Ciasto , które nie wymaga skomplikowanych składników ani dużej ilości poświęconego czasu - całe wykonanie i upieczenie zajęło mi 35 min. Rolada jest pyszna , ja nie mogłam wytrzymać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i mieszam a żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając.Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut.Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę
Mechanik w kuchnipokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać. Odstawić do namnożenia drożdży. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże, rozbełtane 2 jajka i stopione masło. Wyrobić na gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Tortownicę i keksówkę wysmarować dokładnie olejem. Z ciasta ująć(...)Krążki z jednej rolady ułożyć wokół bułeczki w tortownicy. Krążki z drugiej rolady układać: na środku, po prawej stronie i po lewej, a potem znów: środek, po prawo, po lewej i tak do końca keksówki. Drożdżówki odstawić do wyrośnięcia na 15-25 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Środkową bułkę w tortownicy posypać czarnym sezamem. Piec w piekarniku
Weekendy w domu i ogrodzieciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie. Każdy placek zwinąć w roladę i wyłożyć do keksówki bądź ułożyć na blasze. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć na patelni na lekko złoty kolor. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać uprażoną posypką. Piec w piekarniku przez ok 45-50 min w 180st.C. Tutaj mój
Niespełnione zdolności kulinarnepasuje do ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie! ... Idę po kolejną herbatę z kawałkiem jabłkowej rolady:) Składniki (na 6 porcji): 700g udźca indyka bez kości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka) 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki nasion
Obiad gotowyprzed zbliżającym się weekendem myślałam jakie ciacho upiec i trafiło tym razem na roladę śmietankową i powiem był to strzał w dziesiątkę ,rozeszła się w szybkim tempie ,zapraszam do wypróbowania tego oto przepisu ,smakuje super . Składniki na ciasto 6 jajek 6 łyżek gorącej wody
Mój Smaknastępnie go zrolować. Wtedy mamy pewność, że podczas końcowego zwijania ciasto nam nie popęka. Moją roladę uzupełniłam kremem śmietanowym i truskawkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, puszyste i naprawdę pyszne! Jak się również okazało, było go po prostu za mało :)) Biszkopt : 5 jajek, szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki
Z miłości do słodkościnaszła mnie wielka ochota na ładnie wyglądające słodkości. A ponieważ zostało mi trochę masy do nadziewania rolad, zdecydowałam się na mazurka, który pięknie pachnie i - co dla mnie najważniejsze - nie jest słodki, jak większość tego rodzaju wypieków. Składniki : Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa
Weekendy w domu i ogrodziecebulę i przyprawić Następnie zawinąć trochę krótsze brzegi... ... zwinąć całość w rulon... ... i posmarować roztrzepanym jajkiem Przełożyć ciasto wraz z papierem, w które było owinięte, do formy Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec ok. 40-45 minut Po wyjęciu rolady z piecyka pokroić ją na plasterki i podawać z ketchupem Świetne danie na podwieczorek lub kolację
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie.Do zrobienia kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki
Pasje Jolkinastępnego dnia można wyczarować z nich drugi obiad. Ja robię różne rzeczy... kopytka, pyzy, placki, zapiekanki, rolady i kotlety. Wszystko z biegiem czasu będę wstawiać na bloga. Dziś na obiad zwykłe, proste kotlety ziemniaczane. Składniki: ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 cebuli 1/2 pęczka koperku 1/2 łyżki Maggi bułka tarta sól pieprz Cebulkę drobno kroimy
Olikowa kuchniarozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 minut. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajko i wyrośnięte drożdże. Chwilę wyrabiać, dodać roztopione masło. Wyrabiać dość długo, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk - będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto uformować w kulę(...)kajmakową i obranymi, drobno pokrojonymi gruszkami. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Ciasto pokroić ostrym nożem na ,,ślimaki" o długości ok. 2 cm każdy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku
Kuchnia Elliebiszkopt z owocami i kokosowo-cytrynową pianką stworzyłam zupełnie niechcący… Najpierw chciałam zrobić biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało(...)pianką cytrynowo-kokosową. A jeśli chcielibyście podzielić się z nami własnym zdjęciem upieczonego biszkoptu, wyślijcie je na adres fotki@ugotujmyto.pl. Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao
UgotujmyTo.plKiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie w tym cieście pominąć, ale myślę że wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta. Składniki Na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1/3 kostki masła 5 dkg świeżych drożdży Szklanka mleka(...)sezonie świeżych) Kruszonka: 1/4 szklanki mąki ¼ szklanki cukru 1 czubata łyżka masła Przygotowanie: Ciasto: mleko zletnić. Rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka. Dodać rozpuszczone, ale ostudzone masło. Powoli wlewać drożdże. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Odstawić na 1h ,pod przykryciem, do wyrośnięcia. Nadzienie: budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu tj. wlać mleko
Fabryka pomysłów