rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:85/121)

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 134

większych gabarytach to świetna propozycja drożdżówek na drugie śniadanie. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 2 łyżki masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant czarnuszka  Składniki na farsz: 500 g pieczarek 1 cebula tłuszcz sól, pieprz     Wykonanie: masło podgrzać(...)końcu mocno doprawić solą i pieprzem wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostkąta. Rozsmarować połowę farszu pieczarkowego i zwinąć roladę wzdłuż szerszego boku. Ułożyć zwinięciem do dołu i pociąć na 3-4 cm kawałki. To samo powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny makowiec 108

się taki makowiec, podaję go zawsze na zakończenie kolacji wigilijnej. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 10 dkg cukru pudru 5 dkg świeżych drożdży 25 dkg margaryny 2 całe jajka 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18 % Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku pomarańczowego kilka kropli olejku arakowego 2 łyżki rodzynek 1 łyżka skórki(...)pomarańczowy i arakowy, cukier waniliowy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. Masę makową dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy na cieście. 3. Ciasto z rozsmarowaną masą makową zwijamy w roladę. 4. Makowce dajemy do dwóch brytwanek keksówek wysmarowanych tłuszczem i pieczemy około 40-50 minut w temp. 200 stopni. 5. Robimy lukier: białko ubijamy i później ucieramy go z cukrem

Kuchnia u Bietki
Torcik serowo-warzywny 190

mozzarelli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Szpinak wcześniej rozmrażamy w misce (około 3 łyżki). Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy kawałki masła i jajka oraz przyprawy i odciśnięty szpinak. Szybko i energicznie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby było za suche i nie chciało się połączyć można dodać odrobinę soku z wyciskanego szpinaku. Ciasto(...)minut w 180 stopniach. Większą część ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt (u mnie wyszło około 35x25cm), smarujemy serkiem kremowym, posypujemy drugą połową tartej mozzarelli i zwijamy w roladę (wzdłuż długiego boku, by było jak najwięcej "ślimaka"). Roladę kroimy na kawałki szerokości około 1,2-1,5cm. Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną masę serowo-warzywną, wyrównujemy wierzch i układamy

Kolorowy Przepisownik
Ślimaczki z serem. 152

jajka 100 g roztopionego masła 6 łyżek cukru około 500 g mąki pszennej 5 dag drożdży 400 g sera białego w kostce 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 3 jajka Wykonanie : Z połowy mleka, 2 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, resztę mleka(...)zrobi się rzadka jeśli długo postoi. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać pasy o szerokości około 8 cm, nałożyć trochę sera i dobrze rozprowadzić po cieście, zwinąć w roladę, odcinać 5 cm kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto 3 Króli 143

twardego masła  1 migdał [ orzech włoski] Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Zostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać jajko, żółtka i 1/2 szkl.mąki, wszystko wymieszać  i ponownie zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.Dodać resztę mąki, olej i wyrobić ciasto. [ ja wszystkie składniki włożyłam do miski(...)prostokąt ( dłuższy bok około 45 cm ), posypać cukrem i kakao, cynamonem,położyć w dowolnym miejscu migdał, orzech. Na koniec zetrzeć masło na dużych oczkach. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasno zwinąć roladę. Końce rolady skleić, tak żeby otrzymać okrągły kształt i przełożyć do tortownicy z kominkiem [ u mnie szklanka owinięta w folię aluminiową ]-  miejsce sklejenia, powinno być na dole.Przykry

Moje domowe kucharzenie
Beza z kremem cytrynowym 164

połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową Pavlovę z wiśniami i za każdym razem wszystko udało się idealnie!. Dla ułatwienia podsuwam kilka przydatnych informacji, aby upiec bezę idealną:) Oto kilka podstawowych zasad dzięki którym(...)nawet niewielki dodatek żółtka sprawi, że białko nie ubije się tak jak byśmy tego chcieli więc trzeba dokładnie oddzielić białko od żółtka Beza z kremem cytrynowym Beza 4 duże jajka 220 g drobnego cukru 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Krem cytrynowy 4 duże jajka 3/4 szkl cukru 125g masła w temp. pokojowej 1/2 szkl świeżo

Pieguskowa Kuchnia
Kluski śląskie 407

porcje. Jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - dokładnie tyle, aby wyrównać miejsce po 1/4 części ziemniaków.  Z powrotem wkładamy wcześniej odłożone ziemniaki, dodajemy jajko (lub jak trzeba to drugie też, ale to się okaże podczas pierwszej próby "kulania" klusek). Solimy i wyrabiamy na gładką masę.  Formujemy kluski - zrobiłam mniejsze, ale wiadomo tradycyjne(...)albo małym palcem albo rączką drewnianej łyżki.  Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Podajemy z roladą wołową lub wieprzową, innym mięsem z sosem lub z podsmażonym boczkiem.  Smacznego

bistro mama
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 200

serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie: 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g śliwek pokrojonych w kostkę(...)zagniatamy a potem musimy je rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy przyprawami, a na koniec śliwkami. Następnie zwijamy je w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 194

Wypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
strucla drożdżowa z serem i wiśniami... 155

Składniki: mąka tortowa 3 szklanki, cukier 3 łyżki, jajka 2 sztuki, margaryna 50 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, drożdże świeże 25 gram, sól - szczypta NADZIENIE: twaróg 250 gram, żółtko 1 sztuka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, wiśnie 1 szklanka KRUSZONKA: mąka tortowa 4 łyżki, cukier 2 łyżki, margaryna 2 łyżki, lukier biały - w opisie z podanych składników zagnieść(...)stolnicy na nadzienie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, twarogu nie mielę, lubimy grudkowaty, na każdy z prostokątów wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować, poukładać wiśnie z kompotu lub świeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 176

rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipieni a.   Do miski przesiać mąkę - aby w ten sposób ją napowietrzyć - dodać cukier, sól, jajka+żółtko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych(...)/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać

Grunt to przepis!
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 183

KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ,KMINEK DO POSYPANIA PRZYGOTOWANIE: DROŻDŻE MIESZAMY Z CUKREM I ŚMIETANĄ.MARGARYNĘ SIEKAMY Z MĄKĄ DODAJEMY DROŻDŻE(...)DOPRAWIAMY DO SMAKU. NA FARSZ MIĘSNY: MIĘSO PODSMAŻAMY W RONDLU,PRZYPRAWIAMY I DUSIMY DO MIĘKKOŚCI,MIELIMY,DODAJEMY JAJKO.MIESZAMY CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA 5 MM,NAKŁADAMY FARSZ I ZWIJAMY JAK ROLADĘ,KROIMY PO UKOSIE,UKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA,SMARUJEMY BIAŁKIEM I POSYPUJEMY KMINKIEM,PIECZEMY NA ZŁOTY KOLOR W 200 STOPNIACH OK 10 MIN,DO TEGO WYJMUJEMY SOBIE Z LODÓWKI

Swojskie jedzonko
Roladka makowa z bananem 167

Kolejna pyszna roladka, coś słodkiego na szybko do herbaty. Tym razem z dodatkiem maku i bananami.składniki:4 jajka1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki

Monia miesza i gotuje
1475.Pizza na cienkim spodzie 168

odmiany na słodko..przepis wkrótce na blogu.. 3 szkl. mąki pszennej 6 g drożdży 1,5 szkl.ciepłej wody 1,5 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2-3 łyżki oliwy zioła prowansalskie dowolne dodatki kiełbasa pokrojona w plastry pieczarki pomidory ser żółty Drożdże z cukrem zalać ciepłą wodą,dodać 4 łyżki mąki przykryć i odstawić(...)Posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika .Piec 15-20 minut.Można również wzdłuż dłuższego boku ułożyć dodatki.Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.Pociąć na kilku centymetrowe kawałki i ułożyć w foremce na mufinki

Moje domowe kucharzenie
Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe 2079

Lekki wilgotny biszkopcik, krem budyniowo-maślany z dużą ilością brzoskwiń, delikatna kokosowa beza i odrobina czekolady na górze. Prawda, że brzmi wspaniale? To takie ciasto, które

Nastoletnie Wypiekanie
Kokosowe bułeczki 135

czekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa kokosowa 150 g roztopionego masła 3 łyżki brązowego cukru 3 czubate łyżki wiórków kokosowych  Do roztopionego masła dodać cukier i wiórki. Wszystko wymieszać. Lukier 1 szklanka cukru pudru(...)podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 3mm. Posmarować ciasto masą kokosową i zawinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o grubości około 2cm  i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić bułki do wyrośnięcia na około 10 minut po czym każdą posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe ślimaczki ze śliwkami 136

łyżkami ciepłego mleka.Odstawić pod przykryciem na 10 min., aż papka zacznie pękać.Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem.Do miski z mąką i zaczynem dodać pozostały cukier, jajko, letnie mleko z masłem, szczyptę soli i dobrze wyrobić ciasto.Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto przykryć(...)wymiarach 30 cm ( może wydawać się, że ten rozmiar tortownicy jest za duży, ale uwierzcie, że ślimaczki sporo urosną i zapełnią całą foremkę) i posmarować masłem.Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki (u mnie na 10 grubszych kawałków) i układamy je luźno w tortownicy (tak, by nie stykały się).Pozostawić do napuszenia na 10 min.Piec ok. 40 min. albo

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania