rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:95/121)

Rolada orzechowa 142

składnikiciasto* 4 jajka* 120 g cukru* 1 cukier wanilinowy* 80 g mąki pszennej* 40 g mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 30 g kakaokrem* 1 i 1/2 szklanki mleka* 5 łyżek mąki pszennej* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru kryształu* 3 łyżki cukru pudru* 1 cukier wanilinowy* 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich* 3 bananypolewa* 1/2 czekolady deserowej(...)szklanki mleka, resztę zagotować z 3 łyżkami cukru kryształu, wlać mleko z mąką i mieszając zagotować.Budyń ostudzić do temperatury pokojowej.Sparzyć orzechy (zostawić nieco do posypania rolady) i odsączyć.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać, na koniec dodać orzechy i wymieszać.Rozwinąć biszkopt i wyłożyć krem (zostawić

Mix smaku
Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie 346

biszkopcie i otulona czekoladą, to zapowiedź pysznego ciasta, czy deseru. Tym razem nawet szkoda czasu na wstęp. Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie.     Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Masa: - 3 galaretki (owoce leśne, czarna(...)nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie sprawdzamy galaretkę, jeżeli skrzepła – delikatnie ją podgrzewamy (można w mikrofali). Schłodzone mleko skondensowane ubijamy przy użyciu robota do chwili, aż powiększy swoją objętość (prawie

mojewypiekiinietylko
Ciastka orzechowe z Kołaczyc 194

Na kruche ciasteczka z cukrem nie trzeba nikogo namawiać. Dzięki posiekanym orzechom są one jeszcze smaczniejsze. Robi się je łatwo i szybko, ale jeszcze szybciej znikają

Trzeci talerz
Makowiec mojej Mamy 203

roztopić i przestudzić. Żółtka oraz całe jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać wyrośnięty rozczyn, utarte jajka, aromat migdałowy oraz mleko i wymieszać wszystko do połączenia, następnie wyrabiać przez kilka minut. Wlać przestudzone masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od ręki oraz od ścianek(...)długości około 30 cm i szerokości około 25 cm. Na każdy prostokąt wyłożyć masę makową, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, końce podkładając pod spód. Aby zachować ładny kształt makowców i uniknąć zapadnięcia ich wierzchu, każdy z makowców warto zawinąć w papier do pieczenia posmarowany olejem. Najlepiej zawinąć dwukrotnie, pozostawiając około

Opowieści z piekarnika
Raspberry swiss roll 115

Coś słodkiego, pysznego i nieskomplikowanego. Przeglądając stronę Food Network UK znalazłam ten przepis i postanowiłam wypróbować. ... Polecam na święta i nie tylko.  Składniki 4 jajka (oddzielić żółtka od białek) 30 g cukru pudru + trochę do posypania 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki cukru 90 g mąki dżem malinowy Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Blaszkę o wymiarach(...)krótszej strony blachy. Następnie po chwili rozwijamy go i smarujemy dokładnie dżemem malinowym. Rolujemy ponownie i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. Przykrywamy i przetrzymujemy w temp. pokojowej. Kroimy jak roladę. przepis: Food Network.UK

noteskulinarnyfiga
Makowiec na kruchym spodzie 1357

Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak

Trzeci talerz
Pierekaczewnik 261

indykiem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli 1 kostka masła 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki) 6 dużych cebul (pokroić w piórka) 0,5 główki czosnku(...)posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :) Krok 5 Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz. Krok 6 Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta. Krok 7 Obydwa

CoolinarniePL
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 261

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i

Pyry na Gaz
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 383

środka i przesuwamy się do zewnątrz – rozbijamy kotlety nadając im jak najbardziej owalny kształt, dokładnie według kierunku ułożenia mięśni . Dzięki temu patentowi kurczak na takie kotlety (czy na rolady) jest cieniutko rozbity i naprawdę bardzo rzadko kończy z dziurą. Mięso rozbijamy na grubość około 4-5mm – starajcie się, żeby kotlety nie były za grube – pamiętajcie że później składamy(...)sobie jest suchy, to mięso nie ma wiele tłuszczu. Trzeba zamknąć w nim wilgoć i tłuszcz, który przy smażeniu wytopi się z boczku i szynki parmeńskiej. Panierujemy kotlety w jajkach roztrzepanych z mlekiem i tartej bułce – dokładnie i z każdej strony, żeby jak najbardziej zamknąć nadzienie.   Na dużej patelni rozgrzewamy przynajmniej centymetrową warstwę oleju – po włożeniu na rozgrzany tłuszcz

Karo in the Kitchen
Ciasto ‘Biała Dama’ – kuchnia podkarpacka 723

Ciasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka Ciasto ‘Biała Dama’ to bardzo delikatne ciasto biszkoptowe z wkładką sernikową i kremem budyniowym. Swoją nazwę zawdzięcza połączeniu białego biszkoptu na

Trzeci talerz
Jesienne cinnamon rolls z dynią 168

mleka dodajemy drożdże instant i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i lekko mieszamy.  Do mąki wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajka i wyrabiamy przez ok. 5 min, ciasto będzie mało elastyczne, może nawet lekko się kruszyć. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy kolejnych 10 min. Po tym etapie ciasto powinno(...)wymiarach 40 x 30 cm. Powierzchnię całego prostokąta równomiernie smarujemy nadzieniem dyniowo-jabłkowym. Nadzienie posypujemy równą warstwą cukru cynamonowego. Wszystko to skrapiamy roztopionym masłem.  Ciasto ciasno zwijamy w roladę (zwijamy od dłuższej krawędzi). Roladę kroimy w poprzek na 16 plasterków o grubości 2,5 cm. Tak przygotowane ,,ślimaczki" układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia z odstępami

Kuchnia Łukasza
Ślimaczki drożdżowe z pistacjami i masłem orzechowym 197

180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1/2 dużego słoika masła orzechowego - choć tak prawdę mówiąc dokładna ilość zależy tu od indywidualnych preferencji nadziania(...)odgazowuje. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować masłem orzechowym, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.   Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto

Grunt to przepis!
Ciasto Czarna róża. 136

cukru 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 1/4 łyżeczki soli 200 ml mleka 1 jajko 100 g miękkiego masła      Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA(...)minut na blado złoty kolor. Studzimy.      Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki, każdą część wałkujemy na placki o wymiarach 16x35 cm, smarujemy chłodną masą makową, zwijamy na rolady i układamy obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (taka sama blaszka jak poprzednio). Otrzymane cztery rolady wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Chałka sześcioramienna 192

Chałka sześcioramienna Czy jest ktoś, kto nie lubi chałki? Najlepiej z masłem, albo z dżemem. Do tego obowiązkowa herbata! :) Ja lubię bardzo, ale jeszcze ważniejsze jest

Trzeci talerz
Naleśnikowe sushi na słodko z truskawkowo- miętowym twarożkiem i czekoladą. 202

śmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie czekolady to istne niebo w gębie :) SKłADNIKI : (około 15 naleśników)* ciasto na naleśniki : 1 jajko 8-10 łyżek mąki 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka szczypta soli łyżka oleju słonecznikowego łyżka kakao łyżka syropu karmelowego nadzienie: 250 g dobrej jakości twarogu śmietankowego(...)wodnej, dodać mleko i kawę, która fajnie podbije smak czekolady. 5. Na naleśniku rozsmarować twarożek zostawiając z jednej strony ok 3 cm pustego miejsca. Naleśnik z farszem zwinąć w roladę (zaczynając od tej części naleśnika, gdzie jest dużo farszu, w czasie zawijania farsz się nieco przesunie i dzięki temu, że nie został nałożony na cały naleśnik, nie wypłynie), i pokroić

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania