lata.... Wydawała mi się zbyt skomplikowanym wyzwaniem -teraz już wiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:) Rolada szpinakowa z łososiem Składniki: 1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram) 1 łyżka masła 400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach(...)smaku cytryna 4 szt jajka 2 ząbki czosnek do smaku sól czosnkowa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNADZIENIE: 250 g dobrze zmielonego twarogu 4 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru 1 jajko 50 g suszonej żurawiny Twaróg słodzimy cukrem waniliowym, dodajemy jajko i mieszamy do uzyskania gładkiej pasty. Na koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy. Gotowe, wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę delikatnie wyrabiamy(...)nacinamy rolady wzdłuż do połowy głębokości (tak, żeby przez otwór było widać nadzienie), następnie na przemian skręcamy ze sobą roladki tworząc warkocz. Tak przygotowanie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 25-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180-190°C. DODATKOWO: 1 jajko cukier puder
Rozpustne gotowaniestrony cookierenka . Jeżeli macie ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami lub ciasta z malinami . Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: ciasto drożdżowe 400 g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 duże jajka 70 g zwykłego cukru 1/4 kostki masła (50 g) 140 ml mleka szczypta soli kruszonka
UgotowaćKochani ma dla Was coś słodkiego a za razem delikatnego...Rolada biszkoptowa z masą śmietanowa i truskawkową. Ta wersja jest przygotowana z maki pszennej do wersji bezglutenowej polecam mąkę firmy SCHÄR Składniki: szklanka pojemności 250 ml. Na biszkopt: 4 jajka szklanka cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki ziemniaczanej Na masę
NaKońcuJęzykatrudności przy zwijaniu rolady, ale tym się nie przejmujcie, nie muszą wyglądać idealnie, ważne żeby smakowały ;). KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI. Składniki na 14 - 15 sztuk: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 125 g masła 60 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1,5 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku(...)Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy (delikatnie posypanej mąką) na prostokąt o grubości około 8 mm. Jagody rozłożyć na cieście, posypać posiekanymi orzechami nerkowca i ciasno zwinąć roladę. Pokroić na około 2 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 - 25 minut. Wyłożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychroladę robi się ekspresowo i smakuje świetnie .Zrobiłam dwie ,pierwsza była z truflą czekoladową ,ale została zjedzona przed sesją zdjęciową .Zrobiłam więc kolejną , z bitą śmietaną i truskawkami .Mnie najbardziej się podoba żyrafi wzorek ciasta. Składniki : 5 jajek 3/ 4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 80 ml wody 45 ml oleju 4 łyżki kakao(...)wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wyjmujemy i nakładamy na nie ciemne ciasto ,wyrównujemy i z powrotem wkładamy do piekarnika na 10 minut .Gotową roladę oddzielamy od papieru na którym się piekła i jeszcze ciepłą zwijamy w rulon . Ubijamy zimną śmietanę z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na rozwiniętej roladzie ,od strony z której będzie
Ladylaura.mnie już zaczyna pachnieć świętami. Rolada makowa jest prosta w przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja wykorzystałam gotową masę makową, ale można również przygotować własną dodając ulubione dodatki. SKŁADNIKI Na biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)wierzch, włożyć do piekarnika i piec około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia. Masa makowa: Gotową masę makową umieścić w misce, dodać odsączone przez sitko z rumu rodzynki, posiekane na mniejsze kawałki płatki migdałowe i dobrze wymieszać
Passions hobbies lifepyszne. Składniki na 24 sztuki : - 570 g mąki pszennej typ 550 - 380 ml letniego mleka 3% - 100 g roztopionego masła - 50 g świeżych drożdży - 150 g cukru - 3 jajka + 1 do posmarowania - kilka kropel olejku waniliowego Do nadziewania 1 L smażonych jabłek Sposób wykonania : Z drożdży ,kilku łyżek letniego mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn,odstawić na 10 minut(...)nakładamy połowę masy jabłkowej , rolujemy jak roladę i kroimy na kawałki o szerokości 5 cm, na środku naciskamy na całej długości bułki najlepiej drewnianą łyżką przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut z drugą porcją postępujemy tak samo piekarnik nagrzewamy na 180 stopni przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym jajkiem pieczemy 15-17 minut wyciągamy i studzimy
Wypieki ReneTradycyjny świąteczny makowiec przygotowywany w formie rolady to już klasyka. Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka(...)masła 3 łyżki cukru jajko szczypta soli 400 g masy makowej kandyzowana skórka pomarańczowa na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru łyżka wrzątku W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie
wyzwania kuchenneCzerwona kapusta to ulubiony świąteczny i zimowy dodatek do mięsnych dań. Świetnie się komponuje z dziczyzną, drobiem i ulubionymi roladami wołowymi. Wtedy niezastąpionym dodatkiem są wszekiej maści kluski. Proponuję dwa w jednym, czyli kluski i czerwoną kapustę jednocześnie. Te kluchy grają absolutnie główną rolę w daniu, to perfekcyjny dodatek do każdego odświętnego posiłku. Już jakiś czas temu przepis wpadł(...)laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej do frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 50 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem dopieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo(...)przez ok. 15 -20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem kokosowy: 80 g wiórków kokosowych 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z wiórkami kokosowymi
Domowy Smak Jedzeniazamiast tradycyjnego tortu zrobię roladę. Ciasto piecze się tylko kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem ;) Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Nie za słodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu na niedzielny deser :) ciasto: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki sody masa: 250 g mascarpone 150 g kremowego masła orzechowego łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią dodatkowo: kakao do posypania maliny do podania Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywno z sodą. Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy aż masa będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie
Mienta blogbyła rolada z szynką i serem w środku owinięta boczkiem. Zrobiłam i mogę śmiało powiedzieć, że jest przepyszna :) Świetna z ziemniaczkami i surówką, a także na zimno na kanapki. Córka, która nie przepada za mięsem mielonym wcina tylko uszy się jej trzęsą. Polecam bo naprawdę warto :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego - ja wykorzystałam wieprzowo - wołowe 1 jajko(...)szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej ręką) masa jest gęsta. Blachę o wymiarach ok. 23/19 cm wykładamy folią aluminiową. Można zrobić w trochę większej będzie po prostu cieńsza
Pani na deserdekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej się prezentują te mniejsze. BISZKOPTOWE MINI ROLADKI Z JEŻYNAMI Składniki: (na 4 porcje) biszkopt: 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 jajka 1/4 szkl wody masa: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany
Bon appetit mon amierolady, ale są mają dla mnie jedną wadę - zbyt szybko się kończą. Dzisiaj pyszna rolada truskawkowa. Jako, że do świeżych truskawek jeszcze daleko, wykorzystałam mrożone zapasy, a raczej resztki zapasów. Do tego mój ulubiony biszkopt i masa cukru pudru. Niebo w gębie!!! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Masa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwięta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań na świątecznych, roladę schabową w chrzanowej galarecie, może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona
Smaki EwyZwijamy w rulonik i dzielimy na 3 części (3 małe roladki), obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej smażymy na oleju na niezbyt dużym ogniu, żeby nie były od środka surowe. Pozostałe polędwiczki możemy usmażyć jak kotleciki albo gdy powstanie nam jakaś dziura w roladzie, możemy załatać
Pelusiowa KuchniaOstudzić trochę liście. Fasolę rozdrobnić w malakserze z marchewkami i selerem. Dodać koper i jajko. Wymieszać. Doprawić masę do smaku. Skroić nadmierną ilość głównej żyły na liściu (gołąbki będą się lepiej zwijać). Nakładać łyżką masę na grubszy fragment liścia. Założyć boki i zwinąć w roladę. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym. 125 g mozzarelli
Weekendy w domu i ogrodzieserkiem alemtte chrzanowym i wykładamy szynką parmeńską. Całość rolujemy tak aby miało kształt stożka. Roladę należy wsadzić do lodówki na około 2 godziny, a następnie kroić na plasterki. Składniki : 300 g. szpinaku gałka muszkatołowa sól pieprz 2 ząbki czosnku 100 g. mąki pszennej 2 jajka 200 g. serka almette 70 g. szynki parmeńskiej
Full Smakudodać jajko i doprawić pieprzem. Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać śmietanę z jajkiem do warzyw z mięsem i całość wymieszać. Wykonanie nadziewanych naleśników: Naleśniki rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na środek naleśnika nałożyć równomiernie farsz. Zawinąć przeciwległe boki naleśnika i zwinąć go jak roladę. Naleśniki ułożyć w nasmarowanej oliwą formie i posypać serem. Zapiekać w temperaturze
Mama Gotuje