drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, olej, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 3 cm. Układamy w prostokątnej formie
słodki bratekrolada z wykorzystaniem jabłek. Pyszna, delikatna, a przede wszystkim szybka w zrobieniu. Polecam! Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo
Smaki Nataliifoli spożywczej odcinamy prostokąt,posypujemy bułką tartą,wykładamy na to mięsną masę,formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso za pomocą foli spożywczej zwijamy roladę,dociskamy,przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę Smacznego
Swojskie jedzonkobieżącą wodą, a następnie osuszyć w wirówce do sałaty. Obrać buraka i pokroić na kawałki wielkości ok. 3cm. Jajka pokroić na ćwiartki a cebulę w plasterki. Przełożyć wszystkie pokrojone składniki do miski. Dodać czerwone porzeczki i połamaną na kawałki roladę twarogową. Delikatnie wymieszać. Z miodu, octu ryżowego i oliwy przygotować sos. Doprawić go solą i pieprzem. Polać sałatkę. Posypać
Wiem co jemmiłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami ) - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt: 6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki
Słodka Stronaefektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt(...)delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blachę o wymiarach 26x40 cm wyłożoną papierem od pieczenia. Pieczemy ok.15-18 min. w 180 stopniach. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, od razu po wyjęciu rolady z piekarniku wykładamy na posypaną ściereczkę i zwijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do kwadratowego pojemnika. 3. Krem: Czekoladę rozpuszczamy
słodki bratekIdealna na święta, ale również na niedziele. Przepyszne ciasto do kawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA 200 g maku 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g rodzynek(...)sitko mąkę, dodajemy szczyptę soli, resztę cukru i wymieszać. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki i zagniatamy. Dodajemy po jednym jajku i cały czas zagniatamy, po dodaniu ostatniego jajka wlewamy przestudzone i roztopione masło, a następnie zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. MASA MAKOWA - najlepiej zacząć
Gotuj z Mąkąmniej słodka:) Ale do kawy i tak fantastyczna! Składniki na ciasto: 5 średnich jajek; 2/3 szklanki cukru kryształu; 2 łyżki kakao; 3/4 szklanki mąki; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Nie rozpisuję się tutaj, bo sposób wykonania jest taki sam jak w przepisie na Roladę z jabłkami, należy jedynie kakao wymieszać z mąką. Pieczenie i sposób postępowania z roladka
In my kitchenjajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu (przepis poniżej) 200 g gorzkiej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy rozpuszczone masło z cynamonem i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie(...)prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy bułki jajkiem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 st.C z termoobiegiem
Dzieje kuchennej WiewióryWieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski. Składniki: Masa mięsna: 300g łopatki wieprzowej 300g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka lubczyku 1 łyżka majeranku sól pieprz Farsz: 600g mrożonego szpinaku(...)czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej
Szalona Kuchnia Ewelinyrodzynkami i skórka pomarańczowa Oto moja propozycja (ta porcja jest dość spora i na jedną roladę za duża.) Niewykorzystaną masę makową możecie śmiało zamrozić . Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43/ 31 cm Przepis na biszkopt: 4 całe duże jajka 3/4 szklanki cukru do wypieków 1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej) szczypt soli Całe jajka umieścić w misie(...)chwilkę zmiksować aż się spienią. Odstawić na kilka minut - około 5 minut (cukier się rozpuści) W tym czasie przesiejcie mąkę. Płaską blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut) Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę biszkoptową na blaszkę, wyrównajcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmniejszych prostokątów. Każdy kawałek lekko rozciągnąć na kształt prostokąta, zwinąć w roladę. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Następnie formować bułeczki obracając je i obtaczać złączeniem pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościsłoiczek suszonych pomidorów w oliwie, 10 dag żółtego sera, 3 gałązki bazylii, 3 gałązki tymianku, 1-2 łyżeczki ketchupu, 1 jajko, sól, pieprz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajko sparz, wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Grzyby oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Tymianek i bazylię umyj(...)rozwiń i lekko rozwałkuj. Ciasto posyp startym serem i rozłóż na nim przestudzony farsz. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój w dość grube plastry. Tak powstałe ciastka przełóż ostrożnie na przyszykowaną wcześniej blachę (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i posmaruj jajkiem. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze
blog.moje-pasje.infoRolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by nie przerwać ciasta. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem. Odłożyć do przestudzenia. W między czasie można zająć się przygotowaniem kremu. Do przygotowania kremu potrzebne jest 500ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku
Zrób to smaczniemąki pszennej 40 g drożdży 150 g masła 200 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczyptę soli słoiczek dżemu wiśniowego (lub innego ulubionego lub aktualnie posiadanego) 1 jajko Do sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże, a następnie zasypujemy je cukrem. W ten dołek wlewamy połowę ciepłego mleka i delikatnie mieszamy, ale tylko z wierzchu(...)następnie kroimy ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Rolada będzie się spłaszczać pod naciskiem noża, ale to nic. Bułeczki układamy na papierze do pieczenie w odstępach ok. 3-4 cm. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można je posypać grubym, brązowym cukrem. Pieczemy 20 min. w 190 stopniach Celsjusza. Najsmaczniejsze są oczywiście tego
Ratunku obiad