indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli 1 kostka masła 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku(...)posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :) Krok 5 Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz. Krok 6 Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta. Krok 7 Obydwa
CoolinarniePLRoladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i
Pyry na Gazśrodka i przesuwamy się do zewnątrz – rozbijamy kotlety nadając im jak najbardziej owalny kształt, dokładnie według kierunku ułożenia mięśni . Dzięki temu patentowi kurczak na takie kotlety (czy na rolady) jest cieniutko rozbity i naprawdę bardzo rzadko kończy z dziurą. Mięso rozbijamy na grubość około 4-5mm – starajcie się, żeby kotlety nie były za grube – pamiętajcie że później składamy(...)sobie jest suchy, to mięso nie ma wiele tłuszczu. Trzeba zamknąć w nim wilgoć i tłuszcz, który przy smażeniu wytopi się z boczku i szynki parmeńskiej. Panierujemy kotlety w jajkach roztrzepanych z mlekiem i tartej bułce – dokładnie i z każdej strony, żeby jak najbardziej zamknąć nadzienie. Na dużej patelni rozgrzewamy przynajmniej centymetrową warstwę oleju – po włożeniu na rozgrzany tłuszcz
Karo in the KitchenCiasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka Ciasto ‘Biała Dama’ to bardzo delikatne ciasto biszkoptowe z wkładką sernikową i kremem budyniowym. Swoją nazwę zawdzięcza połączeniu białego biszkoptu na
Trzeci talerzmleka dodajemy drożdże instant i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i lekko mieszamy. Do mąki wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajka i wyrabiamy przez ok. 5 min, ciasto będzie mało elastyczne, może nawet lekko się kruszyć. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy kolejnych 10 min. Po tym etapie ciasto powinno(...)wymiarach 40 x 30 cm. Powierzchnię całego prostokąta równomiernie smarujemy nadzieniem dyniowo-jabłkowym. Nadzienie posypujemy równą warstwą cukru cynamonowego. Wszystko to skrapiamy roztopionym masłem. Ciasto ciasno zwijamy w roladę (zwijamy od dłuższej krawędzi). Roladę kroimy w poprzek na 16 plasterków o grubości 2,5 cm. Tak przygotowane ,,ślimaczki" układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia z odstępami
Kuchnia Łukasza180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1/2 dużego słoika masła orzechowego - choć tak prawdę mówiąc dokładna ilość zależy tu od indywidualnych preferencji nadziania(...)odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować masłem orzechowym, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto
Grunt to przepis!cukru 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 1/4 łyżeczki soli 200 ml mleka 1 jajko 100 g miękkiego masła Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA(...)minut na blado złoty kolor. Studzimy. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, każdą część wałkujemy na placki o wymiarach 16x35 cm, smarujemy chłodną masą makową, zwijamy na rolady i układamy obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (taka sama blaszka jak poprzednio). Otrzymane cztery rolady wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i pieczemy
Rozpustne gotowanieMoże niektórzy z Was znają już to ciasto, ale pod nieco inną nazwą- Pijak. U mnie na Śląsku, gdzie wciąż obecna jest gwara śląska, mówi się
Nastoletnie WypiekanieChałka sześcioramienna Czy jest ktoś, kto nie lubi chałki? Najlepiej z masłem, albo z dżemem. Do tego obowiązkowa herbata! :) Ja lubię bardzo, ale jeszcze ważniejsze jest
Trzeci talerzśmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie czekolady to istne niebo w gębie :) SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko 8-10 łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego łyżka kakao łyżka syropu karmelowego nadzienie: 250 g dobrej jakości twarogu śmietankowego(...)wodnej, dodać mleko i kawę, która fajnie podbije smak czekolady. 5. Na naleśniku rozsmarować twarożek zostawiając z jednej strony ok 3 cm pustego miejsca. Naleśnik z farszem zwinąć w roladę (zaczynając od tej części naleśnika, gdzie jest dużo farszu, w czasie zawijania farsz się nieco przesunie i dzięki temu, że nie został nałożony na cały naleśnik, nie wypłynie), i pokroić
DefinicjaSmakudroga od hotelu zajęła nam ok. 10 minut. Plastry dzika z sosem z zielonego pieprzu z tagiatelle i borowikami (25 zł) Wędzona pierś gęsi podana z prażonym jajkiem i szparagami - Menu Sezonowe (25 zł) 2. Wierzynek , Rynek Główny 16, Kraków Pamiętam chwile kiedy jako mała dziewczynka słyszałam opowieści babci o Wierzynku. O wszystkich pysznych potrawach, które(...)dodatkiem buraka, taki mały i miły dodatek do całości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem - niebo dla podniebienia. Ceny w restauracji zaczynają się od 18 zł, a kończą na 220 zł (danie
Plate of Joy180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia(...)sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać
Grunt to przepis!180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 2-3 garście rodzynek 2 łyżki domowego cukru wani liowego – przepis(...)Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać rodzynkami, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać
Grunt to przepis!koziego sera Merci Chef! do smarowania (2 opakowania) 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 50 g orzechów włoskich 500 g ugotowanych / upieczonych buraków 5 jajek 2 łyżki oleju 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ugotowane lub upieczone w mundurkach buraki obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych(...)łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy ciasto w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Buraczane roladki z kozim serem i orzechami
Poezja smakulubię farsz w cieńszym cieście :) Składniki : Ciasto : - 460 g mąki pszennej u mnie typ 550 - 250 ml letniego mleka - 60 g cukru - 13 g świeżych drożdży - 1 jajko - szczypta soli - 60 g roztopionego masła - 1 mała łyżeczka olejku waniliowego - 2 duże łyżki jogurtu naturalnego - 1/2 łyżeczki cynamonu Farsz z jabłek : - 6 -8 obranych i startych jabłek - 1 mała(...)wałkujemy na prostokąt o wymiarach 35 x 45 cm (nie musimy się ścisłe trzymać centymetra :) ) smarujemy nadzieniem zostawiając po 1.5 cm wolnego miejsca na brzegach , rolujemy ciasto jak roladę zwijając końce do spodu , przekładamy zwiniętą roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i kroimy wzdłuż przez środek jak widać poniżej na zdjęciu. Teraz trochę trudniejsza robota :) pleciemy jakby warkocz
Wypieki Rene