Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Szarlotka to ładna, apetyczna nazwa, która każdemu dobrze się kojarzy, jednak nie jest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche
Trzeci talerzCiasto orzechowe cappuccino powstało na bazie przepisu mojej mamy na pyszny tradycyjny tort orzechowy z masą kawową. Orzechowe blaty są delikatne, a jednocześnie mają intensywny orzechowy
Trzeci talerzilość miodu) 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego (ja preferuję arakowy ;) cukier puder do posypania Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli(...)szerokości i 50 cm długości). Dzielimy wzdłuż na dwa prostokąty o wymiarach 15 x 50 cm. Na krawędzi dłuższego boku formujemy wałeczek z połowy masy makowej, zwijamy ciasto jak roladę, łączeniem ku dołowi. Następnie kroimy ciasto na około 8-10 roladek. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Gotowe poduszeczki
Rozpustne gotowanieSKŁADNIKI: CIASTO: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szkl. mąki pszennej • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 szk. cukru • 3-4 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodajemy cukier, miksujemy aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką(...)czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka • migdały Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajmy kakao, miksujemy, a na koniec dodajemy śmietan fix, dokładnie wymieszać mikserem. Wystudzoną roladę rozwijamy (można delikatnie skropić sokiem z wiśni), smarujemy śmietaną, wzdłuż jednego dłuższego boku rozkładamy odsączone wiśnie i zwijamy, wierzch polewamy tężejącą, rozpuszczoną czekoladą, posypujemy migdałami i chowamy do lodówki
KUCHNIA POLSKAnadzieniem. Pycha, to trzeba koniecznie skosztować! Składniki na ciasto: 350 g mąki orkiszowej jasnej 90 ml mleka 100 g puree z dynii (przepis tutaj ) 60 g masła 1 jajko 3 łyżki miodu/cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży Składniki na makowe nadzienie: 120 g mielonego maku 100-120 ml mleka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu/ksylitolu(...)Dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto wyłożyć na stolnicę, powtórnie zagnieść (odgazować) i rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować masę makową pozostawiając wolny rant bez nadzienia dookoła, następnie zwinąć w roladę. Przeciąć wzdłuż na pół i spleść jak sznurek wywijając widoczne przecięcie z makiem na wierzch. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, powtórnie odstawić do wyrastania. Warkocz przykryć ściereczką kuchenną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka(...)puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i ucieramy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Jeden z placków smarujemy częścią kremu, na krem układamy obok siebie rolady, rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu i przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą czekoladową. Polewa: 125 g masła, 5 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 1 łyżka żelatyny, 2 łyżki wody, 4-5 łyżek śmietany
Cynamonowe szczęścieszklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka przyprawy korzennej do piernika na masę serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie) dodatkowo: 300 g powideł(...)razem z nim. Postępować z każdym kolejnym paskiem tak, żeby powstawał coraz większy ślimak. Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki także wyłożyć papierem wysoko ponad obręcz blaszki. Roladę z ciasta i powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać ser, otarte
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 150 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: 50 dag maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 5 jajek 1 szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu orzechy rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować.Żółtka ucieram(...)masło oraz posiekane bakalie. Ciasto wykładam na stolnicę i wałkuje na cieniutki placek. Kroję na dwie części i na każdą wykładam połowę masy makowej. Zwijam, zaczynając od krótszego końca. Rolady przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórCiasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość
Wanilia i Kardamonnadzienia (bez odzynek) aż do uzyskania miękkiej masy. Zostawiamy ją w temperaturze pokojowej na czas wyrabiania ciasta.W dużej misce mieszamy mąki i sól. W drugim naczyniu mieszamy mleko, wodę, jajka, golden syrup (miód) i świeże drożdże. Wlewamy płyn do naczynia z mąką i wyrabiamy do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.Smarujemy oliwą stolnicę czy inną powierzchnię(...)ciasto by uzyskać kwadrat o boku około 35 cm. Naszą masę na nadzienie kruszymy na całej powierzchni ciasta i posypujemy currants (rodzynkami). Następnie zwijamy ciasno od jednego końca jak roladę. Kroimy naszą "roladę" na 9 równych części i układamy te plasterki w foremce (3 rzędy po 3), lub po prostu obok siebie na blasze. Otrzymamy w ten sposób nadziewane ślimaczki
Przysmaki KarolkiSkładniki: 4 jajka 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy(...)ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając po łyżce przestudzonej masy orzechowej. Z utartej masy
kgwjanczewonaleśniki stały się prawdziwą ucztą,polecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku(...)wlać śmietanę , dodać uduszone i przestudzone pieczarki oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem wg uznania Przełożenie: Na 3/4 powierzchni każdego naleśnika rozłożyć farsz zwinąć jak roladę . Odłożyć na godzinę aby rulon ładnie się uformował. Przed samym podaniem pokroić na 1-1,5 cm plastry i udekorować wg uznania. To danie to wspaniała przekąska lub nawet
Wanilia i Kardamonpromieniach chowam się przed uporczywą śnieżycą. Skoro już prawdziwa wiosna nie ma jeszcze ochoty zawitać, to chociaż na talerzu będzie żółto i wiosennie :) Ciasto na dużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić(...)Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać nim ciasto. Można oczywiście zrezygnować z lukru
My simple kitchenpotrzeba żadnych skomplikowanych składników :) Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes. Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;) Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;) Składniki: Ciasto: 3 jajka pół szklanki gorącej wody łyżeczka słodkiej papryki w proszku mały słoiczek koncentratu pomidorowego 50g sera żółtego startego na tarce łyżka oleju 50g skrobi ziemniaczanej 30g mąki pszennej łyżeczka proszku(...)blachy i studzimy. Ciasto jest elastyczne, więc nie ma konieczności wcześniejszego zawijania go, gdy jest jeszcze gorące. Serek doprawiamy przyprawami wedle gustu. Smarujemy ciasto i zwijamy ciasno w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaUcierane ciasto z owocami i kruszonką to kolejny letni klasyk. W swoim zeszycie mam kilka przepisów na to ciasto, ale jeden z nich lubię najbardziej i
Trzeci talerzsposobu na ich zużycie. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Trochę czasu trzeba jedynie poświęcić w oczekiwaniu na… bezy kawowe. Przepis oraz składniki podaję za autorką . Składniki: - 5 białek (jajka średniej wielkości) - 300 g cukru pudru - szczypta soli - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka wody Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce przesiany cukier puder. Ubijamy(...)kawy, herbaty… i nie tylko. :) Polecam również inne przepisy na wykorzystanie białek znajdujace się na blogu: Bezy z kremem limonkowo bananowym Włoskie bezy z kremem kiwi Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Ciepłe lody cytrynowe Zielona Pavlova Wydrukuj przepis The post Bezy kawowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkobrytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem(...)nasączamy kawą albo herbatą (zdj. nr 1). Każdy pasek smarujemy dżemem (zdjęcie nr 2), a następnie kremem (1/3 kremu zostawiamy na wierzch i boki). Pierwszy pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery (zdj. nr 3), następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy
słodki bratek