparować nadmiar wody, bo inaczej rolada nam się rozejdzie. Gdy serowe ciasto jest już gotowe, ładnie zrumieniona, wyciągamy je z piekarnika, a gdy jest jeszcze ciepłe odwracamy i ściągamy papier na którym się piekło. Układamy
Pichceniomaniacukru waniliowego 1 jajko Mleko i masło podgrzewamy aż do roztopienia masła, lekko studzimy. Mąkę przesiewamy, łączymy z drożdżami i cukrem. Do letniego mleka wbijamy jajko, mieszamy i przelewamy do mąki, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (ma być dość rzadkie, jeśli się za bardzo klei dosypujemy łyżkę mąki). Po około 8-10 minutach wyrabiania ciasto oprószamy mąką(...)pół. Każdą z części wałkujemy na dość cienki placek o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie około 60-65 cm), następnie równomiernie rozsmarowujemy połowę nadzienia i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe rolady zlepiamy ze sobą z jednej strony, a następnie każdą z rolad nacinamy ostrym nożem do połowy głębokości. Teraz
Rozpustne gotowaniedodać po jednej łyżce cukru, mąki i ¼ szklanki mleka. -Zaczyn wymieszać i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. -Do głębokiej miski przesiać mąkę. -Jajko i żółtko wymieszać z cukrem, wanilią i pozostałym mlekiem -Całość wlać do mąki. -Dodać cały zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką. -Do połączonych składników dodać sól(...)budyniem i rozsmarować na cieście pozostawiając wolne boki. -Umyte, osuszone jagody rozłożyć na twarożku. -Ciasto z nadzieniem delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę. -Całość pokroić w kilkucentymetrowe plastry /ok.12 szt/. -Prostokątną blachę /25-35 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia. -Przygotowane plastry ciasta ułożyć w blaszce / nadzienie powinno być
Zakamarki mojej kuchniDla wielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można
Trzeci talerzstrucle. Przepis wzięłam z tej strony Składniki na strucle: 750 g mąki pszennej 300 ml mleka 90 g cukru 8 g cukru waniliowego 1 łyżeczka soli 2 jajka 100 g miękkiego masła lub margaryny 3 łyżeczki suchych drożdży ( 12 g) lub 24 g drożdży świeżych. Dodatkowo: Ok. 300 g marmolady z róży 3 łyżki mleka do smarowania. Sposób(...)podzielić na dwie części i podsypując mąką rozwałkować na placki o grubości ok. 4 mm długości trochę mniejszej niż 35 cm Każdy placek posmarować marmoladą i zawinąć w roladę. Zwinięte strucle położyć obok siebie na wyłożonej blaszce o wymiarach 28 cm x 35 cm papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 1 godziny do momentu
Na słodko lub wytrawnie