rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:94/121)

Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1168

Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Sernik szachownica według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Medyni Głogowskiej skradł ostatnio moje serce, a raczej podniebienie. Bardzo delikatna i

Trzeci talerz
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 131

tort podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mi się spodobał. Nie wyszedł idealnie, ale trening czyni mistrza, a już następna okazja do świętowania za pasem!  Składniki: BISZKOPT 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól  (należy upiec dwa takie biszkopty) KREM  500 ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki(...)drugiej galaretkę truskawkową.  SKŁADANIE: Na pocięte paski wyłożyć krem truskawkowy, ale nie cały - odłożyć 4 łyżki. Dwoma łyżkami posmarować jeden z okrągłych blatów. Paski zwinąć w dużą roladę zaczynając od pierwszego - zwinięty pasek ułożyć na środku dolnego blatu, owijać dookoła kolejnymi paskami. Posmarować u góry pozostałym kremem, przykryć drugim blatem. Obłożyć cały tort kremem kakaowym, ozdobić według uznania

Cakes By Kejt
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 347

Tak przygotowany kurczak jest idealnym daniem na imprezy, święta i nie tylko. Nie jest to zbyt łatwe, ale za drugim razem będzie łatwiej. Nie będę opisywać

Kuchnia Pokoleń
Pieczona biodrówka na kanapki 164

szynka z szynkowara Schab wędzony dymem w płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką(...)prostu w piekarniku, który znajduje się w każdym kuchni. Domową pieczeń możemy zrobić praktycznie z każdego mięsa: wieprzowiny, wołowiny, drobiu czy też dziczyzny. Oprócz pieczeni możemy też przygotować roladę mięsną, w którą zawiniemy farsz, albo po prostu suszone owoce, takie jak śliwki czy morele. Z jakiego kawałka tuszy warto przygotować pieczeń ? Największym chyba klasykiem jest tradycyjny schab w majeranku

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowiec 607

upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa 30 cm x 12 cm) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - aromat truskawkowy - szczypta soli Dodatkowo: - 600g truskawek(...)nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na kawałki i dodajemy do ostudzonej, ale płynnej galaretki. Wystudzonym biszkoptem wykładamy formę keksową (formę wyłożyłam papierem do pieczenia) w taki sposób

mojewypiekiinietylko
HAPPY BIRTHDAY SWEET ROLL – FALLOUT 4 – słodka bułka z orzechami i cynamonem 190

odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Zaczyn po tym czasie powinien podwoić swoją objętość. 2. CIASTO (5 min + 1h czekania) Do miski z wyrośniętym zaczynem dodajemy mąkę, jajko, cukier, sól oraz letnie mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem (mieszanka nie powinna być gorąca, gdyż zabije drożdże, ma być jedynie letnia). Wszystko mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy rękoma przez(...)omijając brzegi) oraz obsypujemy brązowym cukrem, cynamonem i posiekanymi orzechami. Następnie zwijamy w rulon zaczynając od dołu (patrz: zdjęcia). Po zwinięciu smarujemy wodą końcówkę ciasta i przyklejamy mocno do rolady aby się nie rozpadła. Rękoma zbijamy ją z lewej i prawej strony, aby ją skrócić i pogrubić. Roladę kroimy ostrym nożem – powinno wyjść 7-10 bułeczek.   5. PIECZENIE

Nerds Kitchen
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 224

przepis na ciasto wykorzystałam z bloga  Moje Wypieki .  Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek.  Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu.   Składniki(...)wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli będzie się kleiło, podsypujemy trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek, smarujemy je masą makową i zwijamy w roladę, którą kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm. Nasze drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Wzdłuż każdej drożdżówki drewnianą łyżką wyciskamy rowek

Walijskie Pichcenie
Świąteczna strucla makowa 363

swojemu. Pomysł wcale nie jest super nowatorski, jest raczej dość znany, ale ja jeszcze czegoś takiego nie robiłam i postanowiłam spróbować. A o co chodzi? Już wyjaśniam. Rolada makowa jest super, ale moim zdaniem nie prezentuje się jakoś bardzo odświętnie. Za to wieńce drożdżowe to już zupełnie inna bajka. Zawsze mi się podobały i uważam, że stanowią piękną ozdobę stołu(...)niezwykle efektowny, a przy tym zaskakująco prosty w przygotowaniu...Wieniec drożdżowy z domową masą makowąskładniki na jedną, dużą struclęPotrzebujemy:280-300 g mąki + 2 łyżki75 ml mleka75 g masła3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)20 g świeżych drożdży3 łyżki cukru1 łyżka rumu lub wódkiduża szczypta soli1/2 kg masy makowej (polecam z tego przepisu)Dodatkowo na lukier:1/2 szklanki

Ratunku obiad
Jabłecznik zawijany 188

składniki * 4-5 jabłek * 4 jajka * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3-1/2 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * płatki migdałowe * cynamon dodatkowo * 4 łyżki dowolnego dżemu * 1/2 łyżeczki żelatyny    Sposób wykonania   Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poszatkować lub pokroić na plasterki. Formę (36/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier delikatnie margaryną(...)boku,  oderwać papier z brzegów ciasta i lekko jednego dłuższego boku, aby się nie podwinął i nie przykleił do jabłek, i zawijamy ciasto od dłuższej strony podobnie jak roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, połączyć z żelatyną. Ciasto odwinąć

Mix smaku
Rolada serowa z mięsem mielonym i papryką 162

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz : 500 gram mięsa mielonego papryka czerwona 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Mięso przełożyć do miski, wbić jajka,  dodać bułkę tartą i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na masę serową od strony z której zdjęliśmy papier nakładamy farsz, z jednej strony zostawiamy 1,5 cm wolnego. Powoli zwijamy w roladę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.    SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
No i co, że barszcz z papierka 164

łyżeczki cukru rozpuściłam w 1/2 szklance letniego mleka, dodałam 1 łyżkę mąki i pozostawiłam do wzbudzenia.W dużej misce utarłam jajka, żółtka i resztę cukru.Kiedy rozczyn ruszył dodałam go do jajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h. Farsz:kapusta kiszona(...)roztrzepane żółtkosól do dekoracjiziarna kminkuWyrośnięte ciasto wyjęłam je na stół oprószony mąką i chwilę ugniatałam. Następnie rozwałkowałam na (prawie) prostokąt, na który wyłożyłam przestudzony farsz. Całość zwinęłam w roladę i (przy pomocy Misia) przeniosłam do tortownicy. Wierzch posmarowałam roztrzepanym żółtkiem, posypałam ziarnami kminku (zrobiłam to celowo, bo wspaniale poprawia perystaltykę jelit ;)) i grubą solą morską. Włączyłam piekarnik na 150st. Ciasto

bastalena
Wiosenne roladki drobiowe 172

Wiosenne roladki drobiowe Wiosenne roladki , drobiowe to smakowite , zdrowe i bardzo ładne danie . Doskonale wpasuje się w Wielkanocny nastrój i ozdobi stół . Dzieci także powinny skusić

Ogrodnik w podróży
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 218

Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez jajek i białej kiełbasy. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy przygotować pieczoną łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem – tak przygotowane mięso będzie idealnie wpasowywało się w charakter Świąt Wielkanocnych. Jednak możecie je przygotować także na każdą inną okazję – nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się(...)startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził na drugi). Na boczku układamy białą kiełbasę i posypujemy resztą żółtego sera. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią, aby nie rozpadło się podczas pieczenia. Łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem pieczemy przez ok. 1 godzinę 45 minut w rękawie do pieczenia. Po upieczeniu odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem 231

Choroba, choroba i po chorobie. Powoli odzyskuję smak i węch, chociaż katar nie odpuszcza. Nie wiem, dlaczego, ale, gdy źle się czuję najchętniej spożywam tylko dania

Życie zamknięte w smaku
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą z kiwi 142

180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1 mały słoiczek domowej konfitury z kiwi [ok 200ml] 1 garść kolorowej posypki cukrowej – do ob sypania(...)odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować konfiturą z kiwi , zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.   Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania