droga od hotelu zajęła nam ok. 10 minut. Plastry dzika z sosem z zielonego pieprzu z tagiatelle i borowikami (25 zł) Wędzona pierś gęsi podana z prażonym jajkiem i szparagami - Menu Sezonowe (25 zł) 2. Wierzynek , Rynek Główny 16, Kraków Pamiętam chwile kiedy jako mała dziewczynka słyszałam opowieści babci o Wierzynku. O wszystkich pysznych potrawach, które(...)dodatkiem buraka, taki mały i miły dodatek do całości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem - niebo dla podniebienia. Ceny w restauracji zaczynają się od 18 zł, a kończą na 220 zł (danie
Plate of Joy180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia(...)sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać
Grunt to przepis!180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 2-3 garście rodzynek 2 łyżki domowego cukru wani liowego – przepis(...)Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać rodzynkami, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać
Grunt to przepis!koziego sera Merci Chef! do smarowania (2 opakowania) 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 50 g orzechów włoskich 500 g ugotowanych / upieczonych buraków 5 jajek 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ugotowane lub upieczone w mundurkach buraki obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych(...)łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy ciasto w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Buraczane roladki z kozim serem i orzechami
Poezja smakulubię farsz w cieńszym cieście :) Składniki : Ciasto : - 460 g mąki pszennej u mnie typ 550 - 250 ml letniego mleka - 60 g cukru - 13 g świeżych drożdży - 1 jajko - szczypta soli - 60 g roztopionego masła - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego - 2 duże łyżki jogurtu naturalnego - 1/2 łyżeczki cynamonu Farsz z jabłek : - 6 -8 obranych i startych jabłek - 1 mała(...)wałkujemy na prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm (nie musimy się ścisłe trzymać centymetra :) ) smarujemy nadzieniem zostawiając po 1.5 cm wolnego miejsca na brzegach , rolujemy ciasto jak roladę zwijając końce do spodu , przekładamy zwiniętą roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i kroimy wzdłuż przez środek jak widać poniżej na zdjęciu. Teraz trochę trudniejsza robota :) pleciemy jakby warkocz
Wypieki Rene180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 garście groszków czekoladowych 2 łyżki domowego cukru(...)rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać groszkami czekoladowymi, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać
Grunt to przepis!lodówce. Pamiętajcie, aby nie przesuszyć ciasta zbyt długim pieczeniem - wówczas mogłoby popękać podczas zwijania. SKŁADNIKI na 4 porcje (8 plastrów) CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 300-400 g łososia wędzonego w plastrach 300 g delikatnego twarożku(...)chrzanem i rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta szpinakowego. Na serku układamy płaty łososia. Całość zwijamy w rulon, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Przed podaniem ostrym nożem kroimy roladę w 2 cm plastry i układamy na talerzu udekorowanym posiekanym koperkiem i płatkami chili. Podajemy z cząstkami cytryny lub limonki do wyciśnięcia
cool and mintyznajduje się na blogu i jest to Tort w stylu angielskim - przepyszny i uzależniający, a drugi powstał z czystego przypadku. Składniki na dwa cienkie biszkopty: szykujemy po- 3 jajka 6 płaskich łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżeczce proszku do pieczenia 1 łyżce octu Masa: 2 kostki masła po 250 gram 4 budynie śmietankowe 4 szklanki mleka 1 szklankę(...)biszkopt rozwijam, smaruję cienką warstwą dżemu, a na to kładę warstwę kremu cytrynowego. Układam pasy ciasta jeden przy drugim , smaruję najpierw dżemem, potem kremem. Wszystko po kolei zwijam jak roladę, ustawiam w pionie i odstawiam do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję tort, wierzch i boki smaruję kremem waniliowym i ponownie schładzam. Całość dekoruję wedle uznania
Ciasteczkowy Potwór” Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho Metrowiec ,jest to ciasto jeszcze z mojego dzieciństwa . Ciasto , które ciągnie się jak miara krawiecka ..na metry " class="wp
Ogrodnik w podróżyokresie Świąt Bożego Narodzenia, nie kupujcie gotowców, zróbcie sami :), to naprawdę łatwe i macie pewność co się w nich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, ja używam mąki z młyna o przemiale(...)mąką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, szczelnie przykryte folią do żywności. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy połową maku i zwijamy roladę, boki zakładamy pod spód. Każdą roladę zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm luzu, rolady w papilotach z papieru układamy na formach do pieczenia, odstawiamy
Apetyczna babeczkadrożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie muffinów (zwinęłam z farszem w roladę, pocięłam w grube pasy-wysokość wgłębień w formie do muffinów, powkładałam i upiekłam-pięknie wyrosły!). Świetne wyjdą też rollsy, bułeczki, paluchy, wieniec czy inne zawijańce ;) Każdy sposób jest dobry(...)układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu. Cebulę krótko przesmażamy na oleju, dusimy na bardzo małym
Kolorowy Przepisownikgodziny przed pieczeniem, jeśli zależy nam na czasie dobrym sposobem jest włożenie jajek do lekko ciepłej wody oczywiście temperatura nie może być zbyt wysoka, O tym, że należy użyć jajek świeżych raczej nie muszę pytać... ale dodam tylko że piana z białek po prostu lepiej się ubija. Dodatki: Do mąki możemy wedle upodobań dodawać zmielone migdały bądź orzechy, kakao, starte(...)proszku możecie dodać odrobinę dżemu lub konfitury z malin. 8. Wystudzony biszkopt nasączyć rozcieńczonym dżemem malinowym, następnie wyłożyć krem równomiernie rozprowadzając, Zostawiamy zapas przy bokach ponieważ przy zwijaniu rolady krem mógłby wyciekać. 9. Banan obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na całej powierzchni kremu. Roladę Ciasno zwijamy do środka. Całość polewamy roztopiona czekoladą. Wkładamy na przynajmniej
vaniliowoczekoladowaPrzed nami jedno z najpiękniejszych majowych świąt - Dzień Matki . Mimo, że naszym, i wszystkim Mamom na świecie, należy się szacunek każdego dnia, to 26 maja jest
Smaczna PyzaKremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Pieczenie ciast według dawnych przepisów podkarpackich gospodyń to dla mnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało
Trzeci talerz