Naleśniki z sałatą to takie pyszne koreczki z sałatą,szynką i serem - wychodzi pysznie i kolorowo. Pomysł z książki s. Anastazji. Ciasto na naleśniki: 2-3 jajka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 płaska łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki - u mnie czosnek niedźwiedzi 1 łyżka startego parmezanu Wszystkie składniki wymieszać ze sobą,upiec 2-3 cienkie naleśniki(...)plasterki sera żółtego pasta z papryki Wierzch każdego naleśnika posmarować chrzanem,rozłożyć liść sałaty,plaster lub dwa szynki posmarowany pastą z papryki i plaster sera żółtego. Zwinąć w roladę.Naleśniki pokroić w grubsze plastry
Niespełnione zdolności kulinarnezamian dodać około 1,5 łyżeczki przyprawy do dyni ( pumpkin pie spice ) Masa: 400 g serka śmietankowego 100 białej czekolady 100 g migdałów (dałam migdaly w czekoladzie) Ciasto: Jajka ubić z cukrem; masa powinna podwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną(...)blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc je w roladę. Odstawić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ja użyłam migdałów w czekoladzie więc je tylko posiekałam. Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Gdy trochę ostygnie, ale nadal będzie gorąca
My simple kitchenrozczyn przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypałam sól, przesiałam mąkę i wymieszałam wszystko. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do mąki, dodałam roztrzepane widelcem jajka, ekstrakt waniliowy i zagniotłam wszystko w jednolite ciasto. Kiedy ciasto przestało kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i zagniatałam do czasu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Miskę(...)odstawiłam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam masą makową. Wzdłuż dłuższego boku ciasto złożyłam na trzy razy, wyszła taka spłaszczona rolada. Pocięłam ją na 10 równych kawałków. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 15-20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe
Blondynka Gotujekukurydzę. Przyprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy 2 rolady i zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też(...)wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 25 g masła 200 g mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa 80 g sera żółtego Bułkę, mleko i jajka wyrabiamy na jednolita masę. Cebulę siekamy i przysmażamy na maśle razem z natka. Cebulę
Olikowa kuchniacukru żelującego Z drożdży, połowy mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, masło, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie gotujemy maliny z nasionami chia, skrobię i cukier tak długo aż maliny się rozpadną i całość(...)maliny nie są zbyt słodkie można je posłodzić do smaku. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy maliny i zawijamy w roladę. Kroimy w bułeczki szerokości około 3 cm i układamy rozcięciem do dołu na wysmarowanej blaszce w niewielkich ostępach. Odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 20 minut
Delusional Trineminut w ciepłym miejscu). W tym czasie dwa jajka ubijamy mikserem z połową szklanki cukru. Do dużej miski wlewamy pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą(...)Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 30×40 cm. Smarujemy łyżką roztopionego mała. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i posypujemy po całej powierzchni ciasta. Zwijamy tak, jak roladę. Kroimy na 12 równych części i układamy w blaszce wyłożonej papierem. Aby ładniej wyglądały, bułeczki możemy posmarować żółtkiem lub mlekiem. Posypujemy cukrem perlistym lub kandyzowanym (jeśli używamy) i zostawiamy
Poezja smakuWlać wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto robotem kuchennym z końcówką do ciast drożdżowych, rękoma lub thermomix na gładkie lśniące ciasto. Ciasto Thermomix – wsypać mąkę, cukier, resztę ciepłego mleka, jajka, rozpuszczone letnie masło i wyrośnięte drożdże. Czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał. Przykryć miskę folią aluminiową i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć ciasto z miski(...)mąką. Lekko zagnieść ciasto podsypując mąką. Podzielić ciasto na trzy równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta i posmarować budyniem, zawinąć jak roladę. Zwinąć od strony dłuższego boku. Delikatnie zsunąć roladkę na blaszkę. Tak samo zrobić z pozostałymi dwoma. Ostawić ponownie do lekkiego wyrośnięcia. Kruszonka – do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy
Kuchnia Pokoleńżelatyny 2 łyżki wody gorącej 4-5 łyżek śmietany 18% Ciasto: Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie całość siekamy z masłem. Dodajemy jajka, stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 6 części i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie 2 części rozwałkowujemy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem(...)minut. Można je upiec każdą oddzielnie lub jeśli macie dwie identyczne blachy, w jednym czasie. Pozostałe 4 części rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy w rolady. Układamy jedną obok drugiej, zostawiając niewielkie odstępy między nimi. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie
Czerwona PorzeczkaKlops drobiowy faszerowany pieczarkami, podobnie jak faszerowany papryką jest świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Ostatnio często go przygotowuję tylko zmieniam w nim farsze.Ten klops drobiowy nazywam też roladą faszerowaną ma bardzo mało kalorii, gdyż jest ugotowany w parowarze. Do przygotowania tego klopsa wystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek(...)podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka majeranku 3 łyżki kaszy manny 1/2 kg pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem(...)glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety
karmelowyResztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło i rękami ugniatamy, by połączyło się z suchymi składnikami (tak jak kruszonkę). Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i jajko i mieszamy. Potem ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy. W rękach rozcieramy kilka kropel oleju, smarujemy ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce(...)krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości około 1cm. Posypka: cynamon mieszamy z cukrem. Roztopionym masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy obficie mieszanką cynamonowo - cukrową. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 16 kawałków. Glazura: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy mieszając aż wszystko się rozpuści. Zagotowujemy i podgrzewamy około 4-5 minut
Smak mojej kuchniłyżki masła klarowanego starty ser grana padano lub parmezan ziarna słonecznika 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru woda Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i jajka, delikatnie zarabiamy jajka z mąką i dolewamy wodę. Zagniatamy ciasto do momentu aż stanie się zwarte i plastyczne (jeśli będzie się Wam kruszyło dolejcie jeszcze trochę wody, jeśli będzie się za bardzo lepiło(...)Dzielimy je na trzy części, a następnie każdą z osobna rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Następnie układamy placki na sobie (muszą być posypane mąką) i zwijamy luźno jak roladę; kroimy w paski ok. 0,5 cm grubości. Rozsypujemy makaron palcami, a następnie wsypujemy na wrzącą lekko posoloną wodę i gotujemy 2 minuty od chwili zagotowania się makaronu. odcedzamy
Czary - gary w kuchnirozpuszczenia. Przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy do letniej temperatury a następnie dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, jajko, skórkę z pomarańczy i mak. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta (około 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania(...)blacie obsypanym mąką lub na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Na cieście rozsmarowujemy masło, rozsypujemy owoce, kawałki marcepanu i cukier. Zwijamy ciasto w ciasna roladę i kroimy na 16 plastrów, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami zostawiamy 4 cm odstępy. Blachę odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed
Dzieje kuchennej Wiewiórycukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie(...)prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry. 4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można z nich uformować wianuszki lub po prostu poukładać jedną roladkę obok drugiej. Pozostawiamy jeszcze
Izabelawkuchniwymieszaj z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na kwadrans. Do misy miksera ( z końcówką do ciast drożdżowych) wsyp mąkę, cukier, jajko, przygotowany zaczyn drożdżowy, jajko i zacznij wyrabiać. Powoli wlej masło. Ciasto dokładnie wyrób by było jednolite i elastyczne. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Po tym czasie(...)ciasto trochę się klei, ale nie syp zbyt dużo mąki). Podsypując mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt 25 x 30 cm. Posmaruj powierzchnię serkiem i posyp borówkami. Całość zwiń w roladę. Pokrój na ok. 12 równych części - ślimaków. Blache wyłóż papierem do pieczenia i układaj na niej drożdżówki ściętą częścią do góry. Odstaw do wyrośnięcia na ok 40 minut. Wstaw
Kuchnia bezglutenowawersji domowej)Przygotowanie:Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru - odstawiamy na chwilę. Do miski z mąką wlewamy drożdże, roztopione masło, cukier, jajka, żółtka i sól. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być jednolite i nie może kleić się do rąk. Takie ciasto przekładamy na godzinę(...)Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm.Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół
Lawendowe Niebozwinięcie jasnego ciasta z masą czekoladową np. nutellą. Efekt wizualny będzie ten sam, smakowy dzięki nucie czekolady powinien się poprawić, jak również spoistość ciasta. Acha, proponuje dodać jednak jajka, mamusia znowu miała rację:)Składniki:220 g masła220 g mąki pszennej110 g mąki ziemniaczanej90 g cukier puderłyżka kakaoWszystkie składniki oprócz kakao wyspać na stolnice i wyrobić z niego (mieszamy(...)ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i znowu zagnieść aż będzie miało jednolity ciemny kolor. Oba ciasta rozwałkować i położyć jedno na drugim i zwinąć w roladę. Gotowe ciasto owinąć streczem i włożyć na godzinę do lodówki. Na koniec ciasto kroimy na plasterki. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie