końca nie byłam pewna czy znajdę czas na wypieczenie tego chlebka. W lodówce miałam kawałek rolady koziego serka, a w ogrodzie wiechcie estragonu prezentowały się całkiem nieźle, więc postanowiłam dołączyć do wypiekania. Tak więc nie całkiem zastosowałam się do przepisu z książki "Domowe wypieki" (wydawnictwo Oleksiejuk) Podaję oryginalny przepis a w nawiasie moje odstępstwa. Akcję " Wypiekanie na śniadanie(...)suszonych drożdży (7g) (25 gramów świeżych drożdży) 1 łyżeczka miałkiego cukru 1 łyżeczka soli (250 ml serwatki) pieprz do smaku (pieprz biały) 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 100g sera gouda startego na tarce (około 100 g pokruszonego koziego sera) 4-6 łyżek świeżych ziół (estragonu) 1 żółtko garść orzechów włoskich Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki
Gotuj Sam!Wystarczy trochę wysiłku i można zjeść ciekawy i niecodzienny obiadek. Zwyczajny filet z piersi kurczaka zamienia się w paczuszkę z niespodzianką
To co kochamróżnych biszkoptowych wypieków, wykorzystuję go do przygotowywania ciasta z owocami i tort ów, z tego przepisu przygotowałam też biszkopt z owocami , roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Tym razem postanowiłam dodać do jednej części ciasta przed pieczeniem kakao i upiec dwukolorowy biszkopt, który urozmaicony kremem i mieszanką owoców jest bardzo pyszny. Biszkopt wychodzi(...)włożyć śmietankową masę, ja postanowiłam masę ułożyć na wierzchu i obłożyć ciasto owocami. Przepis na dwukolorowe ciasto z kremem i owocami, na tortownicę 25 cm: Składniki na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielić żółtka od białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody 2 łyżki kakao Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę z cukrem i solą wsypujemy do miski, mieszamy wbijamy jajka, mleko oraz wyrośnięty rozczyn, na koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)już wystarczająco wyrośnięte, rozwałkowujemy je na stolnicy na ok 1 cm placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryną, a następnie posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem, jabłkami oraz rodzynkami. Ciasto zawijamy jak roladę i tniemy na ok 4 cm kawałki. Układamy je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C. przez ok 50 -60 minut (gdyby zbyt mocno
Słodka Kraina Wypiekówletnie. Przelej je do głębokiej miski (moja miała poj. 2l), wsyp drożdże, zamieszaj i odstaw na ok. 10 min. Po upływie tego czasu dodaj do mieszanki mąkę, cukier, sól, jajko, roztopione masło i wymieszaj, aby było łatwiej ciasto dobrze jest przenieść na stolnicę i tam je wyrobić. Gdy ciasto będzie już miało gładką konsystencję z powrotem umieść je w misce(...)ubij na sztywną pianę, posmaruj nim powierzchnię ciasta (nie trzeba zużyć całego białka). Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim ciasto. Zwiń wzdłuż długiego boku tworząc coś w rodzaju rolady i pokrój na sześć równych kawałków (patrz zdjęcia poniżej). Środek każdej bułeczki przyciśnij drewnianym trzonkiem np. łyżki aż do samego dołu, uważając jednocześnie, aby jej nie przebić. Ułóż drożdżówki
chili & sugarRolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto. Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta. Musi być(...)migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150 g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko + 3 białka Składniki na lukier: 1 białko cukier puder Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam, utarłam z ½ łyżeczki cukru i łyżką mąki. Dodałam połowę mleka. Wymieszałam. Rozczyn odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia u KrysiGórnym śląsku, w związku z tym mam dla was przepis na najbardziej popularną potrawę z ziemniaków, czyli kluski śląskie. Ile gospodyń, tyle też jest receptur. Jedne dają całe jajko, inne tylko żółtka, jeszcze inne wcale. Tak naprawdę zależy kto jak się przyzwyczai. To co jednak jest charakterystyczne dla ów klusek, to maleńkie wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym(...)obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych
wyjątkowa kucniaGórnym śląsku, w związku z tym mam dla was przepis na najbardziej popularną potrawę z ziemniaków, czyli kluski śląskie. Ile gospodyń, tyle też jest receptur. Jedne dają całe jajko, inne tylko żółtka, jeszcze inne wcale. Tak naprawdę zależy kto jak się przyzwyczai. To co jednak jest charakterystyczne dla ów klusek, to maleńkie wgłębienie-dziurka, która ma wypełnić się aromatycznym(...)obiad. Pamiętam jak niemal w każdą niedziele mama przygotowywała rosół wolno gotowany, do tego suszyła domowej roboty makaron, a w ramach drugiego dania pieczołowicie w wielkiej brytfannie smażyła wołowe rolady, do tego rzeczone kluski i oczywiście modro kapusta (zn. czerwona kapusta). Nie mogło zabraknąć również kompotu, który przeważnie gotowany był z wiśni, które latem zbieraliśmy z przydomowego ogrodu do blaszanych
wyjątkowa kucniaTorciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam
Trzeci talerzszklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży i ostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oleju mieszamy i odstawiamy. Przesiewamy mąkę do miski dodajemy sól i mieszamy, robimy dołek dodajemy jajko, oliwę z czosnkiem, zaczyn z drożdży i ciepłe mleko, wszystko mieszamy, potem zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy ponownie do miski, okrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrastania. Do patelni(...)studzimy. Do szpinaku dodajemy teraz ricottę i bułkę tartą, ponownie przyprawiamy całość do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę wałkujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zawijamy w roladę. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, łączymy jej końce (powstanie rodzaj wieńca), potem nacinamy ostrym nożem jego brzeg. Całość odstawiamy do ponownego wyrastania na 1/2 godz. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Cukiernia PychotkiZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Nie macie ochoty rano iść do sklepu po świeże bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną
Ugotowaćpiekłam w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia w 170 st. C, do zrumienienia. składniki na masę makową: 350 g suchego maku 210 g cukru 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy(...)pozostałymi składnikami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatne łączymy je z makiem. Masę dzielimy na trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaDomowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone
Trzeci talerzKeks herbaciany z rodzynkami to doskonałe ciasto do popołudniowej herbatki. Przepis pochodzi z książki „The big book of bread” A. Sheasby (dokonałam niewielkich zmian). Składniki na
Trzeci talerzściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypałam sól, przesiałam mąkę, herbatę Matcha i wymieszałam wszystko. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do mąki, dodałam roztrzepane widelcem jajka, ekstrakt waniliowy i zagniotłam wszystko w jednolite ciasto. Kiedy ciasto przestało kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i zagniatałam do czasu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Miskę(...)grubość około 0,5 - 1 cm. Każdy placek posmarowałam konfiturą figową i posypałam malinami. Jak widać użyłam mrożonych malin, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Każdy z placków zwinęłam w roladę, dwie sztuki, każdą roladę pocięłam na kawałki. Odstawiłam na około 30 minut do wyrośnięcia. Potem wierzch drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem perlistym. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Blondynka Gotuje