rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:96/121)

DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 211

przepis na ciasto wykorzystałam z bloga  Moje Wypieki .  Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek.  Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie, z dużą ilością makowego nadzienia i maślaną kruszonką na wierzchu.   Składniki(...)wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli będzie się kleiło, podsypujemy trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek, smarujemy je masą makową i zwijamy w roladę, którą kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm. Nasze drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Wzdłuż każdej drożdżówki drewnianą łyżką wyciskamy rowek

Walijskie Pichcenie
Świąteczna strucla makowa 349

swojemu. Pomysł wcale nie jest super nowatorski, jest raczej dość znany, ale ja jeszcze czegoś takiego nie robiłam i postanowiłam spróbować. A o co chodzi? Już wyjaśniam. Rolada makowa jest super, ale moim zdaniem nie prezentuje się jakoś bardzo odświętnie. Za to wieńce drożdżowe to już zupełnie inna bajka. Zawsze mi się podobały i uważam, że stanowią piękną ozdobę stołu(...)niezwykle efektowny, a przy tym zaskakująco prosty w przygotowaniu...Wieniec drożdżowy z domową masą makowąskładniki na jedną, dużą struclęPotrzebujemy:280-300 g mąki + 2 łyżki75 ml mleka75 g masła3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)20 g świeżych drożdży3 łyżki cukru1 łyżka rumu lub wódkiduża szczypta soli1/2 kg masy makowej (polecam z tego przepisu)Dodatkowo na lukier:1/2 szklanki

Ratunku obiad
Jabłecznik zawijany 172

składniki * 4-5 jabłek * 4 jajka * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3-1/2 szklanki cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * płatki migdałowe * cynamon dodatkowo * 4 łyżki dowolnego dżemu * 1/2 łyżeczki żelatyny    Sposób wykonania   Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poszatkować lub pokroić na plasterki. Formę (36/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować papier delikatnie margaryną(...)boku,  oderwać papier z brzegów ciasta i lekko jednego dłuższego boku, aby się nie podwinął i nie przykleił do jabłek, i zawijamy ciasto od dłuższej strony podobnie jak roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko, połączyć z żelatyną. Ciasto odwinąć

Mix smaku
Rolada serowa z mięsem mielonym i papryką 145

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz : 500 gram mięsa mielonego papryka czerwona 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Mięso przełożyć do miski, wbić jajka,  dodać bułkę tartą i pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na masę serową od strony z której zdjęliśmy papier nakładamy farsz, z jednej strony zostawiamy 1,5 cm wolnego. Powoli zwijamy w roladę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.    SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
No i co, że barszcz z papierka 157

łyżeczki cukru rozpuściłam w 1/2 szklance letniego mleka, dodałam 1 łyżkę mąki i pozostawiłam do wzbudzenia.W dużej misce utarłam jajka, żółtka i resztę cukru.Kiedy rozczyn ruszył dodałam go do jajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 1h. Farsz:kapusta kiszona(...)roztrzepane żółtkosól do dekoracjiziarna kminkuWyrośnięte ciasto wyjęłam je na stół oprószony mąką i chwilę ugniatałam. Następnie rozwałkowałam na (prawie) prostokąt, na który wyłożyłam przestudzony farsz. Całość zwinęłam w roladę i (przy pomocy Misia) przeniosłam do tortownicy. Wierzch posmarowałam roztrzepanym żółtkiem, posypałam ziarnami kminku (zrobiłam to celowo, bo wspaniale poprawia perystaltykę jelit ;)) i grubą solą morską. Włączyłam piekarnik na 150st. Ciasto

bastalena
Wiosenne roladki drobiowe 157

Wiosenne roladki drobiowe Wiosenne roladki , drobiowe to smakowite , zdrowe i bardzo ładne danie . Doskonale wpasuje się w Wielkanocny nastrój i ozdobi stół . Dzieci także powinny skusić

Ogrodnik w podróży
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 203

Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez jajek i białej kiełbasy. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy przygotować pieczoną łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem – tak przygotowane mięso będzie idealnie wpasowywało się w charakter Świąt Wielkanocnych. Jednak możecie je przygotować także na każdą inną okazję – nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się(...)startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził na drugi). Na boczku układamy białą kiełbasę i posypujemy resztą żółtego sera. Mięso zwijamy w roladę i związujemy nicią, aby nie rozpadło się podczas pieczenia. Łopatkę z białą kiełbasą i boczkiem pieczemy przez ok. 1 godzinę 45 minut w rękawie do pieczenia. Po upieczeniu odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem 213

Choroba, choroba i po chorobie. Powoli odzyskuję smak i węch, chociaż katar nie odpuszcza. Nie wiem, dlaczego, ale, gdy źle się czuję najchętniej spożywam tylko dania

Życie zamknięte w smaku
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą z kiwi 129

180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1 mały słoiczek domowej konfitury z kiwi [ok 200ml] 1 garść kolorowej posypki cukrowej – do ob sypania(...)odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować konfiturą z kiwi , zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.   Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać

Grunt to przepis!
Rolada orzechowa 130

składnikiciasto* 4 jajka* 120 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 80 g mąki pszennej* 40 g mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 30 g kakaokrem* 1 i 1/2 szklanki mleka* 5 łyżek mąki pszennej* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru kryształu* 3 łyżki cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich* 3 bananypolewa* 1/2 czekolady deserowej(...)szklanki mleka, resztę zagotować z 3 łyżkami cukru kryształu, wlać mleko z mąką i mieszając zagotować.Budyń ostudzić do temperatury pokojowej.Sparzyć orzechy (zostawić nieco do posypania rolady) i odsączyć.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać, na koniec dodać orzechy i wymieszać.Rozwinąć biszkopt i wyłożyć krem (zostawić

Mix smaku
Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie 333

biszkopcie i otulona czekoladą, to zapowiedź pysznego ciasta, czy deseru. Tym razem nawet szkoda czasu na wstęp. Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie.     Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Masa: - 3 galaretki (owoce leśne, czarna(...)nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie sprawdzamy galaretkę, jeżeli skrzepła – delikatnie ją podgrzewamy (można w mikrofali). Schłodzone mleko skondensowane ubijamy przy użyciu robota do chwili, aż powiększy swoją objętość (prawie

mojewypiekiinietylko
Ciastka orzechowe z Kołaczyc 178

Na kruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają

Trzeci talerz
Makowiec mojej Mamy 184

roztopić i przestudzić. Żółtka oraz całe jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajka, aromat migdałowy oraz mleko i wymieszać wszystko do połączenia, następnie wyrabiać przez kilka minut. Wlać przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od ręki oraz od ścianek(...)długości około 30 cm i szerokości około 25 cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce podkładając pod spód. Aby zachować ładny kształt makowców i uniknąć zapadnięcia ich wierzchu, każdy z makowców warto zawinąć w papier do pieczenia posmarowany olejem. Najlepiej zawinąć dwukrotnie, pozostawiając około

Opowieści z piekarnika
Raspberry swiss roll 101

Coś słodkiego, pysznego i nieskomplikowanego. Przeglądając stronę Food Network UK znalazłam ten przepis i postanowiłam wypróbować. ... Polecam na święta i nie tylko.  Składniki 4 jajka (oddzielić żółtka od białek) 30 g cukru pudru + trochę do posypania 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki cukru 90 g mąki dżem malinowy Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Blaszkę o wymiarach(...)krótszej strony blachy. Następnie po chwili rozwijamy go i smarujemy dokładnie dżemem malinowym. Rolujemy ponownie i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Przykrywamy i przetrzymujemy w temp. pokojowej. Kroimy jak roladę. przepis: Food Network.UK

noteskulinarnyfiga
Makowiec na kruchym spodzie 1335

Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak

Trzeci talerz
Pierekaczewnik 245

indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli 1 kostka masła 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku(...)posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :) Krok 5 Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz. Krok 6 Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta. Krok 7 Obydwa

CoolinarniePL
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 249

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania