rolada serowa, która jest świetną przekąską do wszelkich trunków. Cienkie plasterki możemy podać na kanapkach lub zawinąć w naleśnik i zapiec by serowo-pieczarkowy przysmak delikatnie się roztopił. Możliwości jest wiele, a przygotowanie takie proste! Składniki: 1kg sera żółtego (gouda lub salami) 500g pieczarek 30g suszonych pomidorów (użyłam od Amkez, to prawdziwe polskie suszone pomidory) 1 duża cebula 1 jajko(...)słodka Pieczarki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki i doprawiamy przyprawami. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jajko i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy do uduszonych pieczarek, mieszamy do połączenia i podgrzewamy już bez przykrycia, by soki z pieczarek odparowały. Ser kroimy na osiem równych kawałków
Gotowanie i blogowaniemieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku). 2. Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady. 3. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zrazy z każdej strony
Szefowa kuchniskosztowała. Klasyka kuchni śląskiej, która tradycyjnie podawana jest w towarzystwie rolady wołowej i modrej/czerwonej kapusty. Mowa oczywiście o kluskach śląskich Kluski śląskie lub jak na śląsku zwykło się na nie mawiać „ gumiklyjzy” przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Jednakże u mnie w domu dodaje się jeszcze jajko, dzięki niemu kluski mają bardziej żółty kolor. Cała tajemnica idealnego ciasta
PatiGotujeciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 12 kawałków. Układamy na blasze wyłożonej
słodki bratekdrożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami Anna Kiszone cytrusy Diana Owsianka nocna toffi z krówkami Magdalena Indyk w pięciu smakach Dorota Prosty, szybki obiad Aga Cynamonowe ciasto z jabłkami Magdalena Lodowy deser cappuccino Marzena Koktajl z krewetek Marta Dwukolorowa rolada z bitą
Magiczne Życie Martyogromnie ta na krakersach, ale po piętach deptała jej rolada szpinakowa z serkiem i łososiem. Pomyślałam, że może by to jakoś połączył i zrobił coś zupełnie innego? Tak właśnie powstała sałatka tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku. Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek i nie podzieliłam na pół, bo torcik z jeszcze jedną
Kuchnia w czekoladziemieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, mieszamy hakiem robota aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Rozwałkowujemy ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i je smarujemy musem jabłkowym, obsypujemy borówkami i poziomkami, zwijamy ciasto w roladę i kroimy ostrym nożem na plastry, które umieszczamy w okrągłej formie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki
Codziennik Kuchennysię 154 post, który najbardziej przypadł Wam do gustu to Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem (27.576 wyświetleń) Dziękuje serdecznie! :) Tort Marcinek z masą kajmakową i orzechami Składniki: ciasto: 500g mąki pszennej 125g masła (temp. pokojowa) 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko i 1 żółtko (temp. pokojowa) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej masa
Tagebuch po polskuroladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę
Gotowanie jest łatwecieple do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagniatamy ciasto i długo je wyrabiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. I ponownie zagniatamy. Żółtka, cukier i kakao mieszamy dokładnie. Rozwałkowujemy ciasto i smarujemy je masą kakaową. Zawijamy jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około
Miksturownikrolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;). Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia ok. 10 minut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki : 4 jajka(...)Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek się nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć
Różne smaki w kuchnipostacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia ok. 10 minutwymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru(...)Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej
Słodkości i nie tylkoMięsna rolada z nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta(...)łyżki bułki tartej 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz 1. Szpinak rozmrozić, pokroić i poddusić na patelni na łyżce masła. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Zdjąć z ognia. Do ciepłego szpinaku skruszyć fetę i wymieszać masę. 2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę. 3. Na stole rozłożyć
Trzeci talerzRolada z mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem(...)Polecam na imprezy, bo można przygotować tydzień wcześniej, potem zamrozić i wyjąć gotowe dzień przed podaniem. Składniki: • 4 piersi kurczaka • 1 jajko • 1 cebula, • 4 suszone pomidory • 3 łyżki oliwy • 200 g szpinaku świeżego lub 1/2 opakowania mrożonego • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Piersi kurczaka zmielić w maszynce razem z cebulą
To co kocham