omlety bez mąki, czyli tzw. francuskie. Pierwsze wzmianki o przepisach na "grzybki" pojawiają się w zapiskach już w XV wieku. Polecam malinowy omlet "grzybek" na pierwsze śniadanie. SKŁADNIKI: 8 jajek 100g mąki tortowej + mąka do posypania formy 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania miękkie masło do posmarowania formy dodatkowo: dżem malinowy Łowicz sos waniliowy syrop malinowy maliny(...)przez 20 minut. *omlet możemy upiec na papierze do pieczenia - łatwiej będzie go wyjąć z formy. Krok 4. Gorący "grzybek" wykładamy na deskę, smarujemy dżemem malinowym Łowicz, zwijamy jak roladę, kroimy w plastry i posypujemy cukrem pudrem. Omlet "grzybek" podajemy polany sosem waniliowym, możemy udekorować malinami oraz listkami mięty lub melisy cytrynowej. Omlet "grzybek" możemy wypełnić dowolnym farszem np. jajecznicą
Moja Książka Kucharskałyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.Resztę mąki przesiać do miski, dodać 55 g cukru, sól, jajko, goździki, rozczyn, zagnieść ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.W między czasie przygotować masę orzechową. 120 ml mleka zagotować(...)zagnieść. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm. Jeden posmarować masą makową (fot.1), a drugi masą orzechową. Zwinąć je zaczynając od dłuższych boków. Rolady przekroić wzdłuż na pół (fot.2) i skręcić w dwa warkocze, biorąc jeden kawałek z makiem a drugi z orzechami (fot.3).Włożyć je do formy, układając jeden z jednej strony komina
Świat CiastaPołączenie wieprzowiny z ogórkiem i grzybowymi warzywami na patelnię jest chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki
Kuchnia w czekoladziearomatyczną, mięciutką w środku i chrupiącą na zewnątrz (za sprawą kruszonki) drożdżóweczkę :) Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć, bądź dać inny smak) - 2 kopiate łyżeczki kakao + troszkę ciepłego mleka Na kruszonkę - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 łyżki cukru(...)koloru. Jasną połowę ciasta rozwałkujemy na okrągły placek średniej grubości i to samo robimy z ciemnym. Ciemne kładziemy na jasne, bądź jak ktoś woli na odwrót :) i zawijamy w roladę. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem i odstawiamy do jego wyrośnięcia na 25-30 minut. Kiedy ciasto nam podrośnie smarujemy je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną ciepłej wody, aby nabrało ładnego koloru
Zdrowie na języku :PCiepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na
charlotte gotujemleka. Tym razem zapraszam Was na drożdżówki z marmoladą. Są pyszne, pulchne, z dużą ilością lukru. Bardzo proste w wykonaniu, znikają w mgnieniu oka :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru * marmolada(...)objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Na wierzch rozsmarować marmoladę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki około 3-4 cm. Drożdżówki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka. Drożdżówki przykryć ścierką i odstawić na 10 minut
Zrób to smacznieMoje ulubione ciasto na szybko. Wykonuje się je ekspresowo, bo biszkopt pieczemy tylko 15 minut. Następnie dodajemy dowolne nadzienie (dziś galaretki) i gotowe! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki mąki papier do pieczenia Składniki na nadzienie: 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 1 aromat pomarańczowy 2 kolorowe galaretki cukier puder(...)rulon do ostygnięcia. W między czasie śmietanę wymieszać z cukrem, żelatyną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dodać pokrojone galaretki, wymieszać z kilkoma kroplami aromatu. Przygotowaną galaretkę nałożyć na zimną roladę, zwinąć ponownie i odstawić do lodówki do schłodzenia. Posypać cukrem pudrem i podawać (kroić w grube kromki
Tradycyjna KuchniaPor jest w mojej kuchni dosyć często, bardzo go lubię. Schab pociąć na 1 cm kawałki, mocno rozbić. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Nadzienie
Kuchnia PokoleńCiasto Frozen - Kraina Lodu Moje dziecko, zapytane niedawno dlaczego o wszystko pyta mamę, odpowiedziało "Bo mama jest moją ulubioną postacią z bajki" <3 Mama wcieliła
Trzeci talerzprzesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. W mące robimy wgłębienie i wlewamy weń drożdże. Odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko roztrzepane w mleku, cukier, sól i dokładnie wyrabiamy. Po około 5 minutach gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, wlewamy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie(...)żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób z jednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy
Rozpustne gotowanieCiasto Arbuz Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto
Trzeci talerzKolejna odsłona mojego ulubionego połączenia składników: kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Rewelacyjne danie na każdą imprezę! Smakuje idealnie zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 2 łyżki majonezu szczypta proszku do pieczenia sól, pieprz 1,5 łyżki mąki 350 g żółtego sera Nadzienie: 2 – 3 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek sól, pieprz(...)cienkie plastry i rozbić. Na upieczony spód wyłożyć kotleciki tak, by przykryły całą powierzchnię, a następnie przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką . Na mięso wyłożyć równomiernie pieczarki. Zwinąć roladę i piec dalej w temperaturze 180 stopni, przez ok 40 min. Smacznego! Post Rolada serowo – drobiowa pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniczerwone papryki -zmiksowane, 4 jajka – oddzielnie żółtka i białka, garść ziół świeżych, sól i pieprz(...)placek wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia,przykryty ściereczką.Ostudzony placek smarujemy twarożkiem,wymieszanym z ziolami świeżymi. Nakładamy plastry szynki,tak aby pokryły całą powierzchnię.Na brzegu rolady układamy, pokrojony w kostke boczuś. Zwijamy roladę . Owijamy ciasno folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem kroimy na plastry
w mojej kuchnimnie doskonały ;) A tutaj mamy propozycję podania razem z sałatką a'la ciasto ;) Fajnie się komponują ;) Składniki: 450g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego lub w liściach) 4 jajka rozmiar L 2 ząbki czosnku sól, pieprz 300g serka typu Almette 2 łyżeczki posiekanego koperku 100g wędzonego łososia Szpinak rozmrażamy na patelni, odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez(...)temu później łatwiej będzie się nam zwijało. Studzimy. Serek doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek, mieszamy i równomiernie rozsmarowujemy na cieście. Wzdłuż krótszego boku układamy plastry łososia. Zwijamy roladę. Chłodzimy 1-2 godziny. Kroimy w plastry i podajemy. Gotowe
Czerwona PorzeczkaZaszalałam ostatnio i pokombinowałam trochę z tym zielonym pesto. W zamrażarce czekają jeszcze pierogi, ale póki co dzielę się przepisem na takie ciut inne schabowe. Co
Kuchnia w czekoladziewszystkim smakował. Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli około 500 g mąki pszennej 50 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru brązowego 30 g drożdży 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, żurawina, daktyle itp.) orzechy do dekoracji 3 migdały 1 łyżka cukru brązowego(...)przemyj je i dsącz na sitku. Przesyp do miseczki, dodaj wiórki kokosowe - wymieszaj. Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnice. Rozwałkuj podsypując mąką. Rozłóż bakalie i zwiń w roladę. Trzy migdały włóż do środka rolady. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując równocześnie wieniec. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozkłóconym białkiem, przylep na górze
Gotuj Sam!wlewamy w nie rozczyn. Zostawiamy na około 5-10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dolewamy resztę mleka, masło lub margarynę, wbijamy jajka i na końcu dodajemy sól. Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami) co trwa jakieś 8-10 minut, następnie miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około(...)wymiarach około 16x28 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 1-2 cm paski. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy porcjami farsz i zwijamy tak jak roladę, lecz nieco pod kątem. Teraz wystarczy ciasto zwinąć tak jak na zdjęciu i bułeczka gotowa. Postępujemy tak z resztą ciasta, gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy
Rozpustne gotowanie