Ciasto Frozen - Kraina Lodu Moje dziecko, zapytane niedawno dlaczego o wszystko pyta mamę, odpowiedziało "Bo mama jest moją ulubioną postacią z bajki" <3 Mama wcieliła
Trzeci talerzprzesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. W mące robimy wgłębienie i wlewamy weń drożdże. Odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko roztrzepane w mleku, cukier, sól i dokładnie wyrabiamy. Po około 5 minutach gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, wlewamy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie(...)żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób z jednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy
Rozpustne gotowanieCiasto Arbuz Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto
Trzeci talerzKolejna odsłona mojego ulubionego połączenia składników: kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Rewelacyjne danie na każdą imprezę! Smakuje idealnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 łyżki majonezu szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz 1,5 łyżki mąki 350 g żółtego sera Nadzienie: 2 – 3 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek sól, pieprz(...)cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką . Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez ok 40 min. Smacznego! Post Rolada serowo – drobiowa pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniczerwone papryki -zmiksowane, 4 jajka – oddzielnie żółtka i białka, garść ziół świeżych, sól i pieprz(...)placek wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia,przykryty ściereczką.Ostudzony placek smarujemy twarożkiem,wymieszanym z ziolami świeżymi. Nakładamy plastry szynki,tak aby pokryły całą powierzchnię.Na brzegu rolady układamy, pokrojony w kostke boczuś. Zwijamy roladę . Owijamy ciasno folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem kroimy na plastry
w mojej kuchnimnie doskonały ;) A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się komponują ;) Składniki: 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach) 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku sól, pieprz 300g serka typu Almette 2 łyżeczki posiekanego koperku 100g wędzonego łososia Szpinak rozmrażamy na patelni, odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez(...)temu później łatwiej będzie się nam zwijało. Studzimy. Serek doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek, mieszamy i równomiernie rozsmarowujemy na cieście. Wzdłuż krótszego boku układamy plastry łososia. Zwijamy roladę. Chłodzimy 1-2 godziny. Kroimy w plastry i podajemy. Gotowe
Czerwona PorzeczkaZaszalałam ostatnio i pokombinowałam trochę z tym zielonym pesto. W zamrażarce czekają jeszcze pierogi, ale póki co dzielę się przepisem na takie ciut inne schabowe. Co
Kuchnia w czekoladziewszystkim smakował. Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli około 500 g mąki pszennej 50 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru brązowego 30 g drożdży 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, daktyle itp.) orzechy do dekoracji 3 migdały 1 łyżka cukru brązowego(...)przemyj je i dsącz na sitku. Przesyp do miseczki, dodaj wiórki kokosowe - wymieszaj. Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnice. Rozwałkuj podsypując mąką. Rozłóż bakalie i zwiń w roladę. Trzy migdały włóż do środka rolady. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując równocześnie wieniec. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozkłóconym białkiem, przylep na górze
Gotuj Sam!wlewamy w nie rozczyn. Zostawiamy na około 5-10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dolewamy resztę mleka, masło lub margarynę, wbijamy jajka i na końcu dodajemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami) co trwa jakieś 8-10 minut, następnie miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około(...)wymiarach około 16x28 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 1-2 cm paski. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy porcjami farsz i zwijamy tak jak roladę, lecz nieco pod kątem. Teraz wystarczy ciasto zwinąć tak jak na zdjęciu i bułeczka gotowa. Postępujemy tak z resztą ciasta, gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy
Rozpustne gotowaniepiersi kurczaka z pieprzemmała garść mixu sałat1 łyżka jogurtuszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w kosteczkę i dodajemy(...)ryżową z tuńczykiemA deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję:deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowymTartaletki z musem czekoladowym,oraz bezową roladę z malinami.W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza.oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszkiA po Sylwestrze proponuję oczyścić organizm, gdyż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłoski orzechowiec to prosty, półkruchy zawijaniec z orzechami włoskimi i masłem orzechowym. To ciasto, które mogłabym jeść na okrągło - nie za słodkie, mocno nadziane orzechami. Nadzienie
Kuchnia MagdaLenybułeczek: na ciasto: 225ml letniego mleka 15g świeżych drożdży 2 łyżeczki drobnego cukru 2 łyżeczki soli 450g mąki 30g roztopionego masła 1 jajko na nadzienie: 50g bardzo miękkiego masła 2 serki ziołowe po 100g każdy (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam) 4 ząbki czosnku ulubione zioła odrobina(...)utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać. Bułeczki: Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami (dość mocno rosną podczas
Swojskie jedzonkoMakowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na
Trzeci talerzSkładniki: Biszkopt idealny • 6 jajek • 113 g mąki pszennej • 85 g cukru Krem serowy • 100 g mascarpone • 4 łyzki cukru pudru • 100 g śmietany 30% Sos wiśniowy • 100 g wiśni mrożonych • 3 łyżki cukru • kieliszek wódki cherry • 1/2 puszki gotowej masy makowej • 2 czubate łyżki marmolady z różą • 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: • Białka ubić na sztywno, dodać(...)wyparowania alkoholu. • Sos zredukować o połowę aż będzie gęsty. • Upieczony biszkopt jeszcze ciepły smarujemy marmoladą. • Na wierzch wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. • Zwijamy roladę. Smarujemy ją na wierzchu kremem serowym i obtaczamy w posiekanych orzechach ziemnych. Następnie smarujemy spód rolady i również obtaczamy w orzechach. • Roladę zawinąć w folię spożywczą
To co kocham