gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych(...)stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm. Posmarować grubo jabłkami prażonymi, posypać posiekanym w kostkę imbirem kandyzowanym oraz rodzynkami. Na koniec opruszyć chojnie cynamonem. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroić na grube plastry. Plastry układać poziomo w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. U kładać jeden obok drugiego, pozostawiając pomiędzy nimi dość duże przerwy - zawijasy
Grunt to przepis!Krakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli Klik po przepis . Przepis również(...)przepis Przepis również w formie filmiku: 11. Pomidory na przystawkę Klik po przepis . 12. Jajka faszerowane Klik po przepis . 13. Bułki ślimaki z cista drożdżowego Klik
W kuchni u Monikiszczawiowy, dlatego nie powinny go spożywać osoby z kamicą nerkową. Oczywiście najlepszy jest szpinak świeży, jednak poza sezonem śmiało można sięgnąć po mrożony. SKŁADNIKI: opakowanie mrożonego szpinaku 4 jajka 2 serki almette (polecam chrzanowe) natka pietruszki papryka czerwona pieprz, sól, lubczyk, pieprz chili cayenne ząbek czosnku oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podsmażamy szpinak na rozgrzanej wcześniej oliwie. Następnie doprawiamy(...)placek odciągamy od papieru. Następnie smarujemy go serkiem chrzanowym, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz czerwoną papryką (tu można puścić wodze wyobraźni i dorzucić swoje ulubione dodatki). Na koniec zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Później zawijamy ciasno w folię spożywczą i tak przygotowaną umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem kroimy w plastry
wege i kropkaCiasto drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 dag świeżych drożdży 1/2 kostki masła 2 duże jajka 4 łyżeczki cukru kokosowego (możecie użyć np trzcinowego) 1 łyżeczka białego cukru Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja, drożdże wymieszane(...)posiekanych orzechów laskowych żółtko do smarowania Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem aż się ładnie połączą. Tą mieszanką smarujemy ciasto, a następnie posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok 2 centymetrowe paski. Te paski układamy obok siebie w blaszce lub tortownicy, zostawiając maleńkie (maks. 0,5cm) odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy
Cynamonowe szczęścieciasto - 550 g mąki pszennej typ 550 - 65 g cukru - 18 g świeżych drożdży - 80 g roztopionego masła - 100 ml letniego mleka - 150 ml maślanki o temperaturze pokojowej - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego farsz - 250 g serka białego w temperaturze pokojowej - cukier do smaku - 2 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki ciemnego cukru - 80 g miękkiego masła dodatkowo roztopione maslo(...)posmarować masłem ,masło najlepiej wcześniej rozpuścić i zostawić a przez czas w jakim rośnie ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji do smarowania, na masło posypać cynamon i cukier , zrolować jak roladę ,pokroić na 8 kawałków po ok 6 cm i ułożyc na blaszce w której będziemy piekli w sporej odległości od siebie. Drugi kawałek rozwałkować na 42 x 34 cm ,posmarować serkiem
Wypieki RenePani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z
Trzeci talerzMini ciasteczka z delikatnego kruchego ciasta, pieczone w formie na mini-muffinki. Można je napełniać dowolnym nadzieniem. U mnie połowa została napełniona jogurtową pianką i truskawkami
Trzeci talerzomlety bez mąki, czyli tzw. francuskie. Pierwsze wzmianki o przepisach na "grzybki" pojawiają się w zapiskach już w XV wieku. Polecam malinowy omlet "grzybek" na pierwsze śniadanie. SKŁADNIKI: 8 jajek 100g mąki tortowej + mąka do posypania formy 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania miękkie masło do posmarowania formy dodatkowo: dżem malinowy Łowicz sos waniliowy syrop malinowy maliny(...)przez 20 minut. *omlet możemy upiec na papierze do pieczenia - łatwiej będzie go wyjąć z formy. Krok 4. Gorący "grzybek" wykładamy na deskę, smarujemy dżemem malinowym Łowicz, zwijamy jak roladę, kroimy w plastry i posypujemy cukrem pudrem. Omlet "grzybek" podajemy polany sosem waniliowym, możemy udekorować malinami oraz listkami mięty lub melisy cytrynowej. Omlet "grzybek" możemy wypełnić dowolnym farszem np. jajecznicą
Moja Książka Kucharskałyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.Resztę mąki przesiać do miski, dodać 55 g cukru, sól, jajko, goździki, rozczyn, zagnieść ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.W między czasie przygotować masę orzechową. 120 ml mleka zagotować(...)zagnieść. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm. Jeden posmarować masą makową (fot.1), a drugi masą orzechową. Zwinąć je zaczynając od dłuższych boków. Rolady przekroić wzdłuż na pół (fot.2) i skręcić w dwa warkocze, biorąc jeden kawałek z makiem a drugi z orzechami (fot.3).Włożyć je do formy, układając jeden z jednej strony komina
Świat CiastaPołączenie wieprzowiny z ogórkiem i grzybowymi warzywami na patelnię jest chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki
Kuchnia w czekoladziearomatyczną, mięciutką w środku i chrupiącą na zewnątrz (za sprawą kruszonki) drożdżóweczkę :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć, bądź dać inny smak) - 2 kopiate łyżeczki kakao + troszkę ciepłego mleka Na kruszonkę - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 łyżki cukru(...)koloru. Jasną połowę ciasta rozwałkujemy na okrągły placek średniej grubości i to samo robimy z ciemnym. Ciemne kładziemy na jasne, bądź jak ktoś woli na odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru
Zdrowie na języku :PCiepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na
charlotte gotujemleka. Tym razem zapraszam Was na drożdżówki z marmoladą. Są pyszne, pulchne, z dużą ilością lukru. Bardzo proste w wykonaniu, znikają w mgnieniu oka :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru * marmolada(...)objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Na wierzch rozsmarować marmoladę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki około 3-4 cm. Drożdżówki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka. Drożdżówki przykryć ścierką i odstawić na 10 minut
Zrób to smacznieMoje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 1 aromat pomarańczowy 2 kolorowe galaretki cukier puder(...)rulon do ostygnięcia. W między czasie śmietanę wymieszać z cukrem, żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dodać pokrojone galaretki, wymieszać z kilkoma kroplami aromatu. Przygotowaną galaretkę nałożyć na zimną roladę, zwinąć ponownie i odstawić do lodówki do schłodzenia. Posypać cukrem pudrem i podawać (kroić w grube kromki
Tradycyjna KuchniaPor jest w mojej kuchni dosyć często, bardzo go lubię. Schab pociąć na 1 cm kawałki, mocno rozbić. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Nadzienie
Kuchnia Pokoleń