Krem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie.Do zrobienia kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki
Pasje Jolkinastępnego dnia można wyczarować z nich drugi obiad. Ja robię różne rzeczy... kopytka, pyzy, placki, zapiekanki, rolady i kotlety. Wszystko z biegiem czasu będę wstawiać na bloga. Dziś na obiad zwykłe, proste kotlety ziemniaczane. Składniki: ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 cebuli 1/2 pęczka koperku 1/2 łyżki Maggi bułka tarta sól pieprz Cebulkę drobno kroimy
Olikowa kuchniarozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 minut. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajko i wyrośnięte drożdże. Chwilę wyrabiać, dodać roztopione masło. Wyrabiać dość długo, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk - będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto uformować w kulę(...)kajmakową i obranymi, drobno pokrojonymi gruszkami. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Ciasto pokroić ostrym nożem na ,,ślimaki" o długości ok. 2 cm każdy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku
Kuchnia Elliebiszkopt z owocami i kokosowo-cytrynową pianką stworzyłam zupełnie niechcący… Najpierw chciałam zrobić biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało(...)pianką cytrynowo-kokosową. A jeśli chcielibyście podzielić się z nami własnym zdjęciem upieczonego biszkoptu, wyślijcie je na adres fotki@ugotujmyto.pl. Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka (o poj. 250 ml) cukru 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao
UgotujmyTo.plKiedyś już proponowałam Wam drożdżówkę w formie rolady ze śliwkami i jabłkami ( klik ). Tym razem zaproponowałam jej zmodyfikowaną wersję z budyniem, czekoladą i wiśniami. Owoce możecie w tym cieście pominąć, ale myślę że wiśnie świetnie przełamują słodycz ciasta. Składniki Na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1/3 kostki masła 5 dkg świeżych drożdży Szklanka mleka(...)sezonie świeżych) Kruszonka: 1/4 szklanki mąki ¼ szklanki cukru 1 czubata łyżka masła Przygotowanie: Ciasto: mleko zletnić. Rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka. Dodać rozpuszczone, ale ostudzone masło. Powoli wlewać drożdże. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Odstawić na 1h ,pod przykryciem, do wyrośnięcia. Nadzienie: budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu tj. wlać mleko
Fabryka pomysłówmożna modyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka 1/4 szklanki majonezu 300g pieczarek(...)200g żółtego sera (startego na grubych oczkach tarki) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): szczypiorek, pomidor, bekon Jajka roztrzepać, dodać majonez, ser i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych
Di gotujemodyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka 1/4 szklanki majonezu 300g(...)pieczarek 200g żółtego sera (startego na grubych oczkach tarki) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): szczypiorek, pomidor, bekon Jajka roztrzepać, dodać majonez, ser i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych
Di gotujesera i w końcu ją zrobiłam. Rolada ta podobnie jak rolada szpinakowa bardzo fajnie się prezentuje na talerzu i świetnie smakuje. Można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 400 g piersi z kurczaka(...)starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić do wystudzenia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do startego sera dodać jajka oraz majonez. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec
Monia miesza i gotujemiałam naturalnej osłonki, piekłam moją roladę w folii, mimo to wyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 350 g polędwiczki wieprzowej 80 g cebuli 5 - 6 ząbków czosnku 2 jajka majeranek papryka słodka sól pieprz przygotowanie: Mięso - karkówkę, jeżeli(...)drobno posiekać ( najlepiej w blenderze) posypać solą, wymieszać, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praską. W misce wymieszać dokładnie mielone mięso z przyprawami (cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem), dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby doprawić. Foremkę, podobnej długości jak polędwiczka, wykładamy
Stare GaryBardzo smaczna i szybka w przygotowaniu rolada orzechowo - czekoladowa. I bardzo kaloryczna, ale od czasu do czasu można :) Tata mówi, że to jego ulubione ciasto z obłędnym czekoladowym kremem z dodatkiem prażonych orzechów. Po prostu pycha! Serdecznie polecam. Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody 2 łyżki kakao Krem(...)zrolować (razem ze ścierką) wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do wystygnięcia. Mascarpone połączyć z nutellą, dodać 3 łyżki prażonych orzechów włoskich i wszystko wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć do środka wystudzonej rolady. Rozsmarować krem po całym biszkopcie, na brzegach nałożyć mniej masy. Gotową roladę posmarować po wierzchu odrobiną nutelli i posypać resztą prażonych orzechów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieRolada którą robi się szybko, jest lekka jak puch i mocno malinowa. Polecam dla łasuchów i nie tylko. Miłośnicy malin będą zadowoleni. Moja wersja nie jest mocno słodka. biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao krem: 400 ml śmietany kremówki 30 % 350 g malin(...)ubijam na pół sztywno, dokładam galaretkę malinową i dalej ubijam aż się połączą. Wstawiam do lodówki aż krem będzie gęsty. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem, układam resztę malin , i zwijam roladę. Dodatkowo owijam jeszcze w papier i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem
wesoła kuchniataką roladę podsunęła mi teściowa. Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Także z powodzeniem sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad/kolację jak i na domową imprezkę. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wam odpowiada czy nie... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)jajko i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego lub delikatem. Ciasto francuskie rozwijamy, następnie smarujemy na nim cienką warstwę doprawionego mięsa (uwaga: surowego). Mięso rozkładamy tak, aby został pasek ok. 3 cm z jednej strony ciasta. Kapustę pekińską i szczypior drobno kroimy i odrobinę solimy. Po czym warzywa wykładamy na mięso. Tak jak na zdjęciu poniżej. Ciasto ciasno zwijamy jak roladę
IMPRESJA SMAKUnadają się na obiad jak i na kolację. Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka 250 ml wody (u mnie mocno gazowana) 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju olej do smażenia Mi zostało żółtko z rolady serowej, wiec dodałam je do naleśników a ilość płynów czyli mleka i wody zwiększyłam każde
Piekielna Kuchnia Patiminut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz w 195 stopniach ok. 50 minut
Anioły...POZA KUCHNIĄ