suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku starta mozzarella olej rzepakowy do posmarowania bułeczek 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, miękkie masło oraz mleko z drożdżami. Całość mieszamy, zagniatamy , jak by ciasto było bardzo lepkie możemy troszkę podsypać mąką. U mnie nie było potrzeby, ciasto bardzo fajnie i sprawnie się(...)całości nakładamy rukolę, suszone pomidory,posypujemy startym czosnkiem. Salami staramy się nałożyć do połowy od strony od której będziemy zaczynać zwijanie. Całość posypujemy startą mozzarellą. Całość zwijamy tak jak roladę. 4. Nożem kroimy 6 cm kawałki (bułeczki), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15-20 minut. Tak samo robimy z drugą częścią ciasta. 5. Piekarnik
kruche babeczkirzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki mikserem ubić jajka z cukrem i solą, dodać mąkę, wlać mleko, olej i wodę, dobrze zmiksować - sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki - jeśli(...)średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć sporo warzyw, zawinąć brzegi i zwinąć naleśnik jak roladę pyszne, syte naleśniki, można je również później podpiec w piekarniku...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięposmarowania ciasta Przygotowanie: 1) Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia. 2) Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać. 3) Mieszając łyżką dodać cukier z wanilią, jajko, ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można użyć miksera z odpowiednią końcówką). 4) Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić(...)drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca, tak aby obie części były z jednej strony połączone). Oba kawałki przeplatać wokół siebie
Fitsweet.mezimnym mlekiem sojowym.... pyszności😋Farsz do strucli możemy również przygotować z maku lub białego sera. Zapraszam 😊 Składniki (na 1 strucle): Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka cytryny starta 1 łyżeczka, mleko pół szklanki, masło 10 dag, sol szczypta, Nadzienie: marmolada różana pół małego słoika, Ponadto: cukier puder do posypania, mleko(...)Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy marmolad ą , pozostawiając nieposmarowane brzegi ok 2 cm. Następnie ciasto zwijamy jak roladę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h. Po upływie czasu, roladę smarujemy mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 35-45 min i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Upieczon
kulinarne odsłony patiwaniliowy 3 jaja 500g masła--- może być połowa margaryny 300g cukier Wykonanie Do miski dać łyżkę cukru ,drożdże i łyżkę letniego mleka. Wymieszać do połączenia. Ubić jajka z reszta letniego mleka,całość wlać do drożdży,dodać mąkę i wyrobić ciasto. Wyrabiać około 25-30 minut. Gotowe dobrze wyrobione ciasto podzielić na 5 równych części . Ułożyć w misce(...)końca arkuszy. Piąty arkusz posmarować masłem i posypać cukrem. Ułożyć warstwowo płaty ciasta . Masła i cukru wystarczy na 5 arkuszy ciasta,a nawet zostanie. Zawinąć jak roladę , przenieść na blaszkę do pieczenia. ( u mnie było pieczone na całej blaszce bez dziurek,przeniosłam na blaszkę do pizzy do ostygnięcia) Piec w temperaturze200 ° C w nagrzanym piekarniku przez 25minut a przez następne
w mojej kuchniSkładniki jajka, 5szt mąka pszenna, 5 łyżek cukier, 5 łyżek proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki sól, szczypta jabłka prażone, 1 słoik galaretka, 1 szt (cytrynowa lub agrestowa) Przygotowanie Jabłka prażone dokładnie mieszamy z galaretką. Na dużej blasze z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy olejem. Wykładamy na całą powierzchnię blachy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na czas przygotowania(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy masę jajeczną na podpieczone jabłka, wyrównujemy. Pieczemy całość 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obracamy biszkoptem do dołu, zwijamy w roladę. Zawijamy w ściereczkę i studzimy. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamipalnika i studzimy. W dużej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, sól i suche drożdże. Rozpuszczone masło wlewamy do miski z mąką. Dodajemy jajko i przy pomocy łopatki mieszamy całość. Wykładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Jeśli ciasto będzie bardzo kleić się(...)kształt prostokąta o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie smarujemy ciasto roztopionym masłem i wykładamy równomiernie nadzienie. Tak przygotowane ciasto zwijamy na kształt długiej rolady. Ostrym nożem kroimy ‘roladę’ na 12 plastrów o grubości ok 3,5 cm każdy. Rolki umieszczamy w formie o wymiarach 33x22cm . Przykrywamy ręcznikiem
Słodki PomysłKlasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka ( klik ). Postanowiłam tym razem
Nastoletnie Wypiekanieprzełamane słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone. *foremka 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu brzoskwiniowego 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej kilka połówek brzoskwiń z puszki kilka plastrów ananasa(...)upiec jednocześnie w 160*C z termoobiegiem przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać i odstawić. Tężejącą masę wylać na okrągły biszkopt
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno Składniki dodatkowe: żółtko sezam lub mak Wykonanie Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka Do mąki z solą dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość(...)części, kładziemy na stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na ciasto nakładamy bardzo płasko farsz do 2/3 prostokąta wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem. Rulon nie powinien być zbyt gruby, najlepiej przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty. Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości
Przysmaki KarolkiSkładniki na bułeczki: 150 ml mleka 100 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g roztopionego masła 1 jajko czosnek granulowany do posypania bułeczek Składniki na nadzienie: 50 g miękkiego masła 2 serki topione ziołowe 4 ząbki czosnku zioła np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie sól Wykonanie:Do miski wsypujemy(...)przez praskę i doprawiamy ziołami i solą.Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm.Smarujemy ciasto nadzieniem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy na 8 w miarę równych części.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy w dosyć dużych odległościach żeby się nie posklejały, jak będą rosły;) Wstawiamy
Czerwona Porzeczkaposmarowania ciasta Przygotowanie: 1) Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia. 2) Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać. 3) Mieszając łyżką dodać cukier z wanilią, jajko, ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło i szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (można użyć miksera z odpowiednią końcówką). 4) Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić(...)drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Rozsmarować na nim równomiernie ser i dość ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. 8) Gotowy wałek delikatnie spłaszczyć i przeciąć wzdłuż na dwie połowy (nie przecinając do końca, tak aby obie części były z jednej strony połączone). Oba kawałki przeplatać wokół siebie
Fitsweet.mełyżek ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.Jajka i żółtko ubić lekko z reszta cukru.Do podrośniętego rozczynu wsypać przesianą mąkę, sól, jajka z cukrem, masło i ciepłe mleko. Połączyć wszystko dokładnie, zagniatając przez chwilę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia(...)blacie podsypanym lekko mąką. Czym szerszy będzie jeden z brzegów, tym więcej warstw będzie miała spiralka po upieczeniu. Ciasto białe ułożyć na dyniowym lub odwrotnie i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, czyli zaczynając od tego krótszego :)Ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennadowolne nadzienie [ u mnie marmolada ] Do mleka wkruszyć drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru, dodać jajka , margarynę ,śmietanę,wlać drożdże i mleko, i wymieszać wszystko.Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny.Następnie ciasto r ozwałkować ciasto(...)siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry
Moje domowe kucharzenieSkładniki: Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki Krem: 500 ml śmietany kremówki 1 szklanka truskawek (dałam mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Dekoracja kilka świeżych truskawek listki mięty Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku(...)może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Ciasto układamy na ściereczce i zwijamy z nią jak roladę. Tak trzymamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie możemy przygotować krem. Śmietanę mocno schłodzoną ubijać wraz z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody i po napęcznieniu wlać
O kuchni z uczuciemweekend i koniecznie podzielcie się nimi z najbliższymi :) 80 g masła 50 ml mleka 5 g suchych drożdży 250 g mąki 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli roztrzepane jajko łyżka śmietany 12% łyżka soku z pomarańczy 2 łyżki puree z dyni ok. 150 g zagęszczonego słodzonego mleczka 2 jabłka (antonówka albo szara reneta) garść żurawiny (użyłam mrożonej) Masło(...)około 40 x 30 cm. Rozsmarowujemy na nim pure z dynii, polewamy mleczkiem i rozkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, a następnie posypujemy żurawiną—>KLIK. Ciasto zwijamy jak roladę i […] Artykuł Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdobrej oliwy Masa (na jedną struclę) 5-6 ogonków liściowych rabarbaru ok. 100 ml wody kilka łyżeczek cukru (dałam 4) 7 łyżek amarantusa ekspandowanego Wymieszać suche składniki ciasta. Dodać jajko. Wymieszać. Powoli dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto ręką w dużym garnku lub misce. Pod koniec wyrabiania (składniki powinny się połączyć, ciasto powinno być sprężyste i odchodzi od rąk(...)amarantusem ekspandowanym (poppingiem). Ciasto rozwałkować na prostokąt (długość nieco większa niż długość keksówki). Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami 2 brzoskwiń i jabłka, rozkładając je w paski
Weekendy w domu i ogrodziełyżki roztopionego masła 20 g drożdży sok i skórka z pomarańczy Sposób przygotowania: Z drożdży, łyżki cukru przygotowujemy zaczyn – odstawiamy na około 20 minut. Jajka ubijamy do podwojenia objętości, dodajemy zaczyn, sok z pomarańczy i skórkę otartą z całej pomarańczy – mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników – poza rozpuszczonym masłem. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy masło(...)skórkę z cytryny, odstawiamy. Rozwałkowane ciasto smarujemy po środku serem i rolujemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Czynność powtarzamy z drugą roladą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia.Kruszonka:50 g masła1o0 g maki60 g cukruRobimy kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy opuszkami palców – możemy użyć miksera z końcówką do ubijania
Słodkie Przyjemnościminut, aby podrosły. Następnie w dużej misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około 6 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie(...)prostokąt o bokach ok. 60x30 cm i grubości około 1 cm.Ciasto smarujemy dokładnie masłem i posypujemy równomiernie przygotowaną posypka. Lekko ją wklepujemy żeby dobrze przylegała do ciasta. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na grube (około 3 cm) plastry. Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach. Odstawiamy zawijasy na około 40 minut do wyrośnięcia
Mania Gotowania