rolada z jajkiem - 1808 przepisów (strona:65/121)

Roladki drobiowe z omletem i papryką 238

ilością masła. Smażymy pod przykryciem do czasu aż jajka się zetną. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy 4 takie omlety. Paprykę konserwową (u mnie 2 sztuki) kroimy na cienkie paseczki. Na środku każdego fileta układamy omlet. Na nim, przez środek, układamy paseczki papryki konserwowej, a boki posypujemy posiekaną natką. Całość zwijamy ściśle w roladę. Obwiązujemy nicią. Obsmażamy roladki na mocno rozgrzanym oleju

Smaki Na Talerzu
Obłędne bułeczki Joli 113

mielonym . Rozczyn połączyć z mąką w misce, dodać jajko, sól i olej, wszystko wyrobić, można mieszać łyżką, ciasto musi się zagnieść w kulkę więc można regulować sobie mąką, podsypywać, tak by w efekcie powstała kulka. Ciasto rozwałkować mniej więcej na prostokąt pomagając sobie mąką , rozłożyć na nim farsz i zwinąć jak roladę. Nóż dotykać do mąki, by ciasto się ładnie

kgwjanczewo
Bułeczki drożdżowe z cynamonem i cukrem kokosowym 163

mlekiem.Odstawić na kilka minut, potem dodać jajko, sól i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta.[ można podzielić na dwie części i wtedy będą mniejsze bułeczki -tak jak moje].Posmarować stopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i zwinąć w roladę .Pokroić pod skosem kawałki.Ułożyć je na blaszce

Moje domowe kucharzenie
Wieniec drożdżowy z makiem. 237

niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Po tym czasie dodajemy resztę mleka, jajka, cukier, cukier waniliowy i wyrabiamy (mikserem lub ręcznie) gładkie ciasto. Po co najmniej 5 minutach wyrabiania dodajemy roztopione, letnie masło i dalej wyrabiamy kolejne 5 minut. Elastyczne, miękkie ciasto oprószamy mąką(...)niepokryty masą. Następnie ciasto zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe rolady zlepiamy ze sobą z jednej strony. Ostrym nożem nacinamy ciasto wzdłuż do połowy głębokości rolad. Teraz zaplatamy na przemian, tworząc warkocz. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Do pieczenia można użyć też standardowej blaszki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Końce

Rozpustne gotowanie
Rolada makowa 129

Dziś zapraszam Was na drożdżową roladę makową, która obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Przepis mam od mamy. Ciasto wychodzi z niego   bardzo smaczne, puszyste i delikatne i co najważniejsze nie rozpada się. Można do niego użyć masy z puszki, ale myślę, że o wiele lepiej smakuje z masą makową przygotowaną przez siebie. Zapraszam!!!   Składniki na ciasto(...)szkl. mąki, 5 dag drożdży, 15 dag masła lub margaryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru,   6 łyżek śmietany 30% lub 36%,   Składniki na masę makową: 0,5 kg maku, 4 łyżki cukru, 3 łyżki rodzynek, olejek migdałowy, 2 łyżki masła lub margaryny, 4 białka, 0,5 l gorącej wody   Wykonanie: Mak zalać gorącą wodą

Passion of Cooking
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 176

Meat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat.   Składniki. 1 kg mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta

Kulinarny karnet Christophera
Wieniec drożdżowy z makiem 137

oże Narodzenie nie może istnieć bez makowca! U mnie przez lata był on przygotowywany w formie rolady. W zeszłym roku postanowiłem wprowadzić jednak drobną zmianę i zapleść taki oto wieniec. Zrobił on prawdziwą furorę na bożonarodzniowym stole! Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą(...)dodajemy łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, którą dokładnie rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą. Ciasto Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy jajka i wlewamy zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut

Food Square
Rolada kawowa z kremem chałwowym 177

śmietany kremówki 30% 20 dag sera  mascarpone 10 dag chałwy waniliowej 1 łyżka cukru pudru Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka 1 dowolna galaretka Sposób wykonania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie wymieszać ręcznie(...)ogniu, ale nie gotować, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż się rozpuści. Zimną masę włożyć na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady, Następnego dnia do masy wsypać cukier puder, oraz ser  mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć  paski galaretki zawinąć ciasno, resztą

Wanilia i Kardamon
Naleśniki ryżowe z masłem migdałowym i bananami 118

duże banany * PRZYGOTOWANIE Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj trzepaczką. Patelnię mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą masła migdałowego, na środek wyłóż obrane banany i zwiń jak roladę. Pokrój na kawałki

Food Square
Chińska rolada, rolada z mięsem mielonym i chińszczyzną domowej roboty 99

zawsze wiedziałam, że proste jedzenie jest najlepsze. Tak też było w tym przypadku, kiedy to znalazłam pomysł na dzisiejszą chińską roladę. Nie wiedziałam, jak ją nazwać, więc jest tak jak jest - jeśli wpadnie Wam do głowy jakaś inna nazwa, piszcie w komentarzu :) Coś pysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne(...)zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej (mrożonki) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz

CookYourself
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 160

skomplikowanym - podobnie miałam np. z domową roladą. Jednak po pierwszej próbie okazuje się, że to przecież nic strasznego i z chęcią powracamy do ciasta parzonego.    Tak, własnie, ptysie to nic innego, jak słodkie, kruche i delikatne wypieki z ciasta parzonego, podobnego, z którego przyrządza się CHURROS . Wystarczy woda, mąka, masło i jajka, aby powstały ptysie

W kuchni Karmel-itki
Makowiec domowy 151

rozczyn wyrośnie dodajemy resztę mąki, olejek i jajka, wyrabiamy na końcu dodajemy olej i dobrze wyrabiamy tak około 6 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na około 1 cm, nakładamy smarujemy roztrzepanym białkiem i rozsmarowujemy połowę masy,makowiec ciasno zwijamy jak roladę, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
CYNAMONOWE BUŁECZKI 100

posypujemy równomiernie cienką warstwą mąki.  3. Jajko mieszamy z olejem , wlewamy do zagłębienia . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 4. Formujemy kulę i wkładamy ją do lekko natłuszczonej miski. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia. 5. Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, Posmarować pastą cynamonową i zwinąć w roladę. Za pomocą noża pokroić ją na mniejsze

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania